07 Apr 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 14 °C

USA's mand i Libyen

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 11. april, 2019, 08:04:09

USA's mand i Libyen

General Khalifa Hafter er i færd med at tage kontrol med hele Libyen. Hans militære styrker, som i flere år har kontrolleret den østlige del af landet, har de seneste måneder angiveligt indgået alliancer med militser i det sydlige Libyen, og nu har Hafter indledt et angreb på hovedstaden Tripoli.

Tripoli og den nordvestlige del af Libyen har siden 2016 været styret af en regering under ledelse af Fayez al-Sarraj. Denne regering blev indsat efter FN-ledede forhandlinger i Marokko, og al-Sarraj er i dag anerkendt af FN, USA, EU og en lang række lande. Dog har nogle lande i det sydlige Afrika, enkelte arabiske lande samt Cuba, Venezuela, Bolivia og Nicaragua afvist at anerkende Fayez-al Sarrajs ikke-valgte regering – næppe af sympati for Hafter, men af principiel modstand mod, at et land kan påtvinges en regering udefra.

General Hafter vendte tilbage til Libyen i 2011 på ryggen af den vestlige intervention.

Den myriade af konflikter og interessemodsætninger, som Libyen rummer, afspejler vestlige stormagters rivaliseren om kontrollen med den olie, som Libyen er så rig på.

Oprindelig var general Khalifa Hafter USA's mand i Libyen. Han levede som politisk flygtning i USA, efter at han i 1980'erne faldt i unåde hos landets daværende leder Muammar Gadaffi. Fra USA deltog han i konspirationen mod Gadaffi, og han vendte tilbage til Libyen i 2011 på ryggen af den vestlige intervention.

Siden 2016 har USA formelt anerkendt Fayez al-Sarrajs regering, men USA har åbenbart ikke tænkt sig at forsvare denne regering. I søndags beordrede USA's Afrika-Kommando sin militærstyrke til at forlade Tripoli. Det kan næppe tolkes som andet end de facto-støtte til Hafter og tro på, at USA's interesser kan sikres i et samarbejde med generalen, som også støttes af Saudi-Arabien, Egypten, Italien og Frankrig.

Taberne er landets befolkning, hvoraf titusinder er blevet dræbt. Frem til den militære intervention i 2011 var Libyen det land i Afrika, som ifølge FN sikrede sin befolkning de bedste levevilkår målt på uddannelse, ernæring og sundhed. Landets store olierigdomme havde imidlertid den bagside, at det tiltrak en blodig krig om dette sorte guld.

Nyeste artikler

Indland
07. apr. 2020 - 16:27
Forbes liste over superrige afslører otte danske dollarmilliardærerDet amerikanske Forbes Magazine har netop publiceret deres liste over verdens dollarmilliardærer. På listen findes syv danskere, og så er Jeff Bezos igen, igen, igen at finde på toppen af listen.
07. aprForbes liste over superrige afslører...
Indland
07. apr. 2020 - 13:56
Fagfolk kritiserer regeringens coronaindsats overfor hjemløse migranterRegeringen vil sende coronasmittede migranter uden lovligt ophold hjem efter endt behandling. Det betyder, at syge migranter ikke vil lade sig teste og isolere, mener Rådet for Socialt Udsatte og Gadejuristen.
07. aprFagfolk kritiserer regeringens corona...
Indland
07. apr. 2020 - 12:26
Eksperter kigger tilbage på en måneds corona-nødloveI coronabekæmpelsens navn er en række rettigheder på rekordtid blevet sat ud af kraft. Det er sket via hastelovgivning, og uden at menneskeretsorganisationer og juraeksperter er blevet hørt. Sammen med eksperter tager vi et dyk ned i coronakrisens nødlove.
07. aprEksperter kigger tilbage på en måneds...
Fagligt
07. apr. 2020 - 11:30
Fagforeninger kritiserer sikkerheden på sygehusbyggeri i GødstrupAdgang til håndvask og håndsprit på det gigantiske sygehusprojekt er under al kritik, lyder det fra lokale fagforeninger, der kæmper for at mindske risikoen for coronasmitte blandt 500 håndværkere fra ind- og udland.
07. aprFagforeninger kritiserer sikkerheden...
Idekamp
07. apr. 2020 - 09:55
Gensidig forsørgelseHvorfor betragtes et ægtepar på folkepension ikke som to selvstændige mennesker angående skat og sociale ydelser, spørger Kurt A. Nissen.
07. aprGensidig forsørgelse
Indland
06. apr. 2020 - 15:25
Et stærkt offentligt sundhedsvæsen er afgørende under coronakrisenPå rekordtid har de danske sygehuse omstillet sig til at kunne takle coronaepidemien. At vi har et offentligt sundhedsvæsen med lige adgang for alle er en kæmpe fordel i den aktuelle krise, mener ansatte fra top til bund i sundhedsvæsenet.
06. aprEt stærkt offentligt sundhedsvæsen er...
Teori
06. apr. 2020 - 13:31
Epidemier er ikke blot en del af vores kultur – de skabes af vores kulturVirus muterer konstant. Men det er mennesker og deres handlinger, der afgør, om de bliver livstruende. Derfor er pandemier som covid-19 tæt forbundne med den måde, som mennesker lever og organiserer deres økonomiske liv. Og derfor kan de heller ikke vurderes løsrevet fra den kapitalistiske produktionsmåde, der er fremherskende over det meste af kloden.
06. aprEpidemier er ikke blot en del af vore...