20 May 2019  

KBH: Ingen skyer af betydning, 21 °C

Flere må gå fra hus og hjem

Tvangsauktioner igen i vækst

Flere må gå fra hus og hjem

Fra første til andet kvartal i år er antallet af tvangsauktioner steget med 12 procent. Vest- og Sydsjælland står for næsten en tredjedel af alle tvangsauktioner.

Antallet af tvangsauktioner er igen stigende. Det er især Vest- og Sydsjælland inklusive sydhavsøerne, der er hårdest ramt.
FOTO: Martin Ballund/Scanpix
1 af 1

I alt 947 boliger blev sendt på tvangsauktion i årets andet kvartal, mod 843 i første kvartal. Det er en stigning på 12 procent, oplyser Danmarks Statistik, der samtidig kan afsløre at Sjælland minus hovedstadsområdet er hårdest ramt.

Nogle steder er boligmarkedet så fastfrosset, at det er umuligt at sælge.
Peter Jayaswal, Realkreditrådet

Realkreditrådet, der er brancheorganisation for danske realkreditinstitutter, har udarbejdet en mere detaljeret opgørelse på baggrund af tal fra hjemmesiden iTvang.dk. Den afslører, at det især er i lavindkomst- og arbejdsløshedsøerne i Syd- og Vestsjælland, herunder Lolland-Falster, at folk må gå fra hus og hjem. Syd- og Vestsjælland står for hele 31 procent af det seneste års tvangsauktioner, selv om kun 14 procent af landets ejerboliger er placeret her.

- Det er ofte en skilsmisse, ledighed eller sygdom, der fører til problemer med at betale ydelsen på realkreditlånet. Normalt vil boligejere i problemer sælge deres bolig og finde sig et billigere sted at bo. Men nogle steder er boligmarkedet så fastfrosset, at det er umuligt at sælge. Det er især visse kommuner i Vest- og Sydsjælland, der er hårdt ramt, og derfor er der også flere tvangsauktioner her, forklarer underdirektør i Realkreditrådet, Peter Jayaswal.

Indenfor det seneste år er i alt 4.062 boliger i hele landet røget på tvangsauktion. Heraf har 1276 været under hammeren i Syd- og vestsjælland. Her ligger huse i gennemsnit til salg i 12 måneder hos ejendomsmæglerne - to måneder længere end landsgennemsnittet.

Samtidig er huspriserne i Vest- og Sydsjælland faldet væsentligt mere end i resten af landet, siden de lå højest. Huspriserne i Vest- og Sydsjælland ligger i gennemsnit nu 38 pct. lavere end toppen, mens priserne på landsplan kun ligger 18 pct. under det højeste niveau, oplyser Realkreditrådet.

Det er særligt seks kommuner ud af Vest- og Sydsjællands 12 kommuner, der har oplevet mange tvangsauktioner. Det drejer sig om Slagelse, Guldborgsund, Lolland, Kalundborg, Odsherred og Næstved, der tilsammen står for 20 procent af landets tvangsauktioner.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


15. jul. 2014 - 10:38   15. jul. 2014 - 11:37

Krise

he@arbejderen.dk