23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, dis, 5 °C

Væk med kasserne – ind med mennesket

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 13. september, 2019, 14:38:51

Væk med kasserne – ind med mennesket

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udgiver årligt en kortlægning af de hjemløse i Danmark. Årets version afslører en fortsat stigende tendens i antallet af hjemløse, men peger samtidigt på noget, som virker.

På trods af den stigende tendens rummer rapporten nemlig også det ekstremt positive budskab, at færre unge lever som hjemløse – efter en ellers årelang stigende kurve.

Ifølge seniorforsker Lars Benjaminsen skyldes det, at kommunerne har sat mere målrettet ind for at bremse den langvarige stigning i antallet af unge hjemløse. At der mange steder sættes ind med forskellige indsatser for både at skaffe boliger til de udsatte unge, men også give dem den sociale støtte, de har brug for.

Blandt de ting, der lader til at virke, er særlige herberger og forsorgshjem for de unge, så de 18-19-årige hjemløse ikke ender på et herberg med en masse udsatte voksne – med helt andre behov og problemer.

Uden at male verden alt for lysegrøn – hver tredje hjemløs er fortsat ung mellem 18 og 30 år – så kan man af VIVE's kortlægning udlede noget meget vigtigt: Målrettede indsatser virker!

Det kan måske virke selvindlysende for alle, som har hænderne nede i det daglige arbejde, men for regnedrengene i Finansministeriet og kommunernes økonomiafdelinger ser verden ofte ganske anderledes ud. Standardiserede indsatser og stordriftløsninger er ofte billigere på den korte bane og indenfor den enkelte budgetpost.

Derfor er det vigtigt, at de folkevalgte griber de erfaringer, som ligger bag den spæde succes med at nedbringe ungdomshjemløsheden, og insisterer på, at man ikke går efter den umiddelbart billigste løsning, men prioriterer de målrettede indsatser.

Mød menneskene der, hvor de er, og løs problemerne konkret i stedet for med spredehagl og symbolpolitik evigt og altid at klemme den enkelte ind i regnearkenes og den handlekraftige politiks umenneskelige kasser.

Det er jo langt fra første gang, at det viser sig, at det ikke er pisken, der løser de udsattes og fattiges problemer. Gang på gang viser erfaringerne, at en menneskecentreret socialpolitik er det, der virker.

Alligevel har pisken alt for længe været politikernes mest yndede socialpolitiske værktøj – mens de rige foie gras-fodres med gulerodspolitik.

Liberalisterne vil gerne fortælle, at de sætter individet i centrum, men faktum er, at deres individualisme presser mennesket ud over kanten til fordel for pengenes magt og systemets indretning til at servicere storkapitalen.

Kampen for at sætte mennesket først kan derfor ikke overlades til de liberale: Kun en frihedskamp, der baserer sig på at lade de bredeste skuldre bære de største byrder, og som sætter mennesket i centrum i alle spørgsmål, kan løse tidens problemer.

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...