26 Sep 2018  

KBH: Spredte skyer, 13 °C

Fremragende Kirsten Thorup

Fremragende Kirsten Thorup

Torsdag, 21. september, 2006, 00:00:00

Som vanlig, når Kirsten Thorup skriver, kommer læseren helt ind under huden på personerne. Nemme løsninger eksisterer ikke i hendes univers

af Jens Fransen
Kirsten Thorup synes i sin nye roman 'Førkrigstid' at være vendt tilbage til sine egne rødder. Handlingen udspiller sig i en mindre stationsby på Vestfyn i den urolige og spændte periode fra november 1937 til september 1939. Selv er Kirsten Thorup født i Gelsted på Vestfyn i 1942.
Hvert menneske har sin egen spændende livshistorie, lyder et af forfatterens mottoer. Man skal blot finde dem. Og netop dette synes at være baggrunden for denne roman om den sympatiske hovedperson, Dinna, der er i slutningen af 1930érne og gift med Sigurd. Sammen driver de en mindre forretning, en art kiosk med et udvalg af lidt af hvert. Lige fra papir og kioskbaskere til sko.

Ubehageligheder
Ægteskabet er ikke noget mønsterægteskab. Pengene er i perioder små i 30érne, og så er der Maja. Hushjælp, barnepige og ung. Dinna nages af jalousi. Hun er bange for, Sigurd har et forhold til Maja.
Også fra udlandet varsles ubehageligheder. Nazismen marcherer. Først Spanien, senere Østrig, Tjekkoslovakiet. Krigen nærmer sig.
I denne svære tid bliver Maja bedt om at finde en ny plads. Men hverken hun eller Dinna kan give slip på hinanden. Deres bånd bliver tættere og tættere gennem bogen. Og da Maja senere bliver gravid og tvunget til at bortadoptere barnet er det Dinna, der tager sig af Maja.
Som vanlig, når Kirsten Thorup skriver, kommer læseren helt ind under huden på personerne. Og som vanlig er mange af personerne skæve eksistenser. Personer der har det svært i samfundet. Lige fra middelklassen (Dinna) til landproletariatet (Maja).
Gennem romanen udvikler Dinna sig kolossalt. Fra den noget ydmyge til den, der tør tage kampen op. Men rigtig heltestatus har hun heller ikke. Der er så meget, hun ikke kan forhindre. Og nemme løsninger eksisterer ikke i Kirsten Thorups univers.
Fortælleteknisk er det fremragende. Langsomt men sikkert aner man, hvordan uvejret på flere fronter trækker sig sammen, og man mærker forfatterens sympati for de små i samfundet.
Som nævnt i en tidligere artikel i Arbejderen er Kirsten Thorup en af de store. Uden at det bliver befamlende eller kvalmende fører hun med sin indlevelsesevne læserne sikkert frem mod det dystre, mørke september 1939 og krigens begyndelse.
Romanen kan ses som en del af hendes fortællinger med udgangspunkt i egen slægt. Lige fra 'Lille Jonna' til 'Ingenmandsland.'

Kirsten Thorup.Førkrigstid. Gyldendal. 272 sider. Kr. 269.

21. sep. 2006 - 00:00   30. aug. 2012 - 22:15

Kultur