16 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, -3 °C

Venezuelas valg er lovligt

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 25. november, 2020, 15:00:24

Venezuelas valg er lovligt

Det planlagte valg den 6. december i Venezuela af en nationalforsamling er lovligt og skal respekteres.

Det følger klart af FN-pagten, der utvetydigt fastslår medlemsstaternes suverænitet og selvbestemmelse og udtrykkeligt forbyder fremmed indblanding i staters indre anliggender. Det gælder store som små stater, fattige som rige stater, stærke som svage stater.

Det er direkte skandaløst, at et flertal i EU-parlamentet har vedtaget en resolution, der diskvalificerer valget i Venezuela.

Og det gælder, uanset om andre stater eller magtfulde politiske ledere kan lide det, der foregår i en stat eller ej.

Derfor er det en politisk forbrydelse, når USA og andre lande på forhånd afviser at anerkende det forestående valg i Venezuela. Det er en skandale, når EU følger Washington i stedet for konstruktivt at se mulighederne i den nuværende situation, hvor både højre- og venstrekræfter i Venezuela går til valg og dermed skaber muligheden for en fredelig og demokratisk udvikling i det plagede land.

Det er direkte skandaløst, at et betydeligt flertal i EU-parlamentet har vedtaget en resolution, der på flere punkter diskvalificerer valget, og det er uhørt, at EU-kommissionen har sagt nej til en invitation fra Venezuelas regering om at sende observatører til landet for at følge valgkampen, valget og stemmeoptællingen.

Denne optræden lugter fælt af klam opportunisme, hvor EU bagefter kan nægte at anerkende valget, hvis venstrekræfterne vinder og får flertal i parlamentet, og samtidigt åbner for at kunne anerkende valget, hvis højrefløjen vinder.

For det er lykkedes præsident Nicolás Maduro at blive enig med store dele af højreoppositionen i landet om at stille op ved valget! Der er partier og politikere fra både højre, centrum og venstre at stemme på.

Der er valgobservatører fra udlandet, og der er et helt troværdigt afstemningssystem på plads. Man kan passende minde om, at USA's tidligere præsident Jimmy Carter efter et besøg i 2012 i Venezuela faktisk har betegnet landets valgsystem som "det bedste i verden".

Det holder ikke, når EU-kommissionen afviser at sende valgobservatører med henvisning til, at invitationen kom i september, og at det ikke gav tid nok til at gennemføre missionen! 'Bullshit' er den bedste kommentar til den påstand.

Nogle få uger i januar-februar 2019 var tid nok for EU til at anerkende den selvudnævnte/USA-udnævnte Juan Guaidó som Venezuelas præsident. En holdning, som EU i dag fastholder, selv om manden ikke regerer en kvadratcentimeter i Venezuela og flere gange er blevet afsløret i at samarbejde med og hyre terrorister og narkohandlere til voldelig kupforsøg.

Det er en stor ulykke, at EU og Danmark agerer således forud for dette valg i Venezuela – og det er uansvarligt. For som det lyder i en appel til EU, der foreløbigt er underskrevet af 1257 personligheder og aktivister: "Hvis EU vil virke for fred i en turbulent verden, bør Unionen ikke understøtte voldens og konfrontationens vej i Venezuela. Derfor henstiller vi til respekt for resultatet af valget den 6. december".

Nyeste artikler

Kultur
15. jan. 2021 - 10:20
Norske Ohnesorg synger om retten til byenRetten til Byen hedder album nummer to fra det norske band Ohnesorg. Sangen og musikken tager en tur rundt i boligspekulationen fra Pariserkommunen 1871 til Sydamerika og Norge i dag.
15. janNorske Ohnesorg synger om retten til...
Idekamp
15. jan. 2021 - 09:02
Nej til USA's fornyede terrorstempling af CubaUdtalelse fra Enhedslistens Latinamerika-gruppe, den 15. januar 2021.
15. janNej til USA's fornyede terrorste...
Indland
15. jan. 2021 - 07:27
Akutpakke fra Socialpædagogerne skal forebygge nye drab i socialpsykiatrienSocialpædagogerne har efter det sjette drab siden 2012 på et socialpædagogisk bosted fremlagt en akutpakke, som skal forhindre nye drab. Social- og indenrigsminister lover at der skal ske noget.
15. janAkutpakke fra Socialpædagogerne skal...
Udland
14. jan. 2021 - 15:37
Politiets angreb på Rosa Luxemburg-demo bygger på falsk påstandSøndag angreb tysk politi mindedemonstrationen for Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht og anholdt medlemmer af Freie Deutsche Jugend (FDJ), med påstand om at ungdomsorganisationen er forbudt. Men FDJ er ikke forbudt, siger kritikere.
14. janPolitiets angreb på Rosa Luxemburg-de...
Idekamp
14. jan. 2021 - 14:58
Forbyd atomvåbenVil du være med til at værge os mod, at en fremtidig gal præsident som Trump fyrer atomvåbenarsenalet af til vor alles fordærv, så underskriv straks og senest den 20. januar borgerforslaget: ”Danmark skal tilslutte sig FN-traktaten om forbud mod atomvåben”.
14. janForbyd atomvåben
Indland
14. jan. 2021 - 11:12
Krav om straksforbud og samråd efter fund af forurenet grundvandRester fra sprøjtegift mod svampe og ukrudt spreder sig til grundvandet. Nu kræver både Enhedslisten og Danmarks Naturfredningsforening straksforbud for at beskytte grundvandet.
14. janKrav om straksforbud og samråd efter...
Indland
14. jan. 2021 - 11:01
Fotograf med synligt pressekort udsat for politivoldResearchkollektivet Redox klager nu over Københavns Politi. Det sker efter lørdagens Men in Black-demonstration, hvor Redox' fotograf blev skubbet omkuld og senere slået med en knippel.
14. janFotograf med synligt pressekort udsat...

< jan 2021 >

20
20. jan. 2021 - 16:30 til 18:00
20
20. jan. 2021 - 19:00 til 20:00
31
31. jan. 2021 (Hele dagen)
31
31. jan. 2021 - 14:00 til 16:00

< feb 2021 >

05
05. feb. 2021 (Hele dagen) til 27. feb. 2021 (Hele dagen)

< apr 2021 >