21 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 7 °C

Tving firmaer til at tage lærlinge

SENESTE LEDERE

tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020
man. 13. jan - 2020
ons. 08. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Mandag, 08. juli, 2019, 15:14:51

Tving firmaer til at tage lærlinge

Landets største byggefirmaer råber på mere arbejdskraft, helst fra udlandet og til lav løn. Imens tager de kun ganske få lærlinge, viser en ny undersøgelse fra 3F og PensionDanmark.

NCC, der er en af landets største entreprenørvirksomheder, har for eksempel kun 59 lærlinge ud af 1000 ansatte på byggeoverenskomster. Lidt over fem procent ...

I andre store byggefirmaer som Aarsleff og MT Højgaard er billedet det samme. Imens står tusinder af unge og mangler en læreplads, 1000 alene indenfor byggeriet.

Det handler om et konstant behov for at underbetale udenlandske arbejdere uden rettigheder.

Alligevel sekunderes de store entreprenørers ønske om større udbud af arbejdskraft af de såkaldt ansvarlige, borgerlige partier. De vil importere arbejdskraft, ikke bare fra EU, men fra hele verden.

Det lave antal lærlinge udstiller hykleriet. Ønsket om import af arbejdere handler ikke om mangel på arbejdskraft. Den mangel kunne man sagtens løse, hvis firmaerne tænkte et par år fremad, tog lærlinge ind, forbedrede arbejdsmiljøet og betalte folk det, de er værd.

Det handler om et konstant behov for at underbetale udenlandske arbejdere uden rettigheder.

Den politiske og økonomiske magt er i stigende grad i hænderne på store firmaer, og de har intet ansvar over for andre end aktionærerne. De bliver ikke holdt ansvarlige, men kan nøjes med forundret at klage over mangel på arbejdskraft år efter år.

De søger ofte ikke efter arbejdsløse i jobcentrene, og de uddanner ikke unge inden for deres fag.

Men firmaernes ejere har et ansvar, både for de unges muligheder for at uddanne sig og for at bevare og udvikle de fag, der risikerer at sygne hen, hvis byggeri, transport og landbrug fremover skal laves af underbetalte udlændinge.

Politikere klager over, at de unge ikke tager erhvervsuddannelser, mens de ikke vil sikre de nødvendige praktikpladser. Alligevel står de undrende tilbage: Hvorfor vil de unge ikke være håndværkere?

Hvor længe skal erhvervsskoleeleverne og arbejdere på overenskomst finde sig i at blive sat i anden og tredje række af entreprenørernes kortsigtede grådighed? Der er brug for at stille håndfaste krav til de store danske firmaer og deres underentreprenører.

Nyeste artikler

Indland
20. jan. 2020 - 16:00
Ny rapport: Ulighed rammer især kvinderVerdens kvinder bliver hårdest ramt af verdens ulighed: De har ofte lavtlønsjob, og når de kommer hjem fra arbejde, er det ofte dem, der gør rent, laver mad og passer syge børn og udfører andet gratis arbejde, fastslår ny rapport fra Oxfam IBIS.
20. janNy rapport: Ulighed rammer især kvind...
Udland
20. jan. 2020 - 11:36
Kampen om Libyens olie spidser tilItalien og Frankrig står overfor hinanden i en bitter strid om Libyens olie og har allieret sig med hver sin fløj i borgerkrigen, der brød ud efter NATO's intervention i 2011. Tyrkiet og Egypten agerer stråmænd for de to EU-lande og har sendt henholdsvis tropper og tanks til hver sin allieret i Libyen.
20. janKampen om Libyens olie spidser til
Fagligt
20. jan. 2020 - 08:57
"Jeg kan ikke holde mund, når jeg oplever noget uretfærdigt"Det lå ikke i kortene, at Katharina Antonsen skulle blive tillidsrepræsentant og formand for en fagforening. Omvendt er hun opdraget til at sige sin mening – også selvom det giver slag over næsen. Hun brænder for de ufaglærtes vilkår og arbejdsmiljø.
20. jan"Jeg kan ikke holde mund, når je...
Udland
20. jan. 2020 - 06:00
Nyt manifest skal redde kapitalismeTusinder af verdens rigeste personer laver et manifest for en "bedre" kapitalisme, der hensynsfuldt skal beskytte såvel miljøet som menneskerettighederne. World Economic Forum (WEF) starter tirsdag i Davos, Schweiz.
20. janNyt manifest skal redde kapitalisme
Navne
18. jan. 2020 - 05:30
Jacob Hogrebe fylder 65De Splittergales far, sigøjnernes ven og de skæve eksistensers kammerat fylder halvrundt.
18. janJacob Hogrebe fylder 65
Idekamp
17. jan. 2020 - 15:38
Du har et valg, MetteHvad kræver det egentligt at være en reel børnenes statsminister? Det er nu, du skal lytte godt efter, Mette! Tale holdt foran Statsministeriet af klimaaktivist Selma Montgomery den 17. januar 2020.
17. janDu har et valg, Mette
Fagligt
17. jan. 2020 - 15:18
Fagbevægelse frygter stadig EU-mindstelønEU-kommissionens første udspil til en EU-mindsteløn er ukonkret og har ikke nogle konkrete bud på, hvordan den danske arbejdsmarkedsmodel kan sikres, mener både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. janFagbevægelse frygter stadig EU-mindst...

Nyeste: Idekamp

17. jan. 2020 - 15:38
17. jan. 2020 - 13:44
15. jan. 2020 - 14:16
14. jan. 2020 - 11:41