15 Oct 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 16 °C

Ingen fri bevægelighed for løntrykkeri

Blogs

Nikolaj Villumsen
MF for Enhedslisten.
Født 1983 og BA i Historie. Medlem af Folketinget for Enhedslisten. Udenrigs- og beredskabsordfører. Næstformand i venstrefløjsgruppen ved Europarådets Parlamentariske Forsamling.
Blogindlæg af Nikolaj Villumsen
ons. 11. apr - 2018
ons. 08. nov - 2017

DEL DETTE BLOGINDLÆG

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 11. januar, 2017, 07:25:10

Ingen fri bevægelighed for løntrykkeri

Der er akut behov for handling, når det gælder om at bekæmpe social dumping, sådan som vi senest har set i nedrivningsfirmaet IC Group. Kædeansvar er en del af løsningen.

Mange danskere oplever pres på deres løn og arbejdsvilkår på grund af grådige arbejdsgiveres udnyttelse og underbetaling af vores østeuropæiske kollegaer.

EU's indre marked og den frie bevægelighed har skabt et ræs mod bunden.

Senest har DR kunne dokumentere omfattende social dumping i nedrivningsfirmaet IC Group, der har udført opgaver for mange danske kommuner og regioner. Det er på tide, at vi kommer svindlen til livs.

EU's indre marked og den frie bevægelighed har skabt et ræs mod bunden, hvor lønninger og arbejdsforhold presses ned.

Fagbevægelsens sejre, hvor man nationalt har skabt bedre forhold for lønmodtagerne gennem overenskomster og ordnede forhold, nedbrydes af EU-regler, der et paradis for arbejdsgivere, der går efter laveste fællesnævner. Det truer den danske arbejdsmarkedsmodel og presser hundredetusinder af danskere i deres hverdag.

Brug for handling

Derfor er der akut behov for handling. Det er fint, at folk kommer her og søger arbejde, men det skal ikke være muligt at lave unfair konkurrence.

Helt konkret foreslår Enhedslisten, at den lokale fagforening skal gives retten til at godkende forholdene for udenlandske arbejdstagere. Dermed forhindres udnyttelsen af vores østeuropæiske kollegaer og vi sikrer trygheden på arbejdsmarkedet for os alle sammen.

Det vil være et klart brud på EU's traktater, men det er et nødvendigt brud. Og kravet ligger fint i forlængelse af det forslag om en social protokol, som den europæiske fagbevægelsen længe har kæmpet for.

Den nye VLAK-regering slår i sit regeringsgrundlag fast, at den varmt ”støtter EU’s frie bevægelighed”, men vil arbejde imod, at udenlandske lønmodtagere kan få sociale ydelser, når de arbejder i Danmark.

Jeg synes, det er klart, at EU ikke skal bestemme, hvordan vi indretter velfærden i Danmark, og derfor har Enhedslisten også vendt sig imod EU-domstolens afgørelser om indrettelsen af forskellige danske velfærdsydelser.

Men Løkke og Samuelsens politik kan meget vel føre til øget social dumping, når grænsen holdes åben for løntrykkeri, mens kassen smækkes i for vores udenlandske kollegaer.

I stedet bør vi sikre lige vilkår for alle, så den ene gruppe ikke udnyttes til at underbyde den anden, som det sker i dag. Og så skal man også have de samme rettigheder.

Pres på S og DF

Jeg mener, det er afgørende, at vi på venstrefløjen tager den bekymring rigtig mange danskere har for social dumping og løntrykkeri alvorligt. EU's regler er en gave til arbejdsgiverne, men en byrde for lønmodtagerne. Derfor er der behov for et opgør.

Enhedslisten har gang på gang foreslået indførelsen af kædeansvar i alle offentlige udbud. Dermed vil vi kunne komme svindlere som IC Group til livs. Men det blev afvist af den tidligere socialdemokratiske regering.

Nu genfremsætter vi forslaget, og jeg vil opfordre alle fagligt aktive til at medvirke til, at der lægges pres på Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, så der forhåbentligt kan skabes et flertal uden om regeringen.

Det er tid til handling.

Nyeste: Indland

Nyeste: Idekamp

12. okt. 2018 - 08:29
12. okt. 2018 - 08:13
12. okt. 2018 - 08:12
12. okt. 2018 - 08:09
12. okt. 2018 - 08:01

Nyeste: Kultur

12. okt. 2018 - 13:40
11. okt. 2018 - 08:15
02. okt. 2018 - 10:20
02. okt. 2018 - 09:20
02. okt. 2018 - 08:26
14. sep. 2018 - 19:05