16 Sep 2019  

KBH: Spredte skyer, 14 °C

Valgflæsk eller velfærd

SENESTE LEDERE

man. 16. sep - 2019
man. 09. sep - 2019
fre. 06. sep - 2019
tor. 05. sep - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 14. maj, 2019, 10:51:04

Valgflæsk eller velfærd

Skal man tro Mette Frederiksen, er der ikke grænser for, hvor meget Socialdemokratiet vil gøre for velfærden i Danmark. Senest har Socialdemokratiet spillet ud med løftet om en velfærdslov, som angiveligt vil sikre, at bevillingerne til velfærden følger den demografiske udvikling.

Frem mod 2025 vil Socialdemokratiet lade de offentlige udgifter stige med 0,65 procent. Det samme lover Venstre. Mette Frederiksens velfærdslov er en agitatorisk finte for at overbyde Venstre. Hun lover at skaffe 3 milliarder mere til velfærd ved at skære på udgifterne til konsulenter. Fint nok, men det fremtidssikrer ikke den kollektive velfærd.

Den kollektive velfærd sikres ikke med et kryds på valgdagen.

Hvis velfærden i landets kommuner og regioner skal genoprettes, skal stigningerne ligge på 2 procent. Det er tre gange mere, end både Socialdemokratiet og Venstre anbefaler.

Budgetloven må afskaffes. Den lægger rammen for, hvor mange penge der må bruges på velfærd. Hvis ikke budgetloven afskaffes, vil kommunernes og regionernes økonomi også fremover blive holdt i et jerngreb. Der er allerede nedlagt 40.000 stillinger i den offentlige sektor. Fyringerne vil fortsætte, så længe budgetloven eksisterer. Det er bemærkelsesværdigt, at ikke en eneste journalist har foreholdt Mette Frederiksen denne kendsgerning.

Mette Frederiksen undlader behændigt at nævne overførselsindkomsterne, hvis købekraft hvert eneste år udhules. Det er absurd at love, at velfærden er sikret, hvis dagpenge, folkepension og andre ydelser bliver ved med at sakke bagud i forhold til lønudviklingen. Den aktive fagbevægelse har påpeget dette i årevis. 

Og sidst, men ikke mindst, er spørgsmålet om den stigende pensionsalder. Socialdemokratiet afviser at opsige det såkaldte velfærdsforlig, som betyder, at pensionsalderen vil fortsætte med at stige, og planlægger at hæve pensionsalderen igen allerede næste år.

Der er god grund til at støtte demonstrationen, som en lang række fagforeninger og forældreorganisationer afholder i dag på Christiansborg Slotsplads. Den kollektive velfærd sikres ikke med et kryds på valgdagen. Det er noget, der skal kæmpes for.

Nyeste artikler

Idekamp
16. sep. 2019 - 10:47
Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiseredeUdtalelse fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920: Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiserede. Vi har retten til at organisere os og føre kollektive forhandlinger.
16. sepVi vil ikke arbejde sammen med uorgan...
Fagligt
16. sep. 2019 - 10:38
Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organiseringEn vikar i Københavns Lufthavn har sat fut i debatten om retten til at organisere sig. Støtten til bagagefolkene, der kræver, at vikaren melder sig ind i 3F, strømmer ind.
16. sepArbejdspladser bakker bagagefolk op i...
Indland
16. sep. 2019 - 10:26
Ikke plads til Jesper og Tanja i almen lejlighedUngt par med fast arbejde, ren straffeattest og et ønske om at være aktiv i lokalområdet må ikke flytte i almen bolig i Odense. De tjener for lidt, vurderer boligselskabet. Nu har de droppet tanken om at bo alment og bor i stedet privat til leje.
16. sepIkke plads til Jesper og Tanja i alme...
Udland
16. sep. 2019 - 09:53
Israels kommunister: Netanyahu må væk!I morgen er der parlamentsvalg i Israel, og landets kommunister er i front i kampen for at tilføje den ultrahøjreorienterede premierminister et nederlag. Vi har talt med Aida Touma-Suleiman fra Israels Kommunistiske Parti.
16. sepIsraels kommunister: Netanyahu må væk...
Udland
16. sep. 2019 - 09:34
48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USAIngen fyringer, højere løn og en sundhedsordning der er til at betale. Det er kravene til bilproducenten General Motors i USA fra 48.000 bilarbejdere, der søndag indledte deres strejke for en ny overenskomst.
16. sep48.000 bilarbejdere i historisk strej...
Idekamp
13. sep. 2019 - 14:49
Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!I stilladsbranchen holder vi fast i vores fælles beslutning om, at alle er medlemmer af den samme fagforening. Det kommer hverken lovgivning, Liberal Alliance – eller for den sags skyld 3F – til at lave om på, skriver Jacob Jespersen, formand for Aarhus Stilladsarbejderklub.
13. sepFrit fagforeningsvalg? Ikke hos os!
Navne
13. sep. 2019 - 11:51
Ulla Søbjerg Nielsen er dødDen socialistiske venstrefløj har mistet en usædvanlig god kammerat.
13. sepUlla Søbjerg Nielsen er død