16 Apr 2021  

KBH: Let skyet, 9 °C

Bankgaranti uden sikkerhed

Bankgaranti uden sikkerhed

Torsdag, 02. september, 2010, 10:43:01

Eik Bank har fået en statsgaranti på 9,1 milliarder kroner fra den danske stat – som til gengæld har fået en værdiløs sikkerhed for pengene.

Bankgaranti uden sikkerhed
Mette Kramer Kristensen
Eik Bank har fået en statsgaranti på 9,1 milliarder kroner på et løfte, som ikke engang er det papir værd, det er skrevet på.

Den danske stat har givet den dansk-færøske bank Eik Bank en statsgaranti på 9,1 milliarder kroner, som banken nu kan gå ud og optage et treårigt lån for. Til gengæld har staten fået et løfte om, at bankens storaktionær vil skyde penge i banken, hvis der opstår problemer.

Det problem er der sådan set allerede. For bankens storaktionær, den færøske fond EIK Grunnurin, har nemlig ingen penge.

Af fonden årsregnskab fremgår det, at fonden kom ud af 2009 med et underskud på 660 millioner kroner – hvilket er langt mere end de værdier, fonden kan omsætte til kolde kontanter.

På papiret har fonden ganske vist en del værdier – men det er i form af aktier i Eik Bank. Her ejer fonden 52 procent af aktierne, der næppe vil være meget værd, den dag fonden skal indfri sit løfte om at hjælpe banken ud af alvorlige problemer.

Andre af fondens værdier ligger i et ejendomsinvesteringsfirma, der gået i betalingsstandsning og nu er under rekonstruktion.

For at klare sig trods underskuddet har fonden været nødt til at optage lån – i Eik Bank, samt i det krakkede EBH Bank, som nu administreres af det statslige afviklingsselskab Finansiel Stabilitet A/S.

Det er Finansiel Stabilitet A/S, der på statens vegne har udstedt statsgarantien til Eik Bank.

– Det er et eksempel på, hvordan der bliver sjakret med statens penge, når det gælder bankverdenen. Det er langtfra det eneste eksempel, siger Enhedslistens politisk-økonomiske ordfører Frank Aaen til Arbejderen.

– For eksempel prøver Finansiel Stabilitet tilsyneladende at skræmme de gode kunder væk fra de banker, afviklingsselskabet har overtaget, ved at kræve langt højere renter end andre banker tager, forklarer Frank Aaen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


02. sep. 2010 - 10:43   03. sep. 2012 - 12:41

Indland