16 Sep 2019  

KBH: Let skyet, 15 °C

Ulighed er usundt

SENESTE LEDERE

man. 16. sep - 2019
man. 09. sep - 2019
fre. 06. sep - 2019
tor. 05. sep - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 06. september, 2019, 14:13:05

Ulighed er usundt

Et liberalt dogme siger, at ulighed skaber dynamik i samfundet. Men intet tyder på, at de liberales drømmesyner har meget hold i virkeligheden. Tværtimod er ulighed ikke bare gift for et samfund, men også for den enkelte fattiges fysik.

Det viser ny forskning fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Uligheden kommer vi ikke til livs, før vi tager et opgør med kapitalismen.

Helt præcis viser forskningsresultaterne, at personer, der fire eller flere gange gennem voksenlivet har været under den relative fattigdomsgrænse, ældes signifikant tidligere end andre. En årsindkomst på 60 procent under medianindkomsten betragtes som relativ fattigdom.

Ifølge professor ved Center for Sund Aldring og Institut for Folkesundhedsvidenskab Rikke Lund betyder tidlig aldring "også mere behandling i en tidligere alder, og det belaster både den enkelte og samfundet."

Hun påpeger samtidigt, at de vigtige resultater af forskningen kan bruges til at forebygge fattigdom:

"Set i et bredere perspektiv kan vores resultater give anledning til, at de politisk vedtagne nedsatte satser for overførselsindkomster skal genovervejes," siger Rikke Lund.

Og det er jo sympatisk. Hvor ville det dog være dejligt, hvis vi som samfund kunne give hinanden håndslag på ikke at ville tillade den ulighed, som altså ikke bare forkrøbler samfundet, men også den enkelte i bunden af indkomstskalaen.

Men der er desværre ikke meget, der tyder på, at et flertal af de folkevalgte på Christiansborg har i sinde at kaste sig ud i nogen krig mod fattigdom.

I stedet fortsætter krigen mod de fattige: Hjemløse smides på byporten, når de ligger og sover på gaden, tiggere smides i fængsel, arbejdsløse er jaget vildt, og syge skal på arbejdsmarkedet, om det så skal ske tilsluttet en respirator.

For ulighed – og ikke mindst udsigten til at havne blandt de udstødte i bunden – skal skabe sult i arbejderklassen og villighed til at tage skodjobs til skodløn og på lortevilkår. "Det skal jo betale sig at arbejde", lyder mantraet.

Uligheden kommer vi ikke til livs, før vi tager et opgør med kapitalismen. Men er viljen til stede, kan meget gøres allerede i dag for at sikre, at arbejdsløshed og sygdom ikke betyder social deroute. At de, som samfundet har presset ud, inviteres tilbage i fællesskabet og sikres et værdigt livsgrundlag.

Pengene er der: Danske arbejderes andel af den samlede samfundsmæssige indkomst er i en årrække faldet – samtidigt med at danske virksomheders profitter er eksploderet.

De nødvendige resurser skal altså blot fiskes op af lommerne og tages tilbage fra de, som dagligt beriger sig på arbejderklassens arbejde og de kollektive velfærdsløsninger, klassen har tilkæmpet sig gennem generationer.

Nyeste artikler

Idekamp
16. sep. 2019 - 10:47
Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiseredeUdtalelse fra Stilladsarbejdernes Brancheklub af 1920: Vi vil ikke arbejde sammen med uorganiserede. Vi har retten til at organisere os og føre kollektive forhandlinger.
16. sepVi vil ikke arbejde sammen med uorgan...
Fagligt
16. sep. 2019 - 10:38
Arbejdspladser bakker bagagefolk op i kamp for organiseringEn vikar i Københavns Lufthavn har sat fut i debatten om retten til at organisere sig. Støtten til bagagefolkene, der kræver, at vikaren melder sig ind i 3F, strømmer ind.
16. sepArbejdspladser bakker bagagefolk op i...
Indland
16. sep. 2019 - 10:26
Ikke plads til Jesper og Tanja i almen lejlighedUngt par med fast arbejde, ren straffeattest og et ønske om at være aktiv i lokalområdet må ikke flytte i almen bolig i Odense. De tjener for lidt, vurderer boligselskabet. Nu har de droppet tanken om at bo alment og bor i stedet privat til leje.
16. sepIkke plads til Jesper og Tanja i alme...
Udland
16. sep. 2019 - 09:53
Israels kommunister: Netanyahu må væk!I morgen er der parlamentsvalg i Israel, og landets kommunister er i front i kampen for at tilføje den ultrahøjreorienterede premierminister et nederlag. Vi har talt med Aida Touma-Suleiman fra Israels Kommunistiske Parti.
16. sepIsraels kommunister: Netanyahu må væk...
Udland
16. sep. 2019 - 09:34
48.000 bilarbejdere i historisk strejke i USAIngen fyringer, højere løn og en sundhedsordning der er til at betale. Det er kravene til bilproducenten General Motors i USA fra 48.000 bilarbejdere, der søndag indledte deres strejke for en ny overenskomst.
16. sep48.000 bilarbejdere i historisk strej...
Idekamp
13. sep. 2019 - 14:49
Frit fagforeningsvalg? Ikke hos os!I stilladsbranchen holder vi fast i vores fælles beslutning om, at alle er medlemmer af den samme fagforening. Det kommer hverken lovgivning, Liberal Alliance – eller for den sags skyld 3F – til at lave om på, skriver Jacob Jespersen, formand for Aarhus Stilladsarbejderklub.
13. sepFrit fagforeningsvalg? Ikke hos os!
Navne
13. sep. 2019 - 11:51
Ulla Søbjerg Nielsen er dødDen socialistiske venstrefløj har mistet en usædvanlig god kammerat.
13. sepUlla Søbjerg Nielsen er død