28 Nov 2020  

KBH: Overskyet, tåge, -3 °C

Borgere i Charlottesville kritiserer politiindsats

Passivt politi under nazi-uro

Borgere i Charlottesville kritiserer politiindsats

Politiet i Charlottesville i den amerikanske delstat Virginia undlod at gribe ind for at forhindre nazister og højreradikale i at angribe demonstranter og forbipasserende.

34 blev såret og én døde, da racister gik amok i Charlottesville, USA. Her en såret minutter efter drabet på en kvinde.
FOTO: Joshua Roberts/Reuters/Scanpix
1 af 1

Indbyggere i den amerikanske by Charlottesville retter nu voldsom kritik af byens politistyrke for at se passivt til, mens hundreder af nazister og højreradikale gik amok i vold i weekenden.

Ifølge en talsmand for et hospital blev én dræbt, den 32-årige kvinde Heather Heyer, mens 19 er sårede. Heriblandt befinder fem sig kritisk tilstand, mens fire er alvorligt sårede. De sidste ti er sårede i mindre grad lørdag, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Politifolk stod stille i deres beskyttelsesudstyr bag metalhegn og så på. De gjorde absolut ingenting.
Robert Faturechi, journalist

Ifølge det netbaserede dagblad Huffington Post begyndte nazister at gå til angreb på folk lørdag formiddag – på kommando fra deres leder. Ofrene var især ældre, der protesterede mod Unite The Right-marchen. En kvinde blev slået ned.

"Politifolk fra Virginia State Police samt betjente fra byen – alle i deres beskyttelsesudstyr – stod stille og så på bag de opstillede metalhegn – og gjorde absolut ingenting", skriver journalisterne A.C. Thompson, Robert Faturechi og Karim Hajj fra avisen.

Der var udstationeret 1000 politifolk til at håndtere eventuelle uroligheder i byen.

Kun ganske få betjente, der var indkaldt fra delstaten New York, reagerede på et tidspunkt og forsøgte at lægge sig mellem slagsmål, lyder kritikken, der deles af organisationen Southern Poverty Law Center, der bemærker, at begge ledere af Virginia State Police er hvide.

43 procent af indbyggerne i Charlottesville er sorte.

På et tidspunkt fjerner politiet endda moddemonstranter, så racisterne kunne marchere videre, skriver twitter-pseudonymet @"Yes, You're Racist".

Men Charlottesvilles viceborgmester, Wes Bellamy, forsvarer politiledelsens taktik. 

– Vores politi gør det bedste, de kan. Jeg mener ikke, at de blot trillede tommelfingre, siger han til Huffington Post.

Opfordrede til vold

Nazister, racister og højreradikale protesterede imod, at bystyret agter at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee.

De højreradikale grupper har i månedsvis åbent planlagt "krigen i Charlottesville". Den nynazistiske hjemmeside Daily Stormer opfordrede demonstranter til at medbringe skjolde, peberspray og fascistiske flag.

En podcast fra den højreradikale radiostation "The Right Stuff" opfordrede sine lyttere at medbringe våben, hvilket 32 militsfolk gjorde, anfører tv-stationen Democracy Now.

Blandt de fremmødte racister var David Duke, der er tidligere leder af Ku Klux Klan og nu medlem af det Republikanske Parti. Den såkaldte "Alt-Right"-bevægelse af yderliggående konservative var også at finde blandt arrangørerne af Unite The Right-marchen. 

Steve Bannon, særlig politisk rådgiver for Donald Trump, har i årevis været en central figur i Alt-Right-bevægelsen med sin hjemmeside Breitbart News. Han deltog ikke i marchen, anfører Southern Poverty Law Center sarkastisk. 

Kritik af Trump

Politiets påståede passivitet overfor Unite The Right-marchen kulminerede, da en nazist med sin bil fik adgang til en bydel med anti-fascister på march. Føreren af bilen var tidligere på dagen fotograferet stående med et skjold foran sig med et logo fra en højrenationalistisk gruppe med sloganet "Blood and Soil".

Bilisten kørte ind i en demonstration og dræbte en og sårede 19.

Sent lørdag aften undlod USA's præsident Donald Trump at fordømme nazivolden i utvetydige vendinger.

– Vi fordømmer på det kraftigste denne chokerende opvisning af had, fordomme og vold – fra mange sider. Fra mange sider, gentog præsidenten.

Han har efterfølgende fået stor kritik, også intern i det Republikanske Parti, for ikke særskilt at fordømme racisterne.

Richard Cohen, leder af Southern Poverty Law Center, er vred.

– Trump førte en racistisk og fremmedfjendsk valgkampagne, der aktiverede den yderste højrefløj. Han har bragt dæmoner, der har ligget i dvale i årevis, til live. Fra den dag, han ankom til Det Hvide Hus, har han bevidst hældt benzin på racismens bål. 

Virginias guvernør Terry McAuliffe, medlem af Demokraterne, var ikke overrasket over volden eller antallet af demonstranter.

– Vi havde planlagt længe op til dagens march. Det kunne have været en meget værre dag, sagde han ifølge Huffington Post.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. aug. 2017 - 09:25   19. aug. 2017 - 14:13

USA

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk