20 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 17 °C

Stor sejr til havnearbejdere

ITF har indgået aftale

Stor sejr til havnearbejdere

En ny aftale mellem det internationale transportarbejderforbund ITF og arbejdsgivere internationalt betyder, at al losning fremover skal udføres af havnearbejdere.

Havnearbejderne i hele Europa har ført mange kampe for at bevare deres arbejde. Her en støtteerklæring til de spanske havnearbejdere.
FOTO: idcdockworkers.org
1 af 1

Losning, læsning og surring af gods ombord på skibe i havn skal udføres af havnearbejdere. Det afgør en ny aftale mellem det internationale transportarbejderforbund ITF og arbejdsgivere internationalt, der får stor betydning for havnearbejderne i Danmark, Europa - og resten af verden, skriver Fagbladet 3F.

Søfolkene har støttet havnearbejdernes krav, og aftalen betyder, at havnearbejderne i Danmark og resten af verden får arbejdet tilbage.
Karsten Kristensen, 3F

Forhandlingssekretær i 3F Transport, Karsten Kristensen, som har været en del af ITF's forhandlingsgruppe, kalder aftalen "en kæmpesejr", som vil modvirke social dumping og misbrug af underbetalt billig arbejdskraft i havnene:

– Havnearbejderne har altid været den faglige muskel, der kunne sørge for, at skibene bliver overenskomstdækket. Men deres indflydelse er blevet mindre og mindre, i takt med at arbejdsopgaver er forsvundet.

– ITF har i flere år arbejdet på, at havnearbejderne får deres arbejdsopgaver tilbage. Søfolkene har støttet havnearbejdernes krav, og aftalen betyder, at havnearbejderne i Danmark og resten af verden får arbejdet tilbage, siger Karsten Kristensen til Fagbladet 3F.

Ud over havnearbejderaftalen blev der desuden aftalt lønforhøjelser for søfolk ombord på skibe dækket af ITF-overenskomst. Det har ikke stor betydning for danske søfolk under 3F’s overenskomster, men det har stor betydning for eksempelvis filippinske og russiske søfolk på skibe i international fart.  

 

08. mar. 2018 - 12:24   12. mar. 2018 - 09:16

Overenskomst

bi@arbejderen.dk