19 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

3F siger nej til fusion

Vigtig beslutning i 3F

3F siger nej til fusion

Hovedbestyrelsen i 3F har besluttet at sige nej til, at LO og FTF skal slås sammen til en ny hovedorganisation.

3F's forbundsformand Per Christensen skal i dag meddele LO's hovedbestyrelse, at 3F ikke kan støtte en fusion mellem LO og FTF.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Hovedbestyrelsen i 3F har i dag besluttet at sige nej til en fusion mellem LO og FTF. Ifølge Arbejderens oplysninger stemte 71 nej, mens der var nul ja-stemmer. 

3F bør tænke på, om de kan blive udpeget som skurken, der spænder ben for en historisk beslutning og mulighed.
Henning Jørgensen, Arbejdsmarkedsforsker 

3F afviser det foreliggende fusionsgrundlag for LO og FTF, men støtter at der indkaldes til en ekstraordinær kongres i LO i april, skriver forbundet i en mail til Arbejderen.

–  Skulle der på LO's ekstraordinære kongres, på trods af 3F's holdning, være et kvalificeret flertal for opløsning af LO og en fusion med FTF - og et tilsvarende kvalificeret flertal for fusionen i FTF - vil vi naturligvis fortsat aktivt arbejde for, at 3F er medlem af et stærkt, solidarisk fællesskab og en slagkraftig hovedorganisation, siger forbundsformand Per Christensen og tilføjer, at det gælder både i den nationale, regionale og lokale interessevaretagelse og offentlige debat.

Under pres

Fredag mødes LO's hovedbestyrelse og FTF's forretningsudvalg hver for sig for at gøre status på indstillingerne fra deres tilsammen mere end 90 medlemsorganisationer.

>>LÆS OGSÅ: Fredag afgør LO og FTF om fusionsplan skal fortsætte

Der har især været spænding om holdningen hos 3F, der er landets største forbund, og næppe tidligere har et hovedbestyrelsesmøde i 3F haft den bevågenhed, som det var tilfældet med dagens møde.

3F har endda været under massivt pres op til mødet i hovedbestyrelsen. Meningsdannere og  arbejdsmarkedseksperter har stået i kø med forudsigelser om, hvad et nej fra 3F vil få af konsekvenser.

JyllandsPosten skrev således: "En sammenlægning .... skulle have været en historisk fusion, der skabte en ny stor og slagkraftig organisation for 1,5 mio. lønmodtagere. Men nu truer fusionsplanerne i stedet for med at sprænge fagbevægelsen i atomer."

Tænk jer nu om

Henning Jørgensen, professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, har også advaret især 3F mod at sige nej:

– 3F bør tænke på, om de kan blive udpeget som skurken, der spænder ben for en historisk beslutning og mulighed. Alle må forberede sig på det nu, og det er jeg ikke sikker på, at 3F har gjort, udtalte Henning Jørgensen tidligere på ugen til Fagbladet 3F.

Trods modstandere af fusionen i både LO og FTF, så tegner der sig samlet set et flertal for projektet på møderne i dag. Det bliver dog de delegerede, som LO og FTF skal indkalde til kongres, der træffer den endelige beslutning om en eventuel ny faglig hovedorganisation.

08. feb. 2018 - 11:16   08. feb. 2018 - 15:57

Fusion

noc@arbejderen.dk