13 Apr 2021  

KBH: Spredte skyer, 3 °C

"Facebooks magt truer demokratiet"

IT-ekspert om censur:

"Facebooks magt truer demokratiet"

Det er et demokratisk problem, at et privat firma kan censurere samfundsdebatten, mener it-ekspert. Og det er bekvemt for magthaverne at bruge Facebook som "domstol", der skal fjerne alternative synspunkter.

Det er op til det privat firma Facebook, at vende tommelfingeren opad eller nedad til tusindvis af opslag, artikler og fotos i debatten på verdens største sociale medie.
FOTO: Dado Ruvic/Ritzau Scanpix
1 af 1

Det er et demokratisk problem, at et privat firma som Facebook har så meget magt, at det kan lukke ned for store dele af samfundsdebatten, fordi det ejer verdens største sociale medie. 

Det er bekvemt for magthaverne, for EU og regeringer rundt om i verden at pålægge Facebook at fjerne "uønsket" lovligt indhold.
Jesper Lund, IT-Politisk Forening

Det mener Jesper Lund, formand for IT-Politisk Forening, på baggrund af en artikel i Arbejderen, der kan fortælle om de to kritiske bloggere, Eva Thomassen og Lars Jørgensen, der henholdsvis har fået slettet sin konto på Facebook og er blevet afskåret fra at kommunikere med omverdenen.

De har begge skrevet kritiske indlæg om krigen i Syrien, om baggrunden for krigen, samt om hvordan Vesten har stået for finansiering, udrustning og træning af terrorister i Syrien.

>> LÆS OGSÅ: Facebook lukker ned for kritiske Syrien-røster

Mister demokratisk debat

– Facebook handler som en domstol og griber ind i brugernes ytringsfrihed. Men Facebook er et privat firma, der ikke er underlagt den Europæiske Menneskerettighedskonventions bestemmelser om at sikre retten til ytrings- og informationsfrihed, påpeger Jesper Lund overfor Arbejderen.

I maj offentliggjorde Facebook – for første gang nogensinde – en opgørelse over, hvor mange og hvilke opslag, det private firma har censureret. Af opgørelsen fremgår det, at Facebook har slettet 2,5 millioner opslag med såkaldt "hate speech" i første kvartal af 2018. 

– Facebook vurderer konstant, om vores ytringer er i orden i henhold til Facebooks retningslinjer. Hvis ikke, har Facebook mulighed for at slette opslag eller i sidste ende lukke helt ned for brugerens konto. 

Også dokumentarfilmen The Cleaners, der havde premiere i år, sætter fokus på gråzonen mellem ytringsfrihed, censur og kommercielle interesser og beskriver, hvordan det er op til enkelte Facebook-ansatte ud fra hemmelige retningslinjer at censurere i de hundredetusindvis af Facebook-opslag, der bliver lagt op i minuttet.

Både  Eva Thomassen og Lars Jørgensen har en fornemmelse af, at deres stemme på Facebook er blevet lukket ned, fordi de er blevet anmeldt for fake news af andre brugere. De er begge frustrerede over, at de ikke kan få at vide, om eller hvem, der eventuelt har anmeldt dem. Og hvilke opslag der i givet fald er tale om

>> LÆS OGSÅ: Politisk censur på Facebook

Bekvemt for magthaverne

Jesper Lund mener, at regeringer over hele verden, herunder også i Danmark og EU, har en interesse i at stoppe bestemte historier og stemple dem som "fake news". 

– Det er bekvemt for magthaverne, for EU og regeringer rundt om i verden at pålægge Facebook og andre private firmaer at stoppe ulovligt, men også "uønsket" lovligt indhold fra de sociale medier. Og det er dybt uheldigt i forhold til ytringsfriheden, at ulovligt og "uønsket" lovligt indhold bliver blandet sammen, siger han og tilføjer:

– Det farlige er ikke alle de løgnehistorier, der bliver delt på nettet. Det farlige er at begrænse adgangen til information. Tænk hvis Snowdens afsløringer om USA's efterretningstjeneste, NSA, var blevet stemplet som fake news, som ikke måtte deles.

Konsekvensen er, at den demokratiske debat bliver amputeret.

– For få årtier siden blev det anset for et radikalt synspunkt, at kvinder skulle have valgret, eller at to af samme køn har ret til at gifte sig. Men i dag betragter vi dem som progressive synspunkter, der har drevet samfundsudviklingen fremad. Hvis synspunkter, som nogen vil betragte som yderligtgående, ikke kan komme til orde, så mister vi en stor del af den demokratiske debat, lyder det fra Jesper Lund.

I sidste uge medelte Facebook, at man har udvidet sin kamp mod fake news til nu 14 lande. Her samarbejder Facebook med såkaldte fakta-check organisationer, som Correctiv i Tyskland og med Associated Press og Factcheck.org i USA. Ifølge Facebook er alle fakta-check organisationerne uafhængige og certificeret via International Fact-Checking Network.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2018 - 07:00   29. jun. 2018 - 14:29

Medier

ml@arbejderen.dk
Facebook - Verdens største sociale medie
  • Facebook er verdens største sociale medie med to milliarder brugere, svarende til en fjerdedel af verdens befolkning.
  • Der findes cirka 3,5 millioner brugere i Danmark.
  • Facebook ejes og drives af det børsnoterede private firma Facebook, Inc.
  • I juni 2018 lovede Facebook, at man vil øge indsatsen mod såkaldte falske nyheder og misinformation frem mod EU-parlamentsvalget i maj 2019.
  • Facebook samarbejder foreløbig med 14 lande om at bekæmpe "fake news". Facebook har blandt andet sat bureauer til at faktatjekke Facebook for "fake news".
  • Facebook bruger også teknologi og særlige programmer til at opspore og slette "fake news".
  • Facebook fjerner mere end 500 millioner falske profiler i kvartalet.
  • I april 2018 offentliggjorde Facebook – for første gang nogensinde – sine interne retningslinjer for, hvilke opslag Facebook sletter.