18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Utæmmelige som vildheste

Kvinder i oprør:

Utæmmelige som vildheste

Den tyrkiske film "Mustang" handler på fremragende vis om søstersolidaritet og kvindeoprør i et mandsdomineret samfund.

Titlen "Mustang" refererer til en vild hest, der igen symboliserer de fem livsglade og utæmmelige piger i filmen "Mustang".
FOTO: Scanbox
1 af 1

Filmen "Mustang" foregår i Tyrkiet, hvor det ulmer med kvindeoprør i et konservativt mandsdomineret samfund. Fem søstre bor hos deres strenge onkel og farmor i en lille landsby ved Sortehavskysten. De spænder i alderen fra 14 til 21 år, altså midt i puberteten og for de ældstes vedkommende parat til at kunne blive gift ved arrangeret ægteskab.

 Rygtet spreder sig hurtigt i hele landsbyen og historien vokser, så der nærmest har været tale om en seksuel vandgang.

Fem søstre bor hos deres strenge onkel og farmor i en lille landsby ved Sortehavskysten. De spænder i alderen fra 14 til 21 år, altså midt i puberteten og for de ældstes vedkommende kunnet parat til at blive gift ved arrangeret ægteskab.

Pigerne har ved filmens begyndelse netop fået sommerferie. På vej hjem fra skole pjatter og "leger" de med nogle jævnaldrende drenge ved blandt andet at kaste sig ud i Sortehavets dejlige bølger.

Pigerne synes, at det er en uskyldig leg med drengene, som kaster lidt rundt med dem. Imens overværer andre fra landsbyen denne seance og synes, at det er en ganske upassende opførsel. Rygtet spreder sig hurtigt i hele landsbyen og historien vokser, så der nærmest har været tale om en seksuel vandgang.

Onkelen, der har "vilde" planer med pigerne, indskrænker derfor deres handlefrihed, til og pigernes hjem forvandles nærmest til et fængsel, hvor husholdningspligter og bryllupsforberedelser snart fylder hele dagen.

En helt igennem en tyrkisk film

Men oprøret ulmer hos pigerne, der sammen og solidarisk nægter at lade sig tryne af konservative normer og regler.

"Mustang" er en stærk film om søstersolidaritet og oprør mod de konservative voksne, der nærmest betragter pigerne som en handelsvare.

Instruktøren Deniz Gamze Ergüvens har haft store problemer med at lave denne "oprørsfilm". Den er derfor hovedsaligt produceret med fransk og tysk kapital, men det er i bund og grund en helt igennem tyrkisk film.

Titlen "Mustang" refererer til en vild hest, der igen symboliserer de fem livsglade og utæmmelige piger. Selv visuelt er deres hår som heste-manker og i landsbyen er de som en horde mustanger, der i utvungen galop bevæger sig gennem landsbyen.

Instruktøren Deniz Gamze Ergüven udtaler om sine fem piger:

Jeg ser mine piger som et slags femhovedet monster, der mister lidt af sig selv, så snart en af pigerne mangler, men som overlever til sidst.

Instruktøren kunne da også glæde sig over adskillige filmpriser med sin dejlige debutfilm. En af priserne er fra Cannes. Den film skal bare ses.

31. mar. 2016 - 09:05   31. mar. 2016 - 09:10

Film

Jørgen Melskens
Anmelder
5

Mustang. Instruktør: Deniz Gamze Ergüven. Premiere idag.