19 Sep 2018  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

I disse dage er det 10 år siden, finanskrisen for alvor brød ud med banken Lehman Brothers krak.

Når man kigger tilbage på det seneste årti, er der intet, der tyder på, at politikere eller finanskapital har lært noget som helst af krisen.

I dagblade, på sociale medier og på gader har man den sidste uge kunnet se annoncer og plakater med Lars Løkke Rasmussen.

I går holdt EU-kommissionens formand Jean-Claude Juncker sin årlige tale "til nationen" – en tradition, der skal give indtryk af EU som en stat.

Som en del af finansloven fremlagde udenrigsministeren, justitsministeren og finansministeren i fredags 11 nye initiativer, der angiveligt skal modvirke udenlandsk påvirkning af opinionen i Danmark.

– Hver dag ser jeg de lemfældige forhold, som kolleger fra de østeuropæiske lande og Tyskland bliver budt, når de arbejder i Danmark. Alt for ofte arbejdes der uden dansk overenskomst, og arbejdsmiljø og sikkerhed er nærmest ikke-eksisterende.

– Arbejdskraftens og kapitalens frie bevægelighed i EU er en direkte bombe under den danske model.

– EU er kapitalens projekt, og der standses ikke op, før vi alle er nede på laveste fællesnævner - fagligt og sikkerheds- og arbejdsmiljømæssigt.

– EU´s indre marked presser løn og arbejdsvilkår og øger behovet for en effektiv fagbevægelse, der ikke er begrænset af hensynet til den fri bevægelighed.

– Til trods for tiltag gennem overenskomsterne er vores rettigheder under konstant pres. Vi ønsker lige konkurrencevilkår, men også lige rettigheder på de danske arbejdspladser, uanset nationalitet. Det er derfor vigtigt, at vi i dansk fagbevægelse får en længe tiltrængt debat og forholder os kritisk til et stadigt mere omfavnede EU.

– Det er vigtigt med et forum, hvor vi kan diskutere konsekvenser og muligheder af vores medlemskab af EU. Især fordi det har stor indflydelse på den politik, som Folketinget har mulighed for at gennemføre.

– EU har også indflydelse på den måde, vores arbejdsvilkår udvikler sig på og dermed stor indflydelse på, hvordan VI fagligt politisk kan udvikle vores samfund og den danske model. 

– Jeg håber, vi på en forståelig måde kan formidle vigtig viden om EU til vores kolleger. 

Optakten til det svenske valg var præget af dommedagsprofetier.

"Den grundlæggende forhindring er, at det er nogle menneskers ejendom".

Således sagde miljøminister Jakob Ellemann-Jensen, da han i forrige uge var kaldt i samråd i Folketinget.

Det endelige slag om Syrien nærmer sig med den ventede offensiv imod ekstremisterne i Idlib i den nordvestlige del af af landet, som grænser op til Tyrkiet.

Sider

Abonnér på Arbejderen RSS