16 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

De velvilliges klub

Mens vi venter på Irakkomissionen:

De velvilliges klub

Efter 25 år i Det Kongelige Arkiv slår kultursociolog Jørgen Andersen, alias skuespilleren Peter Larsen, til igen og præsenterer skarpt, humoristisk og rystende løgnehistorierne bag Danmarks deltagelse i krigen mod Irak.

Kultursociologen Jørgen Andersen har en del at skulle have sagt.
FOTO: Bo Tengberg
1 af 1

Fældende beviser i form af et brev, som når frem 12 dage før det blev sendt og en lille glasampul med hvidt pulver i Colin Powells hånd. Water boarding og fiktive begravelser for at fremskaffe terrorister. Kultursociolog Jørgen Andersen har nu igen gravet arkivmateriale frem for at afstøve "Danmarks nationale korttidshukommelse". Denne gang historien om, da Danmark erklærede Irak krig under USA´s Operation Iraqi Liberation (OIL)... som hurtigt fik et andet navn.

Et stykke betændt samtidshistorie, som skuespilleren Peter Larsen præsenterer i en humoristisk, ætsende og skarpsleben satirisk monolog.

Det er et stykke betændt samtidshistorie, som skuespilleren Peter Larsen præsenterer i en humoristisk, ætsende og skarpsleben satirisk monolog, der får smilet og latteren frem blandt publikum. En latter, der skiftevis frigøres og stivner, med dokumentationen af de løgne, som drev Coalition of the Willing, De Velvilliges Koalition, i en angrebskrig mod Saddam Hussein-styret under påskud af hans besiddelse af masseødelæggelsesvåben og et FN-mandat.

Jernkæben og Havenissen i Danmark - guess who - var med. Og det var "politisk drilleri" at kritisere begrundelserne for at virkeliggøre et krigseventyr med ufattelige konsekvenser for Iraks folk. Beslutningen blev taget i Statsministeriet den 14. marts, 2003 og konfirmeret i Folketinget en uge senere.

12 år senere besluttede Lars Løkkes V-regering at nedlægge Irak-kommissionen med støtte fra DF, C og LA. Kommissionen blev nedsat i 2012 for blandt andet at undersøge grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen. 

Forrygende og rystende performance.

I en effektiv scenografi og lyssætning med arkivskabe, hyldemetre af ringbind, bogkasser, kort og overhead-projektorer i noget, der også minder om et underjordisk beskyttelsesrum, formidler Peter Larsen hæsblæsende og i ustandselig bevægelse løgnenes historie - uden at han og vi taber tråden. Og med virkningsfulde kunstpauser og simple lydelige effekter, inden tæppet går ned og mørket sænker sig.

Udenfor Skuespilhuset præsenterede storbyens dæmpede sihouetter og havnelys under den stjerneklare nat sig på den bedste måde. Det bidrog til at holde liv i det håb, som Peter Larsen, manuskriptforfatter Jens Kløft og deres hold, med Michelle Bjørn-Andersen som effektiv "coach" og medspiller, skabte med deres forrygende og rystende performance.

I 1992 havde Peter Larsen stor succes med rollen som kultursociolog Jørgen Andersen i "Mens vi venter på retfærdigheden", om Tamilsagen, der fældede daværende justitsminister Erik Ninn-Hansen.

Op af sofaen og ind i Lundgaard & Tranbergs smukke Skuespilhus, hvor der virkelig er noget på spil!

27. nov. 2017 - 19:17   30. nov. 2017 - 21:56

Scenen

Arne Lennartz
Anmelder
6

Skuespil: Mens vi venter på Irakkomissionen

Medvirkende: Kultursociolog Jørgen Andersen: Peter Larsen

Manuskript: Jens Kløft. Iscenesættelse: Simon Boberg. Konsulent: Bo Elkjær. Scenografi: Ted Pierce. Sufflør: Michelle Bjørn-Andersen.

Varighed: To timer incl. pause. Pris: 160-200 kr.

Skuespilhuset, Lille Scene, 24.11. - 22.12.2017, www.kglteater.dk , Tlf. 33 69 69 69