02 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 19 °C

USA's mand i Libyen

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 11. april, 2019, 08:04:09

USA's mand i Libyen

General Khalifa Hafter er i færd med at tage kontrol med hele Libyen. Hans militære styrker, som i flere år har kontrolleret den østlige del af landet, har de seneste måneder angiveligt indgået alliancer med militser i det sydlige Libyen, og nu har Hafter indledt et angreb på hovedstaden Tripoli.

Tripoli og den nordvestlige del af Libyen har siden 2016 været styret af en regering under ledelse af Fayez al-Sarraj. Denne regering blev indsat efter FN-ledede forhandlinger i Marokko, og al-Sarraj er i dag anerkendt af FN, USA, EU og en lang række lande. Dog har nogle lande i det sydlige Afrika, enkelte arabiske lande samt Cuba, Venezuela, Bolivia og Nicaragua afvist at anerkende Fayez-al Sarrajs ikke-valgte regering – næppe af sympati for Hafter, men af principiel modstand mod, at et land kan påtvinges en regering udefra.

General Hafter vendte tilbage til Libyen i 2011 på ryggen af den vestlige intervention.

Den myriade af konflikter og interessemodsætninger, som Libyen rummer, afspejler vestlige stormagters rivaliseren om kontrollen med den olie, som Libyen er så rig på.

Oprindelig var general Khalifa Hafter USA's mand i Libyen. Han levede som politisk flygtning i USA, efter at han i 1980'erne faldt i unåde hos landets daværende leder Muammar Gadaffi. Fra USA deltog han i konspirationen mod Gadaffi, og han vendte tilbage til Libyen i 2011 på ryggen af den vestlige intervention.

Siden 2016 har USA formelt anerkendt Fayez al-Sarrajs regering, men USA har åbenbart ikke tænkt sig at forsvare denne regering. I søndags beordrede USA's Afrika-Kommando sin militærstyrke til at forlade Tripoli. Det kan næppe tolkes som andet end de facto-støtte til Hafter og tro på, at USA's interesser kan sikres i et samarbejde med generalen, som også støttes af Saudi-Arabien, Egypten, Italien og Frankrig.

Taberne er landets befolkning, hvoraf titusinder er blevet dræbt. Frem til den militære intervention i 2011 var Libyen det land i Afrika, som ifølge FN sikrede sin befolkning de bedste levevilkår målt på uddannelse, ernæring og sundhed. Landets store olierigdomme havde imidlertid den bagside, at det tiltrak en blodig krig om dette sorte guld.

Nyeste artikler

Kultur
02. jul. 2020 - 11:55
Actionspækket film undersøger Vietnamkrigens racistiske strukturFire amerikanske krigsveteraner genforenes i Vietnam for at finde liget af deres gamle soldaterkammerat – og en kuffert med guld – i Spike Lees nye, underholdende antikrigsfilm, Da 5 Bloods.
02. julActionspækket film undersøger Vietnam...
Idekamp
02. jul. 2020 - 10:48
Stop Israels ulovlige annektering af Palæstina!“Nok er nok”, skriver en række fagligt aktive i København, som mener, der bør lægges pres på den danske regering. “Derfor opfordrer vi alle vores kolleger til at rejse problemstillingen i deres fagforeninger og klubber.”
02. julStop Israels ulovlige annektering af...
Udland
02. jul. 2020 - 07:03
Labours ledelse fyrer fagbevægelsens formandskandidatVenstrefløjen i det britiske Labour raser, fordi partiets nye formand Keir Starmer har fyret Rebecca Long-Bailey som skyggeminister efter anklager om at have viderebragt antisemitisme. Rebecca Long-Bailey støttede Labours tidligere formand Jeremy Corbyn og var modkandidat til Keir Starmer ved valget af ny formand.
02. julLabours ledelse fyrer fagbevægelsens...
Fagligt
02. jul. 2020 - 07:00
Skarp kritik fra fagbevægelsen: Ny positivliste åbner for social dumpingDen 1. juli trådte en ny positivliste i kraft, som giver faglærte fra ikke-EU-lande adgang til det danske arbejdsmarked. Loven åbner for, at op mod halvdelen af lønnen kan udbetales i naturalier, mens resten af lønnen kan indsættes på en udenlandsk bankkonto.
02. julSkarp kritik fra fagbevægelsen: Ny po...
Navne
01. jul. 2020 - 13:16
Susanne Damsgaard Pascal er dødKolleger og venner beskriver Susanne som et beskedent menneske. Engageret og en græsrod og ildsjæl til fingerspidserne. Solidaritet var hendes mellemnavn. Hendes retfærdighedssans var legendarisk, og det samme var hendes fintfølende sans for andres behov.
01. julSusanne Damsgaard Pascal er død
Udland
01. jul. 2020 - 11:30
Venezuelas præsident svarer igen på nyt EU-angrebVenezuela forbereder valg til den lovgivende forsamling. EU udtrykker støtte til en 'inkluderende politisk proces', men vanskeliggør samtidig den politiske dialog ved at indføre sanktioner mod ledende politikere. Venezuela svarer igen ved at udvise EU's ambassadør.
01. jul Venezuelas præsident svarer igen på...
Idekamp
01. jul. 2020 - 10:23
Israels plan om annektering bekymrerPalæstinagruppen i Roskilde skriver et åbent brev til Folketingets partier om Israels annektering på Vestbredden/Palæstina den 1. juli 2020.
01. julIsraels plan om annektering bekymrer

< jul 2020 >

03
03. jul. 2020 - 14:00 til 19:00
03
03. jul. 2020 - 15:00 til 17:30
09
09. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
12
12. jul. 2020 (Hele dagen) til 18. jul. 2020 (Hele dagen)