18 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 26 °C

Pionerværk om unge kunstnere for indforstået

Nyere dansk kunst

Pionerværk om unge kunstnere for indforstået

Kunstkritiker Lisbeth Bonde henvender sig mest til fagfolk med "DANSK KUNST I 10’ERNE – 40 Kunstnerportrætter", men det er et pionerværk.

Lisbeth Bonde, kunstredaktør og kunstkritiker.
FOTO: Morten Holtum
1 af 1

Lisbeth Bonde er ikke blot en flittig kunstredaktør og kunstkritiker, men også en respekteret kunstformidler. Senest har hun sat sig for at vise vej og åbne vores øjne for den generation, som udgør det nye "establishment". Det er blevet til 40 kunstnerportrætter, hvis eneste fællesmængde for alle er, at de "brød igennem" omkring år 2010.

Lisbeth Bondes bog skal også anerkendes som det pionerværk, den er.

Portrætterne udgør 288 sider af bogens i alt 320 sider, hvilket betyder, at hvert portræt inklusive billedeksempler af værker er på mellem seks og syv sider. Bogens overordnede komposition er en præsentation i alfabetisk rækkefølge.

Årtiers engagement

"Denne bog," skriver Lisbeth Bonde i sit forord, "er resultatet af årtiers engagement i den nye og nyeste kunst i Danmark. Blandt andet som følge af mit arbejde som kunstkritiker først ved Information (1994-2002) og dernæst ved Weekendavisen (2002-2013) og i dag ved www.kunsten.nu, Bo Bedre og Kristelig Dagblad har jeg set og ser et meget stort antal udstillinger med unge eller yngre danske kunstnere. Bogen bygger dels på mine anmeldelser og interview med disse kunstnere gennem årene, dels på nyskrevne tekster og sidst, men ikke mindst, har jeg fundet inspiration i den meget omfattende kortlægning af rørelserne på kunstscenen inden for de sidste 15 år på online-kunstmagasinerne www.kunsten.nu og www.kunstkritikk.no – en ren guldgrube af dokumentation”.

Velegnet opslagsværk

Bogens svaghed er, at portrætterne er meget skabelonagtige med opremsninger af kunstnerens dimission fra dette eller hint akademi og deltagelse i et vist antal udstillinger, samtidig med at Lisbeth Bonde i værkbeskrivelserne sandsynligvis opdaterer en tidligere anmeldelse. Dette gør, at der opstår en slags indforståethed med værkerne i et "fagsprog", der ofte ikke er tilgængeligt for lægmand.

Nogle gange undrer Lisbeth Bondes valg af rækkefølgen i de i øvrigt gode illustrationer også. Her brydes uden teknisk grafisk begrundelse tekstens skematiske kronologi, så der bliver unødig bladren frem og tilbage i den - i fysisk forstand - tunge og "uhandy" bog. Denne bog er hverken en håndbog eller en manual til håndtasken, men en opslagsbog i biblioteket.

Men bogen skal også anerkendes som det pionerværk, den er. Indledningen er meget læseværdig og god at få forstand af. For kunstinteresserede og især kunststuderende, udgør bogen en flot platform for galleri- eller museumsbesøg, hvor der er god mulighed for aktuelt at holde sig ajour på ovennævnte web sites.

19. feb. 2018 - 11:38   05. apr. 2018 - 18:24

Bøger

Allan Vokstrup
Anmelder
4

Dansk kunst i 10'erne. Af Lisbeth Bonde. Gyldendals Forlag. Vejl. pris: 300 kr.