23 Jul 2019  

KBH: Spredte skyer, 23 °C

Vores biler og klimaet

Blogs

John Graversgaard
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus
Samarbejdet Arbejdere og Akademikere i Århus, medlem af Enhedslisten og redaktionsmedlem af Kritisk Debat.
Blogindlæg af John Graversgaard
tir. 28. maj - 2019
tor. 11. apr - 2019
ons. 27. feb - 2019

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 12. april, 2018, 09:44:11

Vores biler og klimaet

Det økonomiske Råds højt uddannede eksperter optræder som nyttige idioter. Og kapitalismen er et forfejlet system, som ikke kan løse de grundlæggende problemer, når det gælder økologi, økonomi og stabilitet.

Miljøforeningen NOAH har for nylig klart påvist, hvordan der manipuleres med tal og analyser, når det gælder fordele og ulemper ved bilkørsel.

Det økonomiske Råd har udgivet en rapport, hvor det at køre mindre i bil betegnes som et velfærdstab! Fordi det bla. kan kræve ændring af kørselsvaner og eventuelt ny biltype. Det er simpelthen for dyrt at reducere bilernes bidrag til den globale opvarmning, lyder det. Bilbranchen og FDM har været begejstrede. Klima og forurening er ikke det første de tænker på, når de slår op i de glitrende bilkataloger. Det økonomiske Råds højt uddannede eksperter optræder her som nyttige idioter.

Arbejderne elsker deres biler, læste jeg engang. Det kender jeg fra min far og mig selv, så det er ikke helt løgn.

Selv om biler anses som ansvarlige for 15 procent af Europas drivhusgasser, og alle taler om, at der skal gøres noget, så forsøger bilindustrien og deres gode venner i olieindustrien at forsinke processen mod mindre udledninger. Bil-lobbyen foreslår store planer om ”intelligent kørsel” og chaufførtræning, og asfalt med mindre friktionsmodstand. Meget varm luft og ambitionerne er ikke store.

Svindel med brændstoføkonomi

NGO-sammenslutningen TransportEurope har påvist, at der er svindel med angivelse af bilers reklamerede brændstoføkonomi og deres CO2 udledning. Samt at forbrugernes adgang til selv at kunne måle det, ville øge presset på bilbranchen. Så forbrugerne kan vælge de mest brændstofeffektive og mindst CO2 forurenende modeller.

Dieselgate-skandalen har presset ekstra på en udvikling, hvor fakta er begyndt at komme på bordet. I den mere farverige ende, så har der rullet direktørhoveder.

En række bilindustrier og andre er gået sammen i en Platform for Elektromobilitet, som kan være et skridt i den rigtige retning. Skal landene i EU nå deres erklærede klimamål for 2030, skal der dog langt mere til.

Arbejderne elsker deres biler, læste jeg engang i et socialistisk tidsskrift. Det kender jeg fra min far og mig selv, så det er ikke helt løgn. Ja, og sådan kommer det nok til være en lang tid endnu, da bilen ikke kun er et nyttigt transportmiddel, men også forbundet med en følelse af frihed, som ikke sådan er at erstatte. Derfor bliver mange også lette ofte for en aggressiv markedsføring fra bilbranchen. Og den nyliberale kapitalisme foretrækker hele tiden mere privat frem for offentlig trafik, selv om det er dårlig samfundsøkonomi på næsten alle parametre.

Efterspørgslen efter olie vokser

Men det går meget langsomt og ifølge Det Internationale Energiagentur, så er forbruget af fossile brændstoffer i verdens energihusholdning siden Brundtland rapporten i 1980`erne kun faldet fra 83 til 81 procent. Efterspørgslen efter olie vokser. Skal man overholde klimamålet om at holde sig under to grader højere temperatur, så der skal vi have 580 mill flere el-køretøjer, en fordobling af effektiviteten og en tredobling af solpanelers kapacitet, siger man.

Lovende er imidlertid den globale vækst i ren energi som sol og vind, og her tordner Kina frem. Men der er ikke noget hurtigt teknologisk fix, som kan løse disse alvorlige problemer med den nuværende økonomiske orden. Kapitalismen er på mange måder et forfejlet system, som ikke kan løse de grundlæggende problemer, når det gælder økologi, økonomi og stabilitet. 

Nyeste blogindlæg