30 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, dis, 6 °C

Modspil til den gemte historie

Dansk kolonitid

Modspil til den gemte historie

La Vaughn Belle er kunstner fra St. Croix og arbejder med at få skabt sammenhæng og identitet for efterkommerne af slaverne under den danske kolonitid.

La Vaughn Belle er kunstner fra St.Croix. Bag hende ses lidt af hendes værk "Wall rubbings (records of the work of others)" fra 2017.
FOTO: I DO ART Agency
1 af 1

Alt er omgivet af hvide vægge på galleri Meter ved kunstneren La Vaughn Belles værker. En lille udstilling om den sorte rolle, Danmarks tid som kolonimagt har spillet i De Vestindiske Øer, i dag US Virgin Islands.

...et forsøg på at skrive slavernes historie, især om dem der gjorde oprør.

La Vaughn Belle har kaldt sin udstilling for "Ledgers From a Lost Kingdom", frit oversat: "Arkivet fra et tabt kongerige". Danske embedsmænd tog efter salget af Jomfruøerne i 1917 hele arkivet med til Danmark og lukkede det, indtil det åbnet i år den 1.marts på Rigsarkivet.

Hug, afbrændinger og oprør

Allerede fra døråbningen hos galleri Meter på Nørrebro kan man se lige ind i en hvid rulle, der er ophængt fra loft til gulv. Endeløse rækker af mønstre med små huller i papiret symboliserer alle de hug og afbrændinger, slaverne gav kolonimagten under adskillige oprør. Det foregik med macheterne, de store knive slaverne huggede sukkerrør over med. Derfor har værket fået titlen "Cuts and Burns"(Hug og afbrændinger).

Går man bag om rullen, kan man se igennem hullerne og ud i sollyset på gaden og på sin samtid. For fortællingen slutter ikke her, og det gør rullen heller ikke.

La Vaughn Belle er kunstner fra St. Croix og arbejder med at få skabt sammenhæng og identitet for efterkommerne af slaverne, og dermed også for os andre, hvis forfædre levede under konger med kolonimagt.

Slavernes historie skal frem

For efterkommere af slaver er det svært at finde sin historie, da danske gadenavne, kolonitidens forter og palæer præger øen. Dog er der overalt ituslået dansk kongeligt porcelæn. Slaverne knuste dette under oprørene. Slaverne skrev ikke noget ned, så La Vaughn Belle leder efter fotos, smykker, arkitektur, der kan give modspil.

Derfor har hun sat egne familiefotos op mod familiefotos fra forskellige museer og postkort. Værket "Wall rubbings" viser en væg, der er dækket med kalk, men under den finder man historien om slaver, der under lavvandetid måtte hugge i det hårde koral til væggene på slaveejernes huse.

La Vaughn Belles metode og værker sætter gang i hovedet, og den er et forsøg på at skrive slavernes historie, især om dem der gjorde oprør.

En lille og fin udstilling, men der mangler noget indføring til udstillingen. Al tekst er på engelsk, og der er ingen skilte, der guider publikum - bare lidt.

 

28. mar. 2017 - 12:30   28. mar. 2017 - 12:40

Udstilling

kb@arbejderen.dk
3

Ledgers From a Lost Kingdom. Galleri Meter: til 17.juni.

http://www.meterspace.dk/

La Vaughn Belle er født i Trinida 1974 og flyttede derefter til St. Croix. Hun er uddannet på Kunsthøjskolen i Havana, Cuba og på Columbia University, NY.