19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Borger klager over DR's dækning af russisk misinformation

Hvor er beviserne?

Borger klager over DR's dækning af russisk misinformation

Seer efterlyser dokumentation for, at DR beskylder Rusland for at bedrive misinformation og for at blande sig i den amerikanske valgkamp.

Jette Anne-Marie Hansen har klaget til DR. Hun mener ikke at den landsdækkende public service kanal underbygger sin påstand om, at Rusland har hacket det amerikanske præsidentvalg og vil gøre det samme i Europa.
FOTO: Svend Erik Hansen
1 af 1

DR har fået en klage på nakken, efter at have bragt en artikel om såkaldt russisk misinformation.

I en nyhedsartikel på DR's hjemmeside, "EU tager kampen op mod Rusland: Vil udrydde falske nyheder", beskrives, at EU har oprettet en såkaldt task force "i kølvandet på flere sager om russisk misinformation", og DR's EU-korrespondent, Karin Axelsson, forklarer, at EU mener, at der er risiko for at russerne også vil blande sig i de kommende valg i Europa.

DR's artikel om bekæmpelse af falske nyheder er fyldt til randen med falske nyheder.
Jette Anne-Marie Hansen 

"Man har kigget med bekymring på, hvordan russerne blandede sig i den amerikanske valgkamp med hackerangreb og forsøg på at sprede misinformation… Det er også derfor, at man nu går ud og advarer om, at der er risiko for, at russerne også vil forsøge at blande sig i de valg, der skal være i Holland, Frankrig og Tyskland", udtaler Karin Axelsson i artiklen.

>> LÆS OGSÅ: EU-kontor skal stoppe russisk "misinformation"

En kendsgerning?

DR's beskyldninger mod Rusland vækker vrede hos tidligere forfatter, skribent og psykoterapeut, Jette Anne-Marie Hansen, som har klaget over artiklen. Hun mener, at DR selv gør sig skyldig i at sprede propaganda.

– Det bliver igen og igen omtalt som en kendsgerning at Rusland har hacket det amerikanske præsidentvalg.  DR's artikel om bekæmpelse af falske nyheder er fyldt til randen med falske nyheder, siger Jette Anne-Marie Hansen til Arbejderen. 

– Der er til dato ikke produceret et eneste bevis for at Rusland har hacket nogetsomhelst, der har med valget at gøre. Tværtimod har selveste Obama indrømmet, at de angiveligt russiske hacks i realiteten var leaks og derfor insiderjobs – ikke fremmede staters indbrud.

>> LÆS OGSÅ: Ingen beviser for russisk hacking mod USA

Hvor er beviserne?

– Man advarer altså imod russerne med baggrund i en lodret løgn om russerne. Angiveligt sætter forskellige EU-lande ind imod "russisk misinformation", der skule være væltet ind over grænserne. Men hvor er den russiske misinformation henne? Skal den slags påstande ikke kvalificeres? DR påstår bare, at problemet eksisterer. De efterviser det ikke. Nu har jeg interesseret mig for emnet i et halvt års tid eller så. Og jeg mangler i en alvorlig grad eksempler på denne "russiske misinformation", siger Jette Anne-Marie Hansen.

Hun kræver nu, at DR fremlægger konkret dokumentation for den russiske misinformation.

– Jeg har fundet frem til et væld af uafhængige medier, hvor man faktisk dækkede disse spørgsmål. Samme medier som nu beskyldes for at være "fake news". Man skal jo ikke være Einstein for at regne ud, at USA og EU er ved at indføre censur og ensretning af tænkningen.

I en anden artikel "EU vil udrydde falske nyheder" skriver DR – med den samme EU-korrespondent, Karin Axelsson som kilde – at "Rusland gerne vil have, at det går dårligt for EU. For hvis det går dårligt for EU, vil det nemlig gå bedre i Rusland".

Artiklen handler også om den East StratCom Task Force, som EU's udenrigstjeneste har nedsat for at overvåge og registrere såkaldt russisk misinformation.

Arbejderen har gennemgået en række af de nyhedsbreve, som Task Forcen har udsendt. Hefaf fremgår det blandt andet, at det betragtes som misinformation, hvis man mener, at der er foregået et kup i Ukraine eller at præsident Assad i Syrien er folkevalgt.

>> LÆS OGSÅ: Dansk spydspids i EU's informationskrig

DR står inde for artikel

Arbejderen har spurgt DR, hvordan de stiller sig til kritikken fra Jette Anne-Marie Hansen. I en mail svarer DR udlandsredaktør Ida Ebbensgaard, at DR "står fuldt inde" for artiklen:

"Fra alle de berørte landes myndigheder er der bred enig om, at problemet er reelt: At Rusland udøvede indflydelse på det amerikanske præsidentvalg, og listen af advarsler om, at det samme kan ske ved andre valg i Europa i år, er meget lang. Det er derfor også historier, vi på DR’s udlandsredaktion fortsat vil følge. Man kunne dog med fordel i vores artikel have medtaget en reference til de amerikanske efterretningsmyndigheder som dokumentation. Det har vi efterfølgende tilføjet artiklen", skriver DR's udlandsredaktør til Arbejderen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


10. feb. 2017 - 10:18   10. feb. 2017 - 12:55

Mediekrig

ml@arbejderen.dk
Fakta: East StratCom Task Force
  •  I marts 2015 besluttede EU's stats- og regeringschefer, at EU's udenrigschef skulle udarbejde en plan for strategisk kommunikation i EU - herunder at oprette en enhed, East StratCom Task Force, som blev operationel i september 2015.
  • Kontoret hører under EU's Udenrigstjeneste og har 11 ansatte – heriblandt en dansker – og holder til på sjette sal i EU's Udenrigstjeneste i Bruxelles. Taskforcen har et netværk bestående af 450 ngo'er, journalister, akademikere, privatpersoner og offentlige myndigheder i mere end 30 lande, der overvåger danske og udenlandske medier.

  • Taskforcen har tre formål: At overvåge "russisk misinformation" og "aflive myter". At give en positiv fortælling om, hvad EU's politikker og værdier er. At støttte "frie og uafhængige røster" i EU's østlige nabolande. 

  • Kontorets skal blandt andet indsamle og registrere såkaldte såkaldt "russisk misinformation" i artikler og indslag samt komme med modinformation. Foreløbig har taskforcen indsamlet 2500 artikler, som angiveligt indeholder "russisk misinformation".

  • Hver uge offentliggør East StratCom Task Force to nyhedsbreve: The Disinformation Review og The Disinformation Digest. Taskforcen driver også Twitter-kontoen EU Mythbusters og Facebook-siden EU vs Disinformation og producerer video'er.

  • Den tidligere danske udenrigsminister, Martin Lidegaard, var blandt drivkræfterne for at få oprettet East StratCom Task Force.