21 Feb 2020  

KBH: Let skyet, 6 °C

Bjørn Elmquist fylder 80

Tillykke

Bjørn Elmquist fylder 80

Advokat Bjørn Elmquist nøjes ikke med at bøje paragraffer i retssale. Han deltager aktivt i den retspolitiske debat og brænder fortsat for retfærdighed.

FOTO: Arbejderen
1 af 1

I dag fylder advokat Bjørn Elmquist 80 år.

Bjørn Elmquist er fortsat aktiv som advokat og som deltager i den retspolitiske debat. Han er også blogger i Arbejderen.

Seneste var han forsvarer i Danmarkshistoriens største hashsag. Her var han med til at afsløre, hvordan aftalt spil mellem politiet og anklagemyndigheden førte til, at  83 personer blev idømt tilsammen 220 års fængsel.

Bjørn Elmquist er fortsat aktiv som advokat og som deltager i den retspolitiske debat.

Sagen mod den ene politianklager startede op i denne måned og den anklagede erklærede sig fra start skyldig i tjenestemisbrug og skyldig i at medvirke til falsk forklaring.

I det hele taget er Bjørn Elmquist kendt fra flere store retssager – også principielle sager - eksempelvis om terrorlovenes konsekvenser for de demokratiske rettigheder.

Det gælder blandt andet sagerne om den kurdiske TV-station Roj TV ligesom Elmquist også var forsvarsadvokat for FE-whistlebloweren Frank Grevil, der afslørede løgnene om grundlaget for Irak-krigen.

Men hvad driver den nu 80-årige advokat til fortsat at tage hen på kontoret hver dag - og til ofte at inddrage weekenderne til at læse op på sager? Det svarede han på i et portrætinterview med Arbejderen i 2012:

– Hvér gang jeg oplever uretfærdighed fra magthavernes side, får jeg lyst til at "gøre noget". Sådan et samfund har jeg ikke lyst til at leve i. Jeg brænder især for sager, hvor jeg ser tilløb til magtmisbrug overfor samfundets udsatte.

– Jeg vil meget gerne deltage aktivt i debatten om retspolitikken i dag. Retspolitik handler ikke kun om straf og retssager. Retspolitikken er en central del af vores demokrati.

Derfor nøje Bjørn Elmquist ikke "kun" med at være advokat. Han er også formand for Retspolitisk Forening, der arrangerer debatmøde om udviklingen i retspolitikken og skriver høringssvar til nye lovforslag.

Bjørn Elmquist er født 13. november 1938 i Svendborg og blev i 1963 uddannet som jurist. Han har dog ikke altid arbejdet som advokat. Fra 1971-1990 var han medlem af Folketinget for Venstre og fra 1990-1998 for Radikale Venstre, begge steder som retspolitisk ordfører.

Bjørn Elmquist har også været journalist ved DR og en række aviser, herunder Weekendavisen, Kristeligt Dagblad og Information.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


13. nov. 2018 - 01:00   13. nov. 2018 - 09:18

Tillykke

ml@arbejderen.dk
RØD BOG: BJØRN ELMQUIST
  • Advokat, journalist og tidligere medlem af Folketinget.

  • Født 13. november 1938 i Svendborg
 og uddannet jurist i 1963
.

  • Formand for Retspolitisk Forening og talsmand for PET-komitéen.

  • Fra 1971-1976 tilknyttet DR som korrespondent. Kommentator for en række aviser, herunder Weekendavisen, Kristeligt Dagblad og Information. I dag er Bjørn Elmquist retspolitisk kommentator i Arbejderen.

  • Medlem af Folketinget for Venstre 1971 - 1990 og for Radikale Venstre 1990 - 1998
.

  • Formand for bestyrelsen i Amnesty International Danmark fra 1992 til 1994 og medlem af bestyrelsen for Center for Menneskerettigheder  fra 1987.