19 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 7 °C

Ulovligt at køre Uber

Landsretten har talt:

Ulovligt at køre Uber

Østre Landsret har fredag idømt Uber-chauffør bøde på 6.000 kroner for ulovlig taxakørsel. Dommen er principiel og kan få konsekvenser for Uber og firmaets 1.800 chauffører i Danmark.

Det er ulovligt at køre for firmaet Uber. Det har Østre Landsret fredag slået endeligt fast. Dommen kan ikke ankes.
FOTO: Thomas Lekfeldt / Scanpix
1 af 1

Det er ulovligt at være chauffør for Uber. Det har landsretten fredag formiddag slået fast, da den idømte en 38-årig Uber-chauffør 6.000 kroner i bøde for ulovlig taxakørsel. Dermed stadfæster landsretten den ankede dom fra byretten, hvor i alt seks chauffører blev dømt for piratkørsel.

Uber kan nu vente en retssag om medvirken til overtrædelse af taxilovgivningen.
Jan Villadsen, 3F

Landsrettens afgørelse kan ikke ankes, og dommen har dermed vidtrækkende konsekvenser for Ubers fremtid i Danmark. Ikke mindst firmaets omkring 1.800 chaufører er blevet sat i en vanskelig situation. De risikerer nu alle at blive idømt bøder for det arbejde, de har udført for Uber.

For den USA-baserede virksomhed betyder dommen, at al kørsel i Danmark må stoppes eller at selve konceptet for den kontroversielle taxatjeneste må nytænkes, så den opfylder de lovkrav, som skal sikre sikkerhed, ordenlige arbejdsforhold og fair konkurrence.

Forbund: "Vigtig dom"

I fagforbundet 3F, som organiserer landets taxa-chauffører, glæder man sig over fredagens domsafsigelse:

– Sagen i dag er ikke bare vigtig for taxibranchen og chaufførerne. Uber kan nu vente en retssag om medvirken til overtrædelse af taxilovgivningen. Medvirkeransvar er en alvorlig sag, hvor det er straffeloven, der er taget i brug. Det er Uber, der er den egentlige ansvarlige i sagerne, siger formand for forbundets transportgruppe Jan Villadsen.

Han understreger, at 3F derfor er glade for, at justitsminister Søren Pind i marts i år bebudede en sag om medvirkeransvar mod selve Uber, når sagerne om Uber-chaufførerne var afsluttet.

Upopulært firma

Allerede i november 2014 blev Uber politianmeldt af Trafikstyrelsen. Alligevel er der endnu ikke rejst tiltale mod virksomheden, der indtil videre blot er sigtet for at medvirke til, at deres chauffører kører ulovligt.

Tidligere har et flertal bestående af Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne bebudet i Berlingske Business, at partierne vil tvinge regeringen til at skærpe indsatsen over for Uber-chauffører i tilfælde af, at fredagens dom skulle gå firmaets chauffør imod.

Lige siden Uber kom til Danmark i 2014, har kritikken haglet ned over virksomheden. Det har især vakt harme, at Ubers chaufører har kørt taxakørsel uden de nødvendige tilladelser og uden, at leve op til de krav om forsikring, sikkerhed og uddannelse, som alle andre taxa-chauffører skal leve op til. Også usikkerheden om, hvorvidt chaufførerne har betalt skat af deres indtægter, har været årsag til megen kritik.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. nov. 2016 - 12:16   21. nov. 2016 - 09:41

Piratkørsel

as@arbejderen.dk
Uber i Danmark
  • Uber startede i Danmark i 2014. Den etablerede taxabranche har fra start protesteret mod transporttjenestens metoder.
  • Ubers kørselsordning gør det muligt for almindelige bilejere at køre "privat hyrevognskørsel". Det kræver en bil i fin stand og en bilforsikring, for at man kan melde sig til ordningen.
  • Via Ubers app kan kunder bestille kørsel. Det sker via kundens GPS-placering, og når turen er slut, foregår betalingen automatisk gennem appen: Uden udveksling af kreditkort eller kontanter mellem kunde og chauffør.
  • Samme dag Uber startede i Danmark, blev tjenesten meldt til politiet af Trafikstyrelsen. Uber blev sigtet for brud på den danske taxilov. 

Kilde: Fagbladet 3F

Uber
  • Uber Technologies Inc. er en amerikansk tech-virksomhed etableret i 2009 og med hovedkvarter i Silicon Valley, Californien, hvor også virksomheder som Apple og Google har hjemme.  Uber selv er ejet af en kæde af selskaber, der der kan spores tilbage til nulskattelandet Bermuda. Virksomheden har en anslået værdi på over 400 milliarder kroner.

  • Ubers produkt er en app til smartphones, som sætter kunder, der har brug for et lift, i kontakt med privatpersoner, der kan tilbyde den ønskede service – i realiteten en taxi-app.

  • Al kontakt mellem chauffør og kunde samt betaling foregår ved hjæp af app'en og smartphones, og både kunde og chauffør må betale gebyrer til Uber for turen.

  • Uber begyndte med at arrangere ture med luksusbiler, en service der i dag hedder UberBlack efter de store mercedeser og typisk sorte farve. I 2012 kom servicen UberX til, der lader kunder køre med mindre biler til en billigere takst. I Danmark kaldes den tilsvarende tjeneste UberPOP.