18 Aug 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Den dansende urkraft

Unge danser til Anisette Koppels stemme

Den dansende urkraft

Danserne fra Black Box Dance Company imponerede med provokerende, kollektiv og individuel dans til Anisette Koppels stemme, der har sin egen solide urkraft.

X-mythologies er en fysisk koncert med otte unge dansere og stemme af Annisette Koppel.
FOTO: Søren Meisner
1 af 1

"What the fuck" er det første, man som uforberedt publikum tænker, da de otte unge dansere fra Black Box Dance Company indtager scenen på Avenue T i København.

 Med Black Box Dance Company optræder individet og kollektivet i perfekt symbiose. 

>> SE TRAILER HER

Hvad i alverden er det, lyder det næste udsagn, da de begynder at bevæge sig.

X-mythologies er en fysisk koncert med koreografi af den reumertvindende koreograf Tina Tarpgaard, ny-komponeret musik af komponisterne Lars Greve/Aske Zidore og med sang, skrig og gisp af en af dansk rockhistories største stemmer, Anisette Koppel, der i 50 år har været forsanger i bandet Savage Rose.

Energi

For de, der ikke lader sig afskrække af moderne dans, er X-mythologies både fascinerende, skræmmede og ekstremt opstemmende.

I en tid, hvor mange unge bliver mødt af forventning om, hvordan de skal se ud, opføre og bevæge sig, hvad man må og ikke må, er det befriende at se danserne fra Black Box Dance Company slippe hæmningerne og gøre, hvad de vil med deres kroppe, ud fra musikken. Og det er ikke så lidt.

Truppen formår at få dansen til at se legende let ud. I et nummer bevæger de sig som en fælles klump menneskekød for at undgå at blive ramt af en svingende mikrofon, der hænger fra loftet. De unge ser og fornemmer hinanden i rummet. Kort efter bryder én op og danser alene. Individet og kollektivet i perfekt symbiose – dejlig dialetik, hvor tingene udvikler sig gennem modsætninger og forener sig i harmoni.

Danseren Anna Stamp Møller var formidabel.

Generationskløft?

Det var fantastisk at notere publikums alder og observere deres reaktioner. Her var både det grå guld, men også unge i 20'erne. Musikken og dansen formåede tilsyneladende at gabe over generationskløften. 

Lidt skuffende var det dog, at vi fik så lidt decideret sang fra Annisette Koppel. Kun nummeret "Wasteland Lullaby" fra 2014-udgivelsen Roots of the Wasteland foldede sig selvstændigt ud.

Dette er helt, helt anderledes end balletten Dødens Triumf fra 1972, som Savage Rose satte musik til. Men alligevel er det dejligt forfriskende, tempofyldt og appellerende til flere sider af den påståede generationskløft. Tak for det.

04. dec. 2017 - 12:00   04. dec. 2017 - 12:10

Scene

Anders Fenger
Anmelder
4

X-mythologies. Aveny-T, København.

Dansere: Black Box Dance Company.
Koreograf: Tina Tarpgaard
Komponister: Aske Zidore, Lars Greve
Vokal: Anisette Koppel

Turné: Horsens, Aarhus, Odense, Holstebro, Esbjerg, Fredericia

Læs mere: www.black-box-theatre-and-dance.dk/dans/forestillingsoversigt/x-mytholog...