16 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Sigurd lærer børn om FN

Danmarkshistorie i børnehøjde

Sigurd lærer børn om FN

Tænk at kunne fortælle 1000 børn om FN's konvention om menneskerettigheder og retten til liv, frihed og fred. Dét kan Sigurd Barrett.

Sigurd Barrett fortæller Danmarkshistorie.
FOTO: sigurdbarrett.dk
1 af 1

Det var enestående, at entertaineren Sigurd Barrett lørdag kunne tryllebinde 1000 voksne og børn i DR Koncerthuset med sang og fortælling om blandt andet FN's menneskerettighedskonvention – om retten til liv, om frihed og fred, punkter som Danmark har tilsluttet sig.

Sigurd Barrett er et ærligt menneske. Han er simpelthen en rigtig humanist.

Ja, det kan godt lade sig gøre at forklare, selv til børn helt ned til seks år! De stod op til sidst og flere fik lov af de voksne til at holde mobiltelefonen med lommelygte, da Sigurd i mørket sang om FN og "retten til liv" i showet, "Sigurd fortæller Danmarkshistorie".

Mod info-bombardement

Den 50-årige Sigurd Barrett har et formål med Sigurds Danmarkshistorie – i en tid præget af informationsbombardement, globalisering og teknologisk kapløb – nemlig at hjælpe børn og unge med at forstå den historie, vi alle er rundet af, og som er fundamentet for de mennesker, vi er i dag.

Det gør han godt. Selv om hans gennemgang af Danmarkshistorien selvfølgelig også handler om kongerne Svend, Knud og Valdemar, Frederik den Tredje og såmænd også præsten Luthers indflydelse på kirken i Danmark, undlader han heldigvis at fortælle børnene den højreorienterede version af historien om for eksempel EU, NATO og Murens fald.

Sigurd Barrett er et ærligt menneske. En rigtig humanist.

Han besidder en fantastisk evne til at forklare emner, så børn virkelig forstår det. Min otte-årige søn sagde i alt fald bagefter showet, at "jeg virkelig ikke håber, at Danmark tager hævn" (for briternes bombardement af København i 1801).

Dannelse

Det er ekstremt ambitiøst, at Barret på dén måde formidler Danmarkshistorien. Det sker over de næste tre år.

Gennem et illustreret bogværk, et musikalbum, et omfattende undervisningsmateriale, et iPad-spil, et brætspil for hele familien, 40 film optaget historiske steder i Danmark til fri download, en tv-serie og en koncertturné vil han lære de mindste om, hvem de er. Det hedder dannelse.

Og netop dét er vældig tiltrængt i denne materielle tid, hvor børn ofte bruger tre timer om dagen på nettet, og hvor private firmaer – for at tjene penge – påvirker vore børns udvikling.

05. dec. 2017 - 11:30   08. dec. 2017 - 08:32

Scene

Anders Fenger
Anmelder
4

Sigurd fortæller Danmarkshistorie.
Set i DR Koncerthuset 2.12.

Sigurd fortæller Danmarkshistorie er finansieret af private fonde og har Nationalmuseet, DR, Politikens Forlag, Det Danske Filminstitut og Foreningen af lærere i Historie & Samfundsfag som projektpartnere.

Næste show i København den 20. februar i klokken 11.15 i DR Koncerthuset.

http://www.sigurdsdanmarkshistorie.dk