06 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 9 °C

Vigtig aftale mod social dumping

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 16. januar, 2020, 15:44:31

Vigtig aftale mod social dumping

Fremover skal alle danske og udenlandske chauffører, som kører bus- og godskørsel i Danmark, have en løn, som svarer til den mest repræsentative overenskomst i vejtransportbranchen. Det er kernen i den aftale, som et bredt flertal i Folketinget vedtog i onsdags.

Transportaftalen er et stort fremskridt i kampen mod social dumping – hvis der vel at mærke bliver sat ressourcer nok af til at håndhæve den.

Aftalen bygger på de anbefalinger, som Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation i fællesskab har foreslået og har opbakning fra både Dansk Industri og 3F. Chauffører, som kører i Danmark, vil fremover være sikret en mindsteløn på omkring 158 kroner i timen, som er satsen i 3F-overenskomsten.

Der er ingen tvivl om, at transportaftalen er et stort fremskridt i kampen mod social dumping – hvis der vel at mærke bliver sat ressourcer nok af til at håndhæve den. Man skal ikke være blind for, at transportområdet ofte er det rene wild west med talrige muligheder for at fifle og snyde. Derfor handler aftalens succes også om, hvordan branchen selv stiller sig.

>> LÆS OGSÅ: Ny aftale sikrer mindsteløn for chauffører

Noget tyder på, at i hvert fald den del af transportbranchen, som ønsker at køre i Danmark under ordnede forhold, har fået nok af de urimelige konkurrencevilkår, som brugen af underbetalte udenlandske chauffører sætter dem i. Og de er pressede på deres overlevelse. I 2018 var mere end otte ud af ti lastbiler, som krydsede grænsen, udenlandske. Det er det højeste antal i ti år.

De vognmænd, som har valgt at oprette filialer syd for grænsen, er til gengæld ikke begejstrede for aftalen. Det er dem, som i høj grad er organiseret i brancheorganisationen ITD, som har den tidligere konservative transportminister Carina Christensen som administrerende direktør. Foreningen, som har overenskomst med Krifa, er "rystet" over aftalen, som betegnes som et "angreb fra regeringen og aftalepartierne".

På trods af heftig lobbyisme lykkedes det ikke for ITD at få de borgerlige partier til at blokere for aftalen. Vognmændene er splittede på spørgsmålet, og politikerne valgte at lytte til dem, som går ind for ordnede forhold i branchen. Folkestemningen er ganske enkelt imod social dumping, og ingen politiker kommer godt fra at stille sig op og forsvare sultelønninger.

Det er derfor helt forståeligt, at der nu er glæde i 3F. Fagforeningen har da også en stor del af æren for aftalen, da de vedvarende har været med til at dokumentere problemets omfang. 

Det var vigtigt for både 3F og Dansk Industri at få aftalen på plads, inden de skulle i gang med overenskomstforhandlingerne. Forhandlerne håber, at de nu har fået en stor sten ryddet af vejen i forhold til OK20. De manglende resultater i forhold til social dumping var nemlig en vigtig grund til, at store grupper i 3F stemte nej til overenskomsterne i 2017.

Spørgsmålet er, om transportaftalen kan blive en murbrækker for, at også de øvrige områder får lavet aftaler i forhold til social dumping. Med aftalen er der kommet nye argumenter, som kan bruges til at fastholde presset mod arbejdsgiverne.

Nyeste artikler

Indland
06. apr. 2020 - 15:25
Et stærkt offentligt sundhedsvæsen er afgørende under coronakrisenPå rekordtid har de danske sygehuse omstillet sig til at kunne takle coronaepidemien. At vi har et offentligt sundhedsvæsen med lige adgang for alle er en kæmpe fordel i den aktuelle krise, mener ansatte fra top til bund i sundhedsvæsenet.
06. aprEt stærkt offentligt sundhedsvæsen er...
Teori
06. apr. 2020 - 13:31
Epidemier er ikke blot en del af vores kultur – de skabes af vores kulturVirus muterer konstant. Men det er mennesker og deres handlinger, der afgør, om de bliver livstruende. Derfor er pandemier som covid-19 tæt forbundne med den måde, som mennesker lever og organiserer deres økonomiske liv. Og derfor kan de heller ikke vurderes løsrevet fra den kapitalistiske produktionsmåde, der er fremherskende over det meste af kloden.
06. aprEpidemier er ikke blot en del af vore...
Idekamp
06. apr. 2020 - 12:40
Solidaritet, EU og helbredelseDet er usmageligt at bruge blandt andet coronavirus til at fremme en bestemt positiv holdning til EU – og give det udseende af, at det har noget med solidaritet at gøre, skriver Kim Nielsen.
06. aprSolidaritet, EU og helbredelse
Navne
06. apr. 2020 - 09:41
Jens Peter Madsen 70 årHistoriefortæller og foredragsholder, Jens Peter Madsen, Davinde, Odense har rundet 70 år den 5. april.
06. aprJens Peter Madsen 70 år
Fagligt
06. apr. 2020 - 07:37
Udenlandske metroarbejdere sættes i karantæne efter fagligt presLokale fagforeninger har gennemtrumfet, at udenlandske håndværkere kommer i 14 dages karantæne, inden de genoptager arbejdet på metrobyggeriet i Københavns Sydhavn. Antallet af arbejdere, der pendler ind og ud af Danmark for at arbejde, er ukendt.
06. aprUdenlandske metroarbejdere sættes i k...
Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...

< apr 2020 >

06
06. apr. 2020 (Hele dagen) til 13. apr. 2020 (Hele dagen)
09
09. apr. 2020 (Hele dagen) til 11. apr. 2020 (Hele dagen)