04 Jul 2020  

KBH: Overskyet, let regn, 15 °C

Carsten Rütting Schweitz 90 år

Tillykke

Carsten Rütting Schweitz 90 år

Maleren Carsten Rütting Schweitz, som nu fylder 90 år, har altid været politisk aktiv. Under krigen var han involveret i illegalt arbejde. Siden har freds- og solidaritetsarbejdet fyldt meget.

FOTO: Privat
1 af 1

Søndag den 13. januar fylder en af Arbejderens støtter gennem mange år, kommunisten og maleren Carsten Rütting Schweitz, 90 år.

Carsten har altid været politisk aktiv. Allerede som 14-15-årig blev han under besættelsen inddraget i illegalt arbejde og var med til at gemme våben i sine forældres kælderrum, uden at de vidste det.

Allerede fra barnsben tegnede Carsten og skrev digte, og det har fyldt meget i hans liv. 

Efter krigen opholdt han sig i flere omgange i Canada sammen med sin familie, og efter at været kommet tilbage til Danmark gik der ikke mange år, før han i 1961 meldte sig ind i Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, hvor han fortsat er et trofast medlem. Igennem mange år har han siddet i bestyrelsen for "Gelsted-Kirk-Scherfig-fonden", som blev stiftet af DKP i 1980. 

Freds- og solidaritetsarbejdet har altid ligget ham på sinde, og han var med til i 1984 at stifte "Kunstnere for Fred", der er den danske afdeling af PAND INTERNATIONAL (Performers and Artists for Nuclear Disarmament), som blev dannet i 1983 i USA af blandt andre sangeren Harry Belafonte, som besøgte Danmark i forbindelse med stiftelsen. Gennem mange år har Carsten siddet i bestyrelsen og ydet en stor indsats. 

Allerede fra barnsben tegnede Carsten og skrev digte, og det har fyldt meget i hans liv. Sin debut som maler fik han på den anden side af jordkloden, nemlig i Toronto i 1956. Egentlig undervisning fik han først i 1960-63 som privatelev hos maleren Jacob Meyer, der især er kendt for sine landskabsmalerier og genrebilleder.

Det har ikke sat sig dybe spor hos Carsten, men det har til gengæld Cobra og Miro, som han mærkbart er inspireret af. Undervejs har han vekslet imellem det figurative og det abstrakte, men altid med friske, klare farver, og det er i tidens løb blevet til både malerier, collager, gouacher, grafik og skulpturer. Mange af hans arbejder er præget af munterhed og satire ligesom hans digte, der undertiden ledsager malerierne.

Når man taler om kunstnersammenslutningen Mult, er det nærliggende at forbinde den med Carsten Rütting Schweitz, som var med til at stifte gruppen i 1971, hvor han har været formand siden og garanten for at fastholde gruppen på det grundlag, den blev skabt på. Men det er ikke kun sammen med Mult, han har udstillet. Igennem de mange år er det blevet til over 100 udstillinger i både ind- og udland, og han kan nu se frem til, at Mult i 2021 kan fejre sit 50-års jubilæum.

Arbejderen, hans mange venner og kammerater ønsker ham til lykke med de 90 år og håber, at han fortsat vil få mange gode år sammen med sin kone Barbara, der også er kunstner, og de mange børn, børnebørn og oldebørn.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. jan. 2019 - 03:29   13. jan. 2019 - 03:30

Navne

John Poulsen