20 Oct 2020  

KBH: Overskyet, 8 °C

Vi kender IMF's kriminelle lånepolitik

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 21. april, 2020, 14:11:38

Vi kender IMF's kriminelle lånepolitik

Det lød smukt, da verdens store økonomier og store lande samlet i G20 i sidste uge gav løfte til fattige lande om udsættelse med afbetaling på gæld i resten af 2020. G20-lederne lovede på stedet at udsætte afdrag svarende til 12 milliarder dollars i statslån.

Og G20 bad banker og private långivere om tilsvarende at udsætte otte milliarder i afdrag på lån for at give landene mulighed for at investere i sundhedsvæsen.

IMF og Verdensbanken bærer et stort ansvar for, at ulandenes sundheds-systemer er så svækkede og udpinte, at de i dag slet ikke står mål med udfordringerne under coronapandemien.

Det lød smukt, men det er helt utilstrækkeligt.

Utilstrækkeligheden illustreres af, at de fattige lande har oplevet en voldsom kapitalflugt under coronakrisen. Private investorer har trukket omkring 100 milliarder dollars ud af fattige lande siden slutningen af februar.

Der er penge nok, men pengene bruger de rige lande selv for at holde samfundene kørende og værne privatkapitalen mod sammenbrud.

Den Internationale Valutafond (IMF) og Verdensbanken holdt fælles årsmøde i weekenden. IMF's generaldirektør Kristalina Georgieva påpegede, at disse "exceptionelle tider kræver exceptionelle handlinger". Hun berettede, at staternes økonomiske hjælpepakker under coronakrisen nu beløber sig til 8000 milliarder dollars.

I dét lys falmer 20 milliarder til de fattigste lande. Og det afslører hulheden i Georgievas tale, når hun slår fast, at "pandemier ikke respekterer landegrænser, og det gør de økonomiske chok heller ikke", men lader det blive ved ordene.

IMF har selv frigjort 1000 milliarder dollars til kriselån til medlemslandene. Naturligvis kan også fattige lande, som er med i IMF – og det er de fleste – søge. Men vi kender IMF's kriminelle lånepolitik. Den er et koncentreret udtryk for imperialistisk og nyliberalistisk politik.

Husk, at da Venezuela den 15. marts ansøgte IMF om et coronalån på fem milliarder dollars, var svaret nej.

>> LÆS OGSÅ: IMF afviser lån til Venezuela til bekæmpelse af covid-19

Og husk, hvordan IMF og Verdensbanken i alle årene siden Murens fald, og nyliberalismen for alvor tog fart, har være imperialismens effektive redskaber.

Når fattige lande søger og får bevilget lån, er der altid hårde betingelser med. Betingelserne handler om privatisering af statslige virksomheder og værdier, om liberalisering af udlandshandel og ophævelse af beskyttelsen af den hjemlige økonomi, og ikke mindst handler betingelserne om at skære ned på statens udgifter til uddannelse og sundhed.

Det er således IMF og Verdensbanken, der bærer et stort ansvar for, at ulandenes sundhedssystemer er så svækkede og udpinte, at de i dag slet ikke står mål med udfordringerne under coronapandemien.

Nyeste artikler

Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...
Indland
19. okt. 2020 - 07:52
EU-handelsaftale møder kritik: Underminerer demokrati og klimaDemokratiet og de nationale, folkevalgte parlamenter bliver kørt ud på et sidespor, hvis handels- og investeringsaftalen mellem EU og Mercosur-landene får sine egne organer, der skal fortolke og løbende ændre i reglerne for eksempelvis sprøjtegifte, advarer Greenpeace.
19. oktEU-handelsaftale møder kritik: Underm...
Udland
19. okt. 2020 - 07:07
Cambridge Universitet dropper investeringer i fossile brændstofferCambridge Universitet forpligter sig til at fjerne alle investeringer fra fossile brændstoffer i kampen mod klimaforandringer. Universitetets økonomiansvarlige peger på moralske, politiske og sociale argumenter for tiltaget, der kan inspirere andre til at følge trop.
19. oktCambridge Universitet dropper investe...
Udland
19. okt. 2020 - 06:50
Joe Biden lover at hæve selskabsskatten en smuleDemokraternes præsidentkandidat Joe Biden vil hæve selskabsskatten fra 21 til 28 procent. For fire år siden var den 35 procent. Biden er alt for erhvervsvenlig, lyder det fra kritikere, men han rejser alligevel en række af fagbevægelsens "påtrængende krav".
19. oktJoe Biden lover at hæve selskabsskatt...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp