23 May 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 8 °C

Slavemyrer begår oprør mod undertrykkere

Oprørsk af natur

Slavemyrer begår oprør mod undertrykkere

Vi tillægger ofte myrer egenskaber, vi ellers forbinder med mennesker. Og én myreart afspejler også en af vores mere rebelske sider: De begår jævnligt oprør mod de myrer, der holder dem som slaver, ved at lave modstandsarbejde og guerillakrig.

Den amerikanske myreart Protomognathus Americanus kidnapper andre myrers larver og opdrager dem til slaver.
FOTO: Wikipedia
1 af 1

Der er myrearter, der holder andre insekter som husdyr, og der er myrearter, der organiserer sig i hele små samfund, der for den opmærksomme tilskuer kan ligne små menneskesamfund. Men der er også myrer, der udlever andre og mere dramatiske og mørke sider af det, vi ellers normalt ville kalde menneskelivet.

Det er tilsyneladende en helt naturlig del af livets cyklus, at undertrykte folk går til modstand.

Den amerikanske myreart Protomognathus Americanus er helt holdt op med selv at lede efter føde og kidnapper i stedet andre myrearters larver, som de så opdrager til slaver. Men ifølge et nyt studie foretaget på Johannes Gutenberg Universität i Mainz sker det ikke uden modstand.

Studiet, der er foretaget af Dr. Susanne Foitzik, viser nemlig, at de myrer, der holdes som slaver, jævnligt begår oprør mod deres slaveholdere. Det skriver det amerikanske medie Science Daily.

Oprørene foregår som en slags modstandskamp, hvor de slaveholdte myrer blandt andet myrder de larver, de er sat til at opdrætte. Studiet viser således, at det kun er 27 procent af slave-ejernes larver, der når at blive voksne. På den måde hjælper de myrer, der holdes som slaver, deres artsfæller i nærområdet med at overleve.

- Til at begynde med kan slaverne sandsynligvis ikke se, at larverne tilhører en anden art. Derfor overlever 95 procent af ynglen larvestadiet. Men situationen ændrer sig, i det øjeblik larverne forpupper sig, forklarer Dr. Foitzik.

Når det sker, bliver slaverne nemlig i stand til at kende forskel på larverne art og deres egen, og de begynder simpelthen at slå deres herskeres larver ihjel. Enten ved at forsømme larverne eller ved at overfalde dem og rive dem fra hinanden.

Det er altså ikke kun palæstinensere, proletariatets sultne slavehær og andre underkuede folk, der griber til modstand, når de undertrykkes. Det er tilsyneladende en helt naturlig del af livets cyklus, at undertrykte folk går til modstand.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


05. sep. 2014 - 16:32   16. okt. 2015 - 14:10

Videnskab

mz@arbejderen.dk