15 Aug 2018  

KBH: Spredte skyer, støvregn, 17 °C

DR droppede satirisk julekalender dagen før premiere

To venstreorienterede er for mange

DR droppede satirisk julekalender dagen før premiere

"De røde lejesvende" har slået til igen i DR og fået to angiveligt venstreorienterede på rollelisten i en satirisk julekalender. Men ledelsen i DR greb ind.

Cirka to uger før premieren blev holdet på julekalenderen bedt om at klippe enten Georg Metz eller Johanne Schmidt-Nielsen ud af historien.
FOTO: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
1 af 1

Blot én dag før den satiriske julekalender "Jul i Republikken" skulle have haft premiere i radioens P1, blev den helt skrottet. Det skete ifølge kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen, fordi kvaliteten ikke var i orden, skriver dr.dk.

 Vi fik en instruktion om, at vi ikke kunne have to venstreorienterede på rollelisten.
Lotte Svendsen, instruktør

Men ifølge julekalenderens instruktør, Lotte Svendsen, havde DR problemer med, at serien var for venstredrejet.

"Jul i Republikken" er skrevet af Flemming Klem og instrueret af Lotte Svendsen. Den handler angiveligt om, at monarkiet er blevet afskaffet ved en folkeafstemning og Johanne Schmidt-Nielsen indsat som præsident. Kongehuset flytter ud i det lokale boligbyggeri Urbanplanen på Amager, hvor man skulle følge dem i deres nye virkelighed langt væk fra de royale gemakker.

Udover Johanne Schmidt-Nielsen var også Mette Horn, Claes Bang og Georg Metz på rollelisten. Og netop rollelisten faldt ledelsen i DR for brystet, fortæller Lotte Svendsen til dr.dk.

Cirka to uger før premieren blev holdet på julekalenderen bedt om at klippe enten Georg Metz eller Johanne Schmidt-Nielsen ud af historien.

– Vi fik en instruktion om, at vi ikke kunne have to venstreorienterede på rollelisten, siger Lotte Svendsen, som valgte at erstatte Johanne Schmidt-Nielsen med en professionel skuespiller.

En uge efter fik hun besked om, at flere scener med prins Henrik også skulle klippes ud. Lotte Svendsen forsøgte efter bedste evne at efterkomme retningslinjerne.

– Jeg prøver at samarbejde, for jeg er heller ikke interesseret i, at DR får frataget 25 procent af deres budget til medieforhandlingerne næste år, fordi det er fuld af "røde lejesvende". Og jeg kan da hilse at sige, at det er det ikke, siger Lotte Svendsen til dr.dk.

Til trods for instruktørens bestræbelser på at klippe serien om, kom julekalenderen ikke i luften. Dagen før premieren fik Lotte Svendsen nemlig beskeden om, at "Jul i Republikken" blev helt skrottet.

05. dec. 2017 - 11:51   05. dec. 2017 - 18:15

DR

bi@arbejderen.dk