20 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

Frustreret opråb om danskhed

Zaki Youssef og Turkman Souljah på scenen

Frustreret opråb om danskhed

Vrede, satire og frustration – men intet håb – i Zaki Youssef og Turkman Souljahs nye show, "Der var et yndigt land".

Zaki Youssef og Turkman Souljah (til venstre) forsøger at definere danskhed.
FOTO: Teater Sort/Hvid
1 af 1

Hvordan oplever danskere med anden etnisk baggrund den stigende hetz og dens konkrete udtryk i alt lige fra afvisninger på diskoteker, forslag om tvungne fodlænker og udgangsforbud til teenagere i ghettoer, til servering af svinekød i Randers børneinstitutioner?

Hvis Zaki vil i dialog med arbejderklassen om at udfordre fremmedhadet og dets budbringere, må han droppe den krigeriske retorik.

Den vrede og frustration det giver, kommer klart til udtryk i Zaki Youssef og Turkman Souljahs show "Der var et yndigt land" på teater Sort/Hvid i København.

Danskhed

Zaki Youssefs forældre kommer fra Egypten, men han selv er født og opvokset her. Han er totalt velintegreret, som det hedder.

Zaki Youssef og gennemmusikalske Turkman Souljahs forsøger at give et bud på, hvad danskhed er og de hudfletter, efter eget udsagn, "den danske selvforståelse".

Det gør de ved, at Zaki Youssef parodierer en række arketyper i debatten om integration og danskhed, lige fra den primitive pølsemand til den forstående højskolemand, som i pladderhumanismens navn accepterer alt ved religioner.

Zaki Youssef er eminent til at parodiere personer, sprog og mennesketyper. Det er hele showet værd at opleve. Især hans sang om de søde børn i Randers kommune, hvis øjne atter kan glimre, da en leverpostej endelig finder vej til middagsbordet, er kostelig. At Zaki Youssef under sangen er iført et ulækkert grisehoved, understreger blot den sarkastiske pointe.

Gå i dialog med os

Hvis formålet for Zaki Youssef og Turkman Souljahs er, at give ord til en forståelig frustration fra en stor gruppe danskere, der bliver ekskluderet af samfundet på grund af mediekampagner med racistiske undertoner og diverse ekstreme forslag fra halv-fascistoide politikere, rammer de rent.

Men hvis de vil i dialog med arbejderklassen og fagforeningerne om at udfordre fremmedhadet og dets budbringere – og skabe velfungerende integration – må de droppe lidt af den krigeriske retorik om, at danskere som helhed er selvtilstrækkelige og små-racistiske. Det er vi ikke.

Som tilskuer til "Der var et Yndigt Land" sad man og håbede på, at det hele ville ende med en paneldebat på scenen, som også omfattede os. Så ville der nok komme mange positive bud på, hvordan man kan udfordre regeringens integrationspolitik og samle indvandrere og deres efterkommere med os "hvide" danskere i en fælles kamp for et bedre samfund.

29. jan. 2018 - 17:05   11. feb. 2018 - 22:22

Scene

Anders Fenger
Anmelder
3

Der var et yndigt land

Med Zaki Youssef og Turkman Souljahs

Instruktion: Sigrid Johannesen og Christian Lollike.

Teater SORT/HVID, København

Til 24. februar