18 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, let regn, 5 °C

Tavshed om USA's angreb på afghansk hospital

Læger Uden Grænser kritiserer:

Tavshed om USA's angreb på afghansk hospital

415.000 mennesker kræver en undersøgelse af angreb, som kostede 13 læger og sygeplejersker livet og dræbte lige så mange patienter.

Læger Uden Grænser i Geneve demonstrerer for en uvildig undersøgelse af USA-angreb på hospital i Afghanistan.
FOTO: Salvatore De Nolfi/EPA/Scanpix
1 af 1

Det er nu over 40 dage siden, at USA's luftvåben ramte et afghansk hospital i byen Kunduz og dræbte 30 civile og sårede snesevis. Læger uden Grænser (MSF), der drev hospitalet, anklager nu USA's regering for at modarbejde en uafhængig undersøgelse. Også det internationale samfund er forbløffende tavse, kritiserer organisationen.

Stilheden er pinlig. Vi har i årenes løb set en udhuling af den humanitære folkeret. Nok er nok. Vi kan ikke holde det ud længere. 
Joanne Liu

– Hvorfor er der ingen stat, som vil forsvare Genève-konventionerne og krigens love, spørger præsidenten for Læger Uden Grænser, Joanne Liu, her 40 dage efter angrebet på hospital i Afghanistan i et interview med nuhedsbureauet Reuters.

Angrebet skete den 3. oktober, da afghanske regeringsstyrker med luftstøtte fra USA ville generobre byen Kunduz fra Taleban-krigere. Hospitalet blev ramt flere gange, selv om Læger Uden Grænser gentagne gange ringede for at få angrebet stoppet.

Den amerikanske regering har undskyldt for luftangrebet og hævder, at det var en fejl, og en egen undersøgelse er sat i gang. Men Læger Uden Grænser har kaldt angrebet en krigsforbrydelse.

Blandt andet har MSF's seneste rapport afsløret, at patienter og læger blev beskudt af et fly efter at bomber var kastet.

Flere end 415.000 mennesker har underskrevet en appel fra MSF om, at den internationale humanitære undersøgelsesmission under FN undersøger angrebet.

MFS har appelleret til 76 regeringer i verden og bedt om opbakning til en uvildig undersøgelse.

– Men stilheden er pinlig. Vi har i årenes løb set en udhuling af den humanitære folkeret. Nok er nok. Vi kan ikke længere holde det ud, siger Joanne Liu.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


11. nov. 2015 - 12:59   11. nov. 2015 - 13:00

Afghanistan

ah@arbejderen.dk, se@arbejderen.dk