25 Feb 2021  

KBH: Spredte skyer, 10 °C

15.000 kvinder kræver forandring

Nordisk Forum i Malmø

15.000 kvinder kræver forandring

Med Nordisk Forum vil kvindebevægelserne i Norden give ligestillingspolitikken et grundigt eftersyn. Torsdag blev den store kvindekonference skudt i gang. Der forventes op mod 15.000 deltagere.

Kristin Amparo var blandt de kunstnere, som optrådte på den store scene på åbningsdagen.
FOTO: Andrea Sigaard
1 af 1

Tusindvis af kvinder i alle aldre er taget til Malmø i Sverige, hvor kvindekonferencen Nordisk Forum 2014 åbnede i torsdags.

- Vi er her fordi vi behøver mindre snak og mere handling, sagde den svenske ligestillingsminister Maria Arnholm i sin tale ved den officielle åbningsceremoni.

Hun takkede den svenske kvindelobby for at have taget initiativ til at samle de nordiske kvindebevægelser for første gang i 20 år.

Vi behøver mindre snak og mere handling.
Maria Arnholm, ligestillingsminister

- Der er brug for at vi fører en fælles kamp for kvinders rettigheder, så vi kan skabe en bedre fremtid for både kvinder og mænd. vi må handle og gøre det nødvendige, sagde Gertrud Åström fra styregruppen for Nordisk Forum 2014 i sin åbningstale. 

Hun hilste de nye generationer af kvinder, der er trådt ind på scenen siden det sidste kvindeforum, velkommen.

- Please, bryd ny jord op, lød hendes opfordring.

Pres på regeringer

Kvindekonferencen er et kæmpestort arrangement. Der er et officielt program med kultur og politikere på den store scene i Malmø Arena, men rundt omkring er der mange mindre rum og scener, hvor der foregår hundredvis af forskellige debatter og workshops. Her er fokus på alt, som vedrører kvinders situation: Uligeløn, nedskæringer på velfærd, vold mod kvinder, økonomisk ulighed i alderdommen, indvandrerkvinders situation, sexkøb, retten til egen krop og meget andet.

Med Nordisk Forum vil de nordiske kvindebevægelser skabe øget fokus om kvinders rettigheder og lægge pres på for at få ligestilling højere op på den politiske dagsorden i de forskellige lande.

Gennem de fire dage, kvindekonferencen varer, bliver der arbejdet med et forslag til slutdokument, som på konferencens sidste dag søndag vil blive overrakt til de nordiske ligestillingsminister og chefen for FN's kvindeorganisation. Dokumentet opstiller en lang række krav til de nordiske regeringer som for eksempel øget fokus på uligeløn, ret til fuldtidsjob,og ratificering af Europarådets konvention om bekæmpelse af vold mod kvinder.

Opbygge netværk

Formålet med kvindekonferencen er også at opbygge netværk og få udvekslet erfaringer på kryds og tværs. 

Det foregår blandt andet i et stort messeområde, som er en del af Nordisk Forum. Her er udstillinger og et væld af forskellige stande. De fleste steder er det svensk, man hører. Her er partier, medier, højskoler, de svenske kommuner og Länsstyrelser, fagforeninger, et universitet, solidaritetsorganisationer og selvfølgelig en række forskellige kvindebevægelser. 

Der er enkelte stande med organisationer fra Danmark og de andre nordiske lande. For eksempel er Kvinderådet med. Men det er meget tydeligt, at initiativet med Nordisk Forum har størst rodfæste i det svenske bagland. 

Det ses også på rækken af debatarrangementer, hvor der er ret få danske, norske, finske og islandske organisationer på banen. 

Tilbage i 80'erne og 90'erne var det Nordisk Råd, som stod for at arrangere kvindekonferencerne. I år er det over 200 kvindeorganisationer fra hele Norden, som er arrangører. 

Arrangørerne forventer, at mindst 15.000 kvinder vil deltage i nogle af Nordisk Forums aktiviteter.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


12. jun. 2014 - 20:30   16. jun. 2014 - 11:27

Kvinder

ur@arbejderen.dk