06 Apr 2020  

KBH: Skyfrit

USA vil opsplitte Irak

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 25. juni, 2014, 07:41:43

USA vil opsplitte Irak

På få uger er der vendt op og ned på magtforholdene i Irak. Malikis korrupte styre i Bagdad mister kontrollen over en stadig større del af landet. Den irakiske hær har stort set ingen modstand ydet. Regeringen har mistet kontrollen over storbyerne Mosul og Tikrit og koncentrerer sig nu om at forsvare hovedstaden Bagdad.

Oprøret mod Malakis centralmagt kommer ikke alene fra de sunnimuslimske fundamentalister i ISIS. Det støttes af stærke kræfter fra den tidligere irakiske hær og stort set alle magtfaktorer i landets sunnimuslimske befolkning. Samtidigt kommer der nye forlydender om, at det er USA, som har stået bag træningen af ISIS – med henblik på at sende disse styrker til Syrien for at bekæmpe præsident Bashar al-Assads styre. USA nærede så at sige slangen ved sit eget bryst, præcist som man gjorde med al-Qaeda i Afghanistan.

Den amerikanske strategi med forebyggende angreb viste sig at være en strategi for permanent krig

De sidste amerikanske styrker trak sig ud af Irak i 2010. Krigene havde ikke blot haft ufattelige menneskelige ofre, men også ødelagt landets statsapperat og sammenhængskraft. Den irakiske hær på op mod én million mand og sikkerhedsstyrkerne fra Saddam Husseins sunnibaserede regime blev fyret. I stedet indsatte USA sine marionetter, som med alle midler holdt sunnier ude fra magtens centre.

Det er endt med et Irak, hvor det shiamuslimske Iran har mere indflydelse end USA. Irak, som tidligere var den arabiske verdens stormagt, er i dag et svagt og ødelagt land uden centralmagt, et land hvor USA, Iran, Tyrkiet og andre magter puster til de religiøse og sekteriske modsætninger og driver det mod en permanent opsplitning. Den amerikanske strategi med forebyggende angreb viste sig at være en strategi for permanent krig.

Helt tilbage fra Saddam Husseins dage spekulerede USA i en tredeling af irak. Et kurdisk område, et shiakontrolleret område med Bagdad som centrum og et sunnikontroleret område mod nord. Det er igen et af de sandsynligste perspektiver, der tegner sig, fordi det vil være lettere for USA at kontrollere et opdelt Irak. Et nyt kapitel af den irakiske tragedie er skudt i gang.

Nyeste artikler

Teori
06. apr. 2020 - 13:31
Epidemier er ikke blot en del af vores kultur – de skabes af vores kulturVirus muterer konstant. Men det er mennesker og deres handlinger, der afgør, om de bliver livstruende. Derfor er pandemier som covid-19 tæt forbundne med den måde, som mennesker lever og organiserer deres økonomiske liv. Og derfor kan de heller ikke vurderes løsrevet fra den kapitalistiske produktionsmåde, der er fremherskende over det meste af kloden.
06. aprEpidemier er ikke blot en del af vore...
Idekamp
06. apr. 2020 - 12:40
Solidaritet, EU og helbredelseDet er usmageligt at bruge blandt andet coronavirus til at fremme en bestemt positiv holdning til EU – og give det udseende af, at det har noget med solidaritet at gøre, skriver Kim Nielsen.
06. aprSolidaritet, EU og helbredelse
Navne
06. apr. 2020 - 09:41
Jens Peter Madsen 70 årHistoriefortæller og foredragsholder, Jens Peter Madsen, Davinde, Odense har rundet 70 år den 5. april.
06. aprJens Peter Madsen 70 år
Udland
05. apr. 2020 - 16:47
USA truer Venezuela militært midt under coronaepidemienMens Venezuela har fuld opmærksomhed på coronaepidemien, tvinges landet til at mobilisere til forsvar mod nye militære trusler fra USA, der er klar til at betale 15 millioner for præsidentens hoved.
05. aprUSA truer Venezuela militært midt und...
Indland
03. apr. 2020 - 12:24
Protester har sikret mimrekortets fremtidUnge og ældre kan se frem til bedre og billigere offentlig transport. Ny aftale sætter 361 millioner kroner af til at forbedre den kollektive trafik. Det betyder blandt andet, at mimrekortet bevares og et billigere ungdomskort.
03. aprProtester har sikret mimrekortets fre...
Idekamp
03. apr. 2020 - 11:42
Sundhedsstrategier er underlagt ideologier“Alle os, der ikke har forstand på sundhedsstrategier, lærer dog en del under denne pandemi. Som alle andre sider af vores samfund er sundhedsstrategien også underlagt en ideologi. Og man kan se, at der blandt epedimologer også er to linjer: mennesket i centrum eller pengene i centrum,” skriver Joan Pedersen fra Kommunistisk Parti.
03. aprSundhedsstrategier er underlagt ideol...
Udland
03. apr. 2020 - 08:17
USA's blokade stopper corona-masker og testudstyr til CubaDet holder ikke, når USA påstår, at forsyninger til sundhedsvæsenet undtages fra blokader og sanktioner, konstaterer Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, Eva Flyvholm.
03. aprUSA's blokade stopper corona-mas...

< apr 2020 >

06
06. apr. 2020 (Hele dagen) til 13. apr. 2020 (Hele dagen)
09
09. apr. 2020 (Hele dagen) til 11. apr. 2020 (Hele dagen)