22 Nov 2019  

KBH: Overskyet, 9 °C

Fornyet kamp mod offentlighedsloven

Fakkeltog i seks byer:

Fornyet kamp mod offentlighedsloven

En del af demokratiet bliver mørklagt, når offentlighedsloven om få dage træder i kraft. Det mener aktivister, som mødes til lysfest mod loven i seks byer i dag.

En gruppe af deltagerne ved demonstrationen mod Offentlighedslovens vedtagelse den 4. juni lyste op i mørket på deres vej til Christiansborg Slotsplads.
FOTO: Aage Christensen
1 af 1

Få dag før den forhadte Offentlighedslov træder i kraft ved årsskiftet, kalder folkene bag underskrifts-indsamlingen "NEJ tak til den nye offentlighedslov" modstanderne til lysdemo i søndagsmørket.

De protesterende vil med lys i hånden markere deres modstand mod den nye lovs mørklægning af det danske demokrati.

Helt bevidst har arrangørerne valgt at takke nej til støtte fra diverse politiske fløje. Dog har man i København sagt ja til at lade Journalistforbundet organisere salget af fakler.

Lysfesten, der finder sted i dag kl. 19.00 på Christiansborg Slotsplads, Rådhuspladsen i Aarhus, Flakhaven i Odense, Jomfru Ane Parken, Havnefronten i Aalborg, Rådhustorvet i Randers eller foran Kulturhuset i Skanderborg er tænkt som en demo uden taler, uden musik, uden bannere, uden megafoner – kun de protesterende stående der med lys i hånden i samlet flok mod den nye lovs mørklægning af det danske demokrati.

>> LÆS MERE OG TILMELD DIG PÅ FACEBOOK HER

Offentlighedsloven var om noget den nu forhenværende justitsminister Morten Bødskovs politiske svendestykke, selv om han var blandt lovens argeste kritikere, da den daværende borgerlige regering fremlagde sit første forslag.

Det samme var Karen Hækkerup, der for nylig afløste ham på posten som justitsminister og dermed håndhæver af det "lukkede parlamentariske rum", som skal gøre det umuligt for blandt andet medier og interessegrupper at kigge ministre og politikere over skuldrene i både regeringens og det såkaldte folkestyres omgivelser.

Inden han blev fældet for sin kluntede håndtering af Retsudvalgets besøg på Christiania i sommeren, nåede Morten Bødskov desuden at præcisere, at den lovede indsigt i en række betydningsfulde statsejede aktieselskaber, der ellers blev betragtet som en af lovens få forbedringer for den arbejdene presse, ikke kunne lade sig gøre "af konkurrencemæssige årsager".

Op til lovens vedtagelse var der hektisk aktivitet på skrivunder.net, der nåede op på et par og firs tusinde underskrifter. Siden da har yderligere 3200 tilmeldt sig protesten og der samles stadig derskrifter ind.

Arrangørerne håber, at de ingen lovens ikrafttrædelse om tre dage kan nå op på 100.000 underskrifter.

 

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. dec. 2013 - 08:00   29. dec. 2013 - 11:41

Mediepolitik

gp@arbejderen.dk
Offentlighedslov
  • Forslaget til en ny offentlighedslov blev fremsat i februar og har mødt voldsom kritik, da loven på afgørende områder afskærer offentligheden fra at kigge magthaverne i kortene.
     
  • Ifølge lovforslaget bliver der ikke længere aktindsigt i topembedsmændenes kalendere.
    Den nuværende skattesag, og den kommission, der udreder den, er især sat i værk, fordi der har været adgang til topembedsmænds kalendere, så journalister gennem den enkeltes mødevirksomhed kunne se og følge det mønster, der i dag har ført til den omfattende afdækning af, hvad der egentlig skete. Med en nye offentlighedslov var sagen muligvis aldrig kommet frem, advarer Dansk Journalistforbund.
     
  • Du kan læse mere om konsekvenserne af den nye offentlighedslov på www.ministerbetjening.dk Folkene bag siden – journalisterne Jesper Tynell, Erik Valeur & Lars Rugaard – har vundet flere Cavling-priser for deres undersøgende journalistik.