18 Oct 2019  

KBH: Spredte skyer, 15 °C

Tyveriet i metroen

SENESTE LEDERE

tor. 17. okt - 2019
tir. 15. okt - 2019
man. 14. okt - 2019
tor. 10. okt - 2019
tir. 08. okt - 2019
man. 07. okt - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 30. september, 2019, 15:08:48

Tyveriet i metroen

Søndag åbnede M3 Cityringen i København. Den blev 10 måneder forsinket og flere milliarder dyrere end forventet.

Mest af alt kommer metroen til at stå som et monument over, hvordan det politiske system tillader udenlandske firmaers tyveri og svindel med EU’s regler om fri bevægelighed i hånden. På fire år har de udenlandske firmaer på M3 Cityringen snydt for over 51 millioner kroner i skat.

6 ud af de 10 største sager om organiseret lønsnyd og social dumping i Danmarkshistorien er foregået under byggeriet af netop Cityringen.

Det er ikke overraskende. Allerede i 2015 viste en undersøgelse, at kun hver sjette ansatte på projektet betalte skat.

Den organiserede svindel er foregået gennem underbetaling og sort arbejde. Arbejderne er blevet snydt for ikke mindre end 103 millioner kroner under byggeriet – selvom stat, kommuner og repræsentanter for fagbevægelsen sad ved bordenden.

>> LÆS OGSÅ: I dag åbner metrolinjen Cityringen – her er bagsiden af medaljen

6 ud af de 10 største sager om organiseret lønsnyd og social dumping i Danmarkshistorien er foregået under byggeriet af netop Cityringen. Det er især italienske firmaer, der har stået for den systematiske åreladning af den danske statskasse, blandt andet i samarbejde med irske vikarbureauer.

Rumænere og italienere har arbejdet for 55 kroner i timen, 11 timer om dagen – 6 dage om ugen. Portugisiske metroarbejdere har været installeret i et nedlagt erhvervsbyggeri i Rødovre med kun ganske få toiletter og brusere. Andre har boet på herberg.

>> LÆS OGSÅ: Reportage fra metrolejr: "Det er jo ikke luksus"

Arbejdsmiljøet har været under al kritik med i alt 573 arbejdsulykker. Vold, trusler, mobning og sexchikane har været dagligdag for de ansatte på kontoret hos metrobyggeriets italienske hovedentreprenør Copenhagen Metro Team (CMT).

Lyset for enden af metrotunnellen skal findes blandt arbejderne selv: Hundredvis af metroarbejdere har organiseret sig i blandt andet 3F og Dansk El-Forbund efter benhårdt, målrettet fagligt arbejde. Det skete, selv om de risikerede at miste deres arbejde, og er en af årsagerne til, at mange af dem til sidst fik de penge, de var blevet snydt for.

Men problemet vil opstå igen, så længe EU-regler tvinger den danske stat og kommunerne til at udlicitere byggeopgaver og spænder ben for vores muligheder for at sikre ordnede løn- og arbejdsforhold.

Nyeste artikler

Idekamp
18. okt. 2019 - 13:57
Absurd vedtagelse i EU-parlamentetEU-parlamentet har vedtaget, at Sovjetunionen er lige så ansvarlig for Anden Verdenskrig som Nazityskland. Det er dybt kritisabelt, at man ved at afgive en stemme kan komme med en historisk dom, skriver Kim Nielsen.
18. oktAbsurd vedtagelse i EU-parlamentet
Idekamp
18. okt. 2019 - 13:48
Peter Abrahamsen synger Nis PetersenDet er noget nyt, (om noget gammelt!) når sanger og komponist Peter Abrahamsen opdagede Nis Petersens digte og satte toner på nogle udvalgte. Vi har i Dansk Toppen kunnet høre ”Rødtop.” skriver Peder Pedersen.
18. oktPeter Abrahamsen synger Nis Petersen
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:59
Andelshavere skal ikke tabe pengeI polemikken om mulig afskaffelse af boligregulerings-lovens §5, stk. 2 forsøger de danske udlejere forening at skræmme ved at skubbe andelsboligforeningerne foran sig, påpeger Lejernes Landsorganisation.
18. oktAndelshavere skal ikke tabe penge
Idekamp
18. okt. 2019 - 11:39
Gylle er en giftig cocktail365 dage om året er mange beboere plaget af støv, støj og stank fra de mange svin. Diarré, hovedpine og kvalme er dagens orden. Hvorfor findes der ingen grundige undersøgelser af disse giftige forhold i svineindustrien? spørger Holger Øster Mortensen.
18. oktGylle er en giftig cocktail
Udland
18. okt. 2019 - 10:54
Labour-oprør: Vi stemmer for brexit-aftaleFlere og flere Labour-medlemmer af Underhuset stemmer ja til Boris Johnsons brexitaftale i morgen. Ikke mere snak og kaos, vi vil ud af EU nu, lyder det.
18. oktLabour-oprør: Vi stemmer for brexit-a...
Indland
18. okt. 2019 - 09:33
EU-modstandere vil styrke bredden i FolkebevægelsenHvis Folkebevægelsen mod EU skal stå i spidsen for en dansk udmeldelse af EU, så skal bevægelsen arbejde for at blive en ægte tværpolitisk bevægelse, hvor der er plads til alle, mener fire nuværende medlemmer.
18. oktEU-modstandere vil styrke bredden i F...
Indland
18. okt. 2019 - 09:26
Café Klare fik årets hjemløseprisTraditionen tro blev der afholdt hjemløsedag den 17. oktober på Københavns Rådhusplads.
18. oktCafé Klare fik årets hjemløsepris