18 Jun 2019  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Valgflæsk eller velfærd

SENESTE LEDERE

man. 17. jun - 2019
ons. 12. jun - 2019
tir. 11. jun - 2019
fre. 07. jun - 2019
tor. 06. jun - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 14. maj, 2019, 10:51:04

Valgflæsk eller velfærd

Skal man tro Mette Frederiksen, er der ikke grænser for, hvor meget Socialdemokratiet vil gøre for velfærden i Danmark. Senest har Socialdemokratiet spillet ud med løftet om en velfærdslov, som angiveligt vil sikre, at bevillingerne til velfærden følger den demografiske udvikling.

Frem mod 2025 vil Socialdemokratiet lade de offentlige udgifter stige med 0,65 procent. Det samme lover Venstre. Mette Frederiksens velfærdslov er en agitatorisk finte for at overbyde Venstre. Hun lover at skaffe 3 milliarder mere til velfærd ved at skære på udgifterne til konsulenter. Fint nok, men det fremtidssikrer ikke den kollektive velfærd.

Den kollektive velfærd sikres ikke med et kryds på valgdagen.

Hvis velfærden i landets kommuner og regioner skal genoprettes, skal stigningerne ligge på 2 procent. Det er tre gange mere, end både Socialdemokratiet og Venstre anbefaler.

Budgetloven må afskaffes. Den lægger rammen for, hvor mange penge der må bruges på velfærd. Hvis ikke budgetloven afskaffes, vil kommunernes og regionernes økonomi også fremover blive holdt i et jerngreb. Der er allerede nedlagt 40.000 stillinger i den offentlige sektor. Fyringerne vil fortsætte, så længe budgetloven eksisterer. Det er bemærkelsesværdigt, at ikke en eneste journalist har foreholdt Mette Frederiksen denne kendsgerning.

Mette Frederiksen undlader behændigt at nævne overførselsindkomsterne, hvis købekraft hvert eneste år udhules. Det er absurd at love, at velfærden er sikret, hvis dagpenge, folkepension og andre ydelser bliver ved med at sakke bagud i forhold til lønudviklingen. Den aktive fagbevægelse har påpeget dette i årevis. 

Og sidst, men ikke mindst, er spørgsmålet om den stigende pensionsalder. Socialdemokratiet afviser at opsige det såkaldte velfærdsforlig, som betyder, at pensionsalderen vil fortsætte med at stige, og planlægger at hæve pensionsalderen igen allerede næste år.

Der er god grund til at støtte demonstrationen, som en lang række fagforeninger og forældreorganisationer afholder i dag på Christiansborg Slotsplads. Den kollektive velfærd sikres ikke med et kryds på valgdagen. Det er noget, der skal kæmpes for.

Nyeste artikler

Idekamp
17. jun. 2019 - 15:53
ArbejdsudbudDer er ikke samfundsvidenskabelig evidens for, at udbudsreformerne har haft en synlig beskæftigelsesmæssig effekt. Derfor er det enten mod bedre viden eller manipulation, når de borgerlige bliver ved med at påstå, at forringelser af livsvilkår for mange borgere er årsagen til den økonomiske højkonjunktur, påpeger Kim Nielsen.
17. junArbejdsudbud
Kultur
17. jun. 2019 - 15:19
Ytringsfrihed – kors eller befrielse?Kunstneren Jens Galschiøt satte på årets Folkemøde fokus på ytringsfrihed som retten til at klage over arbejdsforhold. "Hvis du ikke kan ytre dig, må du bære smerten selv", siger han.
17. junYtringsfrihed – kors eller befrielse?
Indland
17. jun. 2019 - 14:50
Elever vil bekæmpe flugt til privatskolerDanske Skoleelever brugte Folkemødet på Bornholm til sammen med landets seks største kommuner at rejse debatten om, hvordan vi får flere forældre til at vælge folkeskolen.
17. junElever vil bekæmpe flugt til privatsk...
Indland
17. jun. 2019 - 14:21
Iraker-advokat til ny regering: Drop tortur-ankesagDe irakiske torturofre fra den danskledede operation Green Desert har lidt nok og levet i uvished i årevis. Nu er det tid til, at irakerne får fred og retfærdighed, mener deres juridiske rådgiver, som opfordrer en ny regering til at droppe statens ankesag.
17. junIraker-advokat til ny regering: Drop...
Historie
17. jun. 2019 - 13:31
Danmark har fået de første snublestenSnublesten skal minde os om nazismens ofre. Ideen kommer fra den tyske kunstner Gunter Demnig, som lagde den første sten i Köln i 1992. Og han var også til stede i København i dag for at nedlægge 12 nye sten.
17. junDanmark har fået de første snublesten
Indland
17. jun. 2019 - 12:01
Oprør i Mjølnerparkens boligselskabEt flertal i boligselskabet Bo-Vitas bestyrelse – der administrerer Mjølnerparken – vil bringe Bo-Vita tilbage til lejerne og lytte til lejerne i stedet for at træffe beslutninger henover hovedet på dem.
17. junOprør i Mjølnerparkens boligselskab
Udland
17. jun. 2019 - 10:09
Kaptajn risikerer 20 års fængsel for redningsaktionerDen tyske kaptajn Pia Klemp er sigtet af de italienske myndigheder for at have samlet flygtninge i havsnød op fra Middelhavet.
17. junKaptajn risikerer 20 års fængsel for...

Nyeste: Idekamp