16 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Ryst robotten af dig

Ny rap fra Ham Den Lange

Ryst robotten af dig

Regelryttersamfundet og den teknologiske udvikling er med til at ensrette os og fjerne os fra det at være menneske, advarer rapper i sit nyeste nummer.

Ham den Lange, rapperen Thorbjørn Bech Rossen, har sans for at opsnuse brændpunkter og brændende problemstillinger.
FOTO: PN
1 af 1

Hvad er det der sker for os mennesker? Hvilken hjerne stoler vi mest på - den vi har i hovedet, eller den digitale hjerne vi holder i hånden? Selv om den nye rap fra Ham Den Lange måske ikke er tænkt som et debat indlæg, så kribler det, når først man har hørt "Menneske 2,0".

– Vi bliver mere og mere distancerede via skærme og er fanget i rutiner og væksttankegang.
Ham Den Lange

Ham den Lange hedder Thorbjørn Bech Rossen, rapper med sans for at opsnuse brændpunkter og brændende problemstillinger og lege med ordene, indtil der kommer en tankevækker ud af det. Sidste album hed "Dagbog fra en flygtningelejr".

Mennesket er blevet en digital version af sig selv, eller ihvertfald stærkt på vej til at blive det. Sådan lyder det gentagne gange i "Menneske 2,0".

Du er bare en robot
Alle går vi rundt med en plan og er helt lullet ind i en skærm
Alle vil vi ha en bid af kagen virkeligheden den er virkelighedsfjern

Om de konsekvenser den teknologiske udvikling har for vores liv, udtaler Thorbjørn Bech Rossen til Arbejderen:

– Vi bliver mere og mere distancerede via skærme og er fanget i rutiner og vækst tankegang. Regelryttersamfundet og den teknologiske udvikling er med til at ensrette os og fjerne os fra det at være menneske.

"Menneske 2,0" rammer også lige ind inden noget skruede debat, om hvorvidt robotter skal have rettigheder, identitet, statsborgerskab, være selvstændige enheder. Men den debat virker helt vanvittig, når mennesket selv er ved at blive gjort til robotter via de små lækre gadgets, der smyger sig ind i hånden, ind i hele tilværelsen.

Så er det rart med kunstnere, der kaster deres overvejelser og spørgsmål i æteren:

Livet er et halsbrækkende spil skak med
En der har forudset alle trækkene

Man skal holde ørerne stive, når man lytter til "Menneske 2,0". De mange spørgsmål og fede ordlege kan man let blive suget ind i. De bliver næsten et billede på hele den strøm af informationer, kontroltjek, netopkoblinger og fjernstyring, vi vader rundt i. Lad rytmen guide dig.

30. nov. 2017 - 23:10   30. dec. 2017 - 17:40

Rap

Karin Busk
Anmelder
4

Menneske 2,0. Produceret af Antik. Violin af Kuno Kjærby.
Er udkommet. For streaming og download, se facebook: Ham den Lange.