02 Jul 2020  

KBH: Let skyet, 19 °C

USA vil opsplitte Irak

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 25. juni, 2014, 07:41:43

USA vil opsplitte Irak

På få uger er der vendt op og ned på magtforholdene i Irak. Malikis korrupte styre i Bagdad mister kontrollen over en stadig større del af landet. Den irakiske hær har stort set ingen modstand ydet. Regeringen har mistet kontrollen over storbyerne Mosul og Tikrit og koncentrerer sig nu om at forsvare hovedstaden Bagdad.

Oprøret mod Malakis centralmagt kommer ikke alene fra de sunnimuslimske fundamentalister i ISIS. Det støttes af stærke kræfter fra den tidligere irakiske hær og stort set alle magtfaktorer i landets sunnimuslimske befolkning. Samtidigt kommer der nye forlydender om, at det er USA, som har stået bag træningen af ISIS – med henblik på at sende disse styrker til Syrien for at bekæmpe præsident Bashar al-Assads styre. USA nærede så at sige slangen ved sit eget bryst, præcist som man gjorde med al-Qaeda i Afghanistan.

Den amerikanske strategi med forebyggende angreb viste sig at være en strategi for permanent krig

De sidste amerikanske styrker trak sig ud af Irak i 2010. Krigene havde ikke blot haft ufattelige menneskelige ofre, men også ødelagt landets statsapperat og sammenhængskraft. Den irakiske hær på op mod én million mand og sikkerhedsstyrkerne fra Saddam Husseins sunnibaserede regime blev fyret. I stedet indsatte USA sine marionetter, som med alle midler holdt sunnier ude fra magtens centre.

Det er endt med et Irak, hvor det shiamuslimske Iran har mere indflydelse end USA. Irak, som tidligere var den arabiske verdens stormagt, er i dag et svagt og ødelagt land uden centralmagt, et land hvor USA, Iran, Tyrkiet og andre magter puster til de religiøse og sekteriske modsætninger og driver det mod en permanent opsplitning. Den amerikanske strategi med forebyggende angreb viste sig at være en strategi for permanent krig.

Helt tilbage fra Saddam Husseins dage spekulerede USA i en tredeling af irak. Et kurdisk område, et shiakontrolleret område med Bagdad som centrum og et sunnikontroleret område mod nord. Det er igen et af de sandsynligste perspektiver, der tegner sig, fordi det vil være lettere for USA at kontrollere et opdelt Irak. Et nyt kapitel af den irakiske tragedie er skudt i gang.

Nyeste artikler

Kultur
02. jul. 2020 - 11:55
Actionspækket film undersøger Vietnamkrigens racistiske strukturFire amerikanske krigsveteraner genforenes i Vietnam for at finde liget af deres gamle soldaterkammerat – og en kuffert med guld – i Spike Lees nye, underholdende antikrigsfilm, Da 5 Bloods.
02. julActionspækket film undersøger Vietnam...
Idekamp
02. jul. 2020 - 10:48
Stop Israels ulovlige annektering af Palæstina!“Nok er nok”, skriver en række fagligt aktive i København, som mener, der bør lægges pres på den danske regering. “Derfor opfordrer vi alle vores kolleger til at rejse problemstillingen i deres fagforeninger og klubber.”
02. julStop Israels ulovlige annektering af...
Udland
02. jul. 2020 - 07:03
Labours ledelse fyrer fagbevægelsens formandskandidatVenstrefløjen i det britiske Labour raser, fordi partiets nye formand Keir Starmer har fyret Rebecca Long-Bailey som skyggeminister efter anklager om at have viderebragt antisemitisme. Rebecca Long-Bailey støttede Labours tidligere formand Jeremy Corbyn og var modkandidat til Keir Starmer ved valget af ny formand.
02. julLabours ledelse fyrer fagbevægelsens...
Fagligt
02. jul. 2020 - 07:00
Skarp kritik fra fagbevægelsen: Ny positivliste åbner for social dumpingDen 1. juli trådte en ny positivliste i kraft, som giver faglærte fra ikke-EU-lande adgang til det danske arbejdsmarked. Loven åbner for, at op mod halvdelen af lønnen kan udbetales i naturalier, mens resten af lønnen kan indsættes på en udenlandsk bankkonto.
02. julSkarp kritik fra fagbevægelsen: Ny po...
Navne
01. jul. 2020 - 13:16
Susanne Damsgaard Pascal er dødKolleger og venner beskriver Susanne som et beskedent menneske. Engageret og en græsrod og ildsjæl til fingerspidserne. Solidaritet var hendes mellemnavn. Hendes retfærdighedssans var legendarisk, og det samme var hendes fintfølende sans for andres behov.
01. julSusanne Damsgaard Pascal er død
Udland
01. jul. 2020 - 11:30
Venezuelas præsident svarer igen på nyt EU-angrebVenezuela forbereder valg til den lovgivende forsamling. EU udtrykker støtte til en 'inkluderende politisk proces', men vanskeliggør samtidig den politiske dialog ved at indføre sanktioner mod ledende politikere. Venezuela svarer igen ved at udvise EU's ambassadør.
01. jul Venezuelas præsident svarer igen på...
Idekamp
01. jul. 2020 - 10:23
Israels plan om annektering bekymrerPalæstinagruppen i Roskilde skriver et åbent brev til Folketingets partier om Israels annektering på Vestbredden/Palæstina den 1. juli 2020.
01. julIsraels plan om annektering bekymrer

< jul 2020 >

03
03. jul. 2020 - 14:00 til 19:00
03
03. jul. 2020 - 15:00 til 17:30
09
09. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
12
12. jul. 2020 (Hele dagen) til 18. jul. 2020 (Hele dagen)