26 May 2019  

KBH: Overskyet, 12 °C

Falster-duoen der siger det, som det er

Kultur-portræt

Falster-duoen der siger det, som det er

Mød Sorte Fugle, et dansksproget folk-rock-projekt der synger sange med socialrealistiske tekster og samfundskritisk indhold. "Folket har mere magt, end de går og tror", lyder det fra et af medlemmerne.

Dennis Bengtson og Flemming Walther der tilsammen udgør duoen Sorte Fugle.
FOTO: Sorte Fugle
1 af 1

Der er noget, der rører på sig på Falster, selvom egnen ikke just er kendt for at have et sprudlende kulturliv eller en musikalsk tradition, som er kendt på landsplan. Og på trods af at Guldborgsund Kommune, som dækker Lolland og Falster, er blandt landets 10 fattigste kommuner.

Vi har næsten ikke nogle busruter, vi har svært ved at komme frem og tilbage, og der bliver ikke brugt særligt mange penge på kultur hernede.
Flemming Walther om Falster

Men det har altså ikke sat en stopper for de to venner Flemming Walther og Dennis Bengtsons musikalske udskejelser. Sammen udgør de duoen Sorte Fugle, som er kommet godt fra start og er blevet spillet på både P4 og P5, har været igennem DR's KarriereKanonen og har spillet på Jelling Musikfestival i 2017, landets tredje største musikfestival, siden de udgav deres første to albums. Begge ligger tilgængeligt på streamingtjenesterne Spotify og iTunes Music.

Bandet skal spille til dette års Rød 1. Maj i Fælledparken i København. I den forbindelse har Arbejderens kulturskribent ringet til Flemming Walther til en snak om bandets baggrund, historie og hvad der driver dem.

Gamle venner, nye ideer

De to medlemmer har en fælles passion for rockmusik, er gamle venner og har tilsammen adskillige års erfaring med at spille musik. I begyndelsen af årtusindskiftet spillede de i band sammen og har sidenhen spillet i en håndfuld forskellige grupperinger og har prøvet kræfter med at udleve den klassiske drengerøvsdrøm om at blive rockstjerne.

– Vi spillede sådan set hver for sig, men vi havde løbende kontakt og omgikkes eller rendte sammen med nogle af de samme folk, hvor vi mødtes en gang imellem, fortæller Flemming Walther om venskabet med Dennis Bengtson.

I år 2015 springer han ud som solist, mens Dennis Bengtson flytter tilbage til Danmark efter at have boet nogle år i Tyskland, og lidt ved et tilfælde støder de på hinanden og begynder at spille sammen.

– Jeg havde nogle tekster, som jeg ikke rigtigt kunne formidle selv, og ville egentlig bare have Dennis til at prøve at synge et af de her numre på dansk.

Dette skulle vise sig at blive et frugtbart samarbejde, hvor de to parter klikkede godt sammen, og episoden resulterede i en af bandets første sange, nummeret 'Illusioner'.

– Så fortsatte vi derfra og kunne godt mærke, at interessen, i forhold til de ting vi begyndte at lave, var ret stor, siger Flemming Walther.

Nærværende, samfundsrevsende og relevant

Sorte Fugles tekstunivers og inspiration tager udgangspunkt i det, de ser omkring dem. De vil tale den lille mands sag, for "folket har meget mere magt, end de lige går og tror".

Falster, med knap 45.000 indbyggere, er anderledes end eksempelvis København, Aarhus eller andre steder, der er kendt for et aktivt kulturliv. Og området Lolland-Falsters faldende indbyggertal de seneste år sætter naturligvis sine spor på det daglige liv på egnen.

– Vi har næsten ikke nogle busruter, vi har svært ved at komme frem og tilbage, og der bliver ikke brugt særligt mange penge på kultur hernede, siger Flemming Walther.

Det er dét, bandet ønsker at italesætte med musikken. At virkeligheden er anderledes uden for storbyen, eller i "Udkantsdanmark".

Tilhørsforholdet til Falster er noget, de tager til sig, selvom det betyder, at nogle mennesker ser dem som nogle bonderøve. En etiket bandet ikke nødvendigvis har noget imod, fordi der skal være plads til alle og forskellighed mellem mennesker.

– Det er jo det, man skal have til at hænge sammen, så selvom landet ikke er så stort, så er vi nødt til at finde en eller anden formel for at kunne acceptere, at vi er forskellige.

Anmeldere og fans har flere gange sat Sorte Fugle i bås med kunstnere som Peter Sommer, Steppeulvene og C.V. Jørgensen. Det er pudsigt, for Flemming Walther har ikke aktivt lyttet til C.V. Jørgensen, før han blev gjort opmærksom på sammenligningen. Det er heller ikke noget, der er blevet spillet i barndomshjemmet – hvor det mere var Johnny Cash og bluegrass, der væltede ud fra anlægget.

– Jeg tror faktisk, min far var en af dem, der overhovedet ikke kunne fordrage "Costa Del Sol", så det er bare sjovt, griner Flemming Walther. 

Selv har Flemming Walther dog ikke noget imod sammenligningen med C.V. Jørgensen, for "hold kæft hvor skriver han godt!"

Umiddelbart og ærligt

Et andet udgangspunkt for bandet er musikkens umiddelbarhed. Det kommer til udtryk ved ukomplicerede sangstrukturer, men også ved bandets lyd og tilgang til det hele.

– Hvis man ikke kan sætte sig ned med en guitar omkring et lejrbål, så fungerer det bare ikke.

Selvom duoens to medlemmer deles om fronten, er det Flemming Walther, der er primus motor. Han skriver sangene og teksterne, hvorefter de bliver redigeret og bearbejdet sammen med Dennis Bengtson. Indtil nu har der ikke været plads til overpolerede melodistykker eller lange guitarsoloer, som man finder i andre rockbands.

– Der var sådan en musikkultur, hvor det helst skulle være sammensat af et omkvæd, to broer, et mellemstykke, et riff og et melodistykke, og jeg ved ikke hvad. Det skulle være så kompliceret, og det forstod jeg ikke. Jeg synes, det var federe at arbejde med det umiddelbare i musikken, for det er nogle gange det, man nemmest kommer til udtryk med.

Helt i tråd med den filosofi er første album optaget på bedste gør-det-selv-manér med en 8-spors-båndoptager, og alt sammen i one takes. Det vil sige, at hvis der laves fejl under indspilningen af en sang, så skal man starte forfra – medmindre man vil leve med fejl på sine optagelser. For det vigtigste for duoen er at fortælle en god historie med musikken, ikke at stå og blære sig med vilde guitartricks.

– Skal jeg fortælle dem, at jeg er en dygtigt guitarist, eller at jeg godt kan lave noget musik, eller at jeg gerne vil fortælle en historie? Det er det sidste, jeg gerne vil. Skildre sandhederne og fortælle nogle tanker og ting, jeg har oplevet.

Nye planer for 2019

Nok er der ingenting, der er hugget i sten, men spørger man Flemming Walther om Sorte Fugles fremtidsambitioner, så er meldingen klar: Fuglene kommer til at flyve igen!

Allerede nu har de en solid fanskare og en ambition om at lave mere musik. Men havde man håbet på et nyt album nu i år, så må man nok se sig skuffet. Til gengæld lyder det til, at der i hvert fald kommer en single fra bandet senere i 2019.

– Vi kommer til at flyve igen, insisterer Flemming Walther om Sorte Fugles fremtid.

Og så kan vi jo glæde os til at opleve bandet ved årets Rød 1. Maj i Fælledparken – det kan du læse meget mere om her – og du kan følge Sorte Fugle her.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


18. feb. 2019 - 09:11   18. feb. 2019 - 09:51

Musik

mr@arbejderen.dk
Rød bog: Sorte Fugle
  • Folk-rock-duo fra Falster bestående af Flemming Walther og Dennis Bengtson.
  • Har udgivet albummene Sorte Fugle (2016) og Sorte Fugle II (2017).
  • Bandet skriver socialrealistiske tekster fra og om udkantsdanmark, på dansk.
  • Nøgleordene for bandet er dynamik og nærvær.
  • Lyt med på Spotify her.