16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -1 °C

Facebook lukker ned for kritiske Syrien-røster

Censurerer samfundsdebat

Facebook lukker ned for kritiske Syrien-røster

En kritisk blogger om Syrien har fået slettet sin konto på Facebook. En anden er blevet forhindret i at kommunikere med omverdenen. De har ikke fået en forklaring eller mulighed for at forsvare sig.

Den norske blogger Eva Thomassen har flere gange været i Syrien.
FOTO: Privat
1 af 1

"Din konto er blevet deaktiveret".

Denne korte meddelelse fik den norske blogger og syrienskender Eva Thomassen fra Facebook den 20. juni. Facebook havde – uden varsel – slettet hendes konto.

Facebook ved, hvem mine fjender er. De beskytter dem, men hvem beskytter mig?
Eva Thomassen, norsk blogger.

– Jeg har mistet alt – lige fra artikler, venner, telefonnumre, adresser, netværk, indlæg, grupper, billeder fra mine ture til Syrien, kommunikation med venner og kontakter fra hele verden. Det er via Facebook jeg har indsamlet tonsvis af kilder og arrangeret rejser til Syrien, forklarer Eva Thomassen.

Hun har flere gange rejst i Syrien, hvor hun har et omfattende netværk. Siden 2015 har hun skrevet 50 blogindlæg på den norske nyhedsside Steigan.no om baggrunden for krigen og kritiske artikler om Vestens indblanding i krigen i Syrien.

>> LÆS OGSÅ: "Facebooks magt truer demokratiet"

Automatisk svar fra Facebook

Eva Thomassen mener, at det er et stort demokratisk problem, at Facebook kan agere på den måde.

– Ytringsfrihed bør være en hjørnesten i et demokrati. Det samme bør retsikkerheden. Jeg kan ikke få at vide, om det er terrorgrupper eller den syriske "opposition" eller andre grupper, som ser mit arbejde som afslørende og vil angribe mig ved at masserapportere løgne om mig. Facebook ved, hvem mine fjender er. De beskytter dem, men hvem beskytter mig, spørger Eva Thomassen.

Hun har fire gange skrevet til Facebook for at få en forklaring.  Det eneste, hun har modtaget, er et automatisk svar fra Facebook, der konstaterer, at hun ikke har fulgt Facebooks regler.

Også den danske sociolog Lars Jørgensen er blevet ramt af Facebooks censur. Han har skrevet kritiske kommentarer og delt artikler om, hvem der står bag krigen i Syrien og finansierer, bevæbner og træner terroristerne i Syrien. Han har også skrevet flere artikler i Arbejderen og skriver til Kommunikationsforum.

Hans konto blev ikke slettet. Men i maj lukkede Facebook ned for Lars Jørgensens kommunikation med omverdenen – også kaldet "ghostbanning". Nu er det kun ham selv, der kan se de opslag, han lægger op på sin væg. Siden da har han en gang om ugen skrevet på sin væg: "Am I visible today?". Men ingen af hans venner svarer tilbage. 

>> LÆS OGSÅ: Politisk censur på Facebook

Ingen begrundelse fra Facebook

– Jeg har ikke fået nogen begrundelse fra Facebook om, hvorfor det kun er mig, der kan se, de opslag, jeg slår op. Jeg har aldrig fået lov til at forsvare mig. Det er en utrolig effektiv måde at lukke ned for kritik på, siger Lars Jørgensen til Arbejderen.

Hans opslag blev gjort usynlige få dage før bogen "Tilbage til virkeligheden – Kampen mod fake news, løgne og manipulationer" blev offentliggjort. Bogen har et afsnit om Lars Jørgensen, der bliver beskyldt for at stå bag fake news.

– Det er ubehageligt, at der blev lukket ned for mit talerør til omverdenen, få dage før der udkom en bog. Jeg kan ikke bevise noget, men det er nærliggende at tro, at nogen har anmeldt mig til Facebook for fake news på grund af bogen og mine kritiske artikler om Syrien, siger  Lars Jørgensen.

Også han finder det problematisk, at Facebook har så stor magt.

– Det skal ikke være op til et stort privat firma enerådigt at styre en vigtig social platform som Facebook. De kan jo styre politiske debatter i verden og bestemme, hvad folk må vide og hvad de ikke må vide. Hvis ikke informationer og debatter kan foregå frit, så har vi ikke demokrati mere, lyder det fra Lars Jørgensen.

Kan du lide, hvad du læser?

Hjælp Arbejderen med fortsat at levere gedigen
rød journalistik:

Abonnér

eller giv et bidrag via


87278


29. jun. 2018 - 07:00   29. jun. 2018 - 07:10

Medier

ml@arbejderen.dk
Facebook - Verdens største sociale medie
  • Facebook er verdens største sociale medie med to milliarder brugere, svarende til en fjerdedel af verdens befolkning.
  • Der findes cirka 3,5 millioner brugere i Danmark.
  • Facebook ejes og drives af det børsnoterede private firma Facebook, Inc.
  • I juni 2018 lovede Facebook, at man vil øge indsatsen mod såkaldte falske nyheder og misinformation frem mod EU-parlamentsvalget i maj 2019.
  • Facebook samarbejder foreløbig med 14 lande om at bekæmpe "fake news". Facebook har blandt andet sat bureauer til at faktatjekke Facebook for "fake news".
  • Facebook bruger også teknologi og særlige programmer til at opspore og slette "fake news".
  • Facebook fjerner mere end 500 millioner falske profiler i kvartalet.
  • I april 2018 offentliggjorde Facebook – for første gang nogensinde – sine interne retningslinjer for, hvilke opslag Facebook sletter.