09 Jul 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 11 °C

USA stjæler milliarder fra Venezuela

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 26. maj, 2020, 14:22:57

USA stjæler milliarder fra Venezuela

Venezuela er økonomisk på hælene på grund af lave oliepriser og USA's sanktioner. Derfor har landet brug for at realisere opsparede værdier, som Venezuela har flere af – blandt andet en kæde af tankstationer i USA.

Gennem flere årtier har Venezuelas statslige olieselskab PDVSA opbygget en kæde af raffinaderier og tankstationer over det meste af USA. CITGO står der på standerne. Venezuela har været en af USA's store leverandører af olie og brændstof. CITGO har i dag en værdi på cirka otte milliarder dollars, svarende til 55 milliarder kroner.

Vi behøver ikke dykke ned i juraen for at konkludere, at US-imperialismen er ved at stjæle milliarder fra Venezuela – værdier som tilhører det venezuelanske folk. Og den danske regering er medskyldig.

Men denne værdi kan Venezuela ikke råde over. USA har nemlig for et år siden overdraget ledelsen af CITGO til en bestyrelse udpeget af den selvudnævnte præsident Juan Guaidó. Guaidó udråbte sig i januar 2019 til Venezuelas præsident, og næsten inden han havde udtalt ordene på en demonstration i Caracas, blev han anerkendt som Venezuelas præsident af USA ... og i dagene derefter af USA trofaste lakajregimer i Europa og Sydamerika – herunder den danske regering.

Nu har et canadisk mineselskab lagt sag an imod Venezuela ved en domstol i USA. Mineselskabet Crystallex kræver udlæg i CITGO-aktier for at få dækket et økonomisk krav på Venezuela som følge af nationalisering i 2008 af guldminen Las Cristinas, som Crystallex ejede. Crystallex skulle have 1,4 milliarder dollars i erstatning, og dem søger mineselskabet nu at få ved at rejse kravet over for CITGO i USA.

Det skal lige indskydes, at Venezuela ønsker at betale erstatningen til Crystallex, men er blevet forhindret i det af de sanktioner, som USA har iværksat mod Venezuela.

Crystallex' sag mod CITGO har kørt ved domstolene i USA og er nu afsluttet med en dom om, at USA's myndigheder kan beslaglægge CITGO for at betale Crystallex det skyldige beløb.

Men Venezuelas valgte regering og præsident Nicolás Maduro protesterer på det kraftigste. Det er 'pirateri' – det er tyveri ved højlys dag. Maduro-regeringen nægter at anerkende retssagens forløb, fordi CITGO er blevet repræsenteret af advokater, som er hyret af den bestyrelse, som Juan Guaidó har sat i spidsen for selskabet.

Og når Crystallex har fået sine 1,4 milliarder, så venter det amerikanske olieselskab ConocoPhillips med et krav på to milliarder dollars for nationalisering af et oliefelt, som selskabet havde i Venezuela.

Venezuelas udenrigsminister Arreaza kommer med en indtrængende appel til regeringer i andre lande om at gå imod denne beslaglæggelse af CITGO, som kan danne præcedens og vil medføre, at intet land fremover kan være trygge ved investeringer i USA.

Forvirret...??? Det er der ingen grund til. Vi behøver ikke dykke ned i juraen for at konkludere, at US-imperialismen er ved at stjæle milliarder fra Venezuela – værdier som tilhører det venezuelanske folk. Og den danske regering er medskyldig.

Nyeste artikler

Arbejde & Kapital
08. jul. 2020 - 11:20
Menneskehandel og svindel florerer i europæisk vejtransportMultinationale selskaber og store transportfirmaer udnytter covid-19 til øget udbytning af chaufførerne, viser ny rapport, som afdækker chokerende misbrug af mennesker.
08. julMenneskehandel og svindel florerer i...
Idekamp
08. jul. 2020 - 10:50
Den næste pandemi kan have svinet som værtVi skal have gang i den vegetabilske produktion ... Ellers dør vi enten af fedme og kredsløbssygdomme – eller af en virus eller en bakterieinfektion, skriver Holger Øster Mortensen.
08. julDen næste pandemi kan have svinet som...
Udland
08. jul. 2020 - 10:31
Stort diplomatisk og politisk pres på IsraelOver 320 latinamerikanske ledere, heriblandt flere tidligere præsidenter samt kendte personligheder, opfordrer til sanktioner mod Israel. Belgiens parlament opfordrer også til sanktioner, mens eks-generalsekretær i FN opfordrer EU til at skrotte handelsaftalen med Israel.
08. julStort diplomatisk og politisk pres på...
Udland
08. jul. 2020 - 10:30
Grækenlands regering vil begrænse retten til at demonstrereDen græske regering vil forbyde mindre demonstrationer og begrænse demonstranters adgang til offentlige pladser og veje. Forslaget bliver behandlet i det græske parlament onsdag og torsdag. Kommunister protesterer voldsomt.
08. julGrækenlands regering vil begrænse ret...
Indland
07. jul. 2020 - 17:02
Tysk formandskab sætter kurs mod mere EUDen 1. juli overtog Tyskland formandskabet for EU. Angela Merkel vil bruger corona-krisen og den økonomiske krise til at booste planerne om EU-skat, fælles mindsteløn og til at centralisere flere sundhedsopgaver i EU. Og så skal der vedtages et nyt budget og en genopretningsfond.
07. julTysk formandskab sætter kurs mod mere...
Udland
07. jul. 2020 - 13:35
Højreradikale terroriserer politiske modstandere i UkraineSiden Majdan-oprøret i 2014 har de højreradikale kræfter været i offensiven. Parlamentarisk står de svagt efter valget i 2019. Men i hverdagen står fascisterne bag vold og overgreb mod politiske modstandere, der nu taler om at oprette selvforsvarsgrupper.
07. julHøjreradikale terroriserer politiske...
Indland
07. jul. 2020 - 13:16
Forsker: Politiet bør efterforske racismen i mordet på BornholmDet er vigtigt, at politiet – og samfundet som helhed – anerkender, at der også i Danmark findes racistisk vold og racistiske mord, mener forsker. Et første skridt til den erkendelse er, at politiet efterforsker forbrydelser som helt eller delvist racistiske.
07. julForsker: Politiet bør efterforske rac...

< jul 2020 >

09
09. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00

< aug 2020 >

06
06. aug. 2020 - 17:00 til 18:00