23 Jan 2020  

KBH: Overskyet, 5 °C

Truslen fra NATO

SENESTE LEDERE

tor. 23. jan - 2020
ons. 22. jan - 2020
tir. 21. jan - 2020
tor. 16. jan - 2020
ons. 15. jan - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 03. december, 2019, 16:07:19

Truslen fra NATO

I dag startede NATO's topmøde i London, som markerer organisationens 70 års jubilæum. Op til mødet har NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg forsøgt at italesætte NATO som stærkere og mere nødvendig end nogensinde.

Trump og hans generalsekretær i NATO jubler over, at medlemslandenes samlede militærudgifter er steget for femte år i træk, og at stadig flere medlemslande lever op til USA's krav om at bruge mindst 2 procent af BNP på oprustning og krig.

USA har ikke vundet en eneste krig siden nederlaget i Vietnam.

NATO er et imperialistisk monster fra Den Kolde Krig. NATO er skabt af USA for at bekæmpe det socialistiske Sovjet. I dag er NATO et centralt redskab til at dominere og kontrollere medlemslandene.

Den store fælles løgn, som spredes af magthaverne i NATO-landene, er, at NATO er en garant for medlemslandenes sikkerhed, hvis bare vi ruster op og ruster op og ruster op. Trusselsbillederne skifter med årene. Men oprustningen er den uforandrede kur mod al truende ondskab.

Virkeligheden er, at USA ikke har vundet en eneste krig siden nederlaget i Vietnam. Krigene mod lande som Libyen, Afghanistan, Irak og Syrien har ikke skabt fred, demokrati eller nogen af de mange andre løfter man gav, da krigene startede.

USA er igennem en årrække blevet stadigt mere svækket og bevarer kun sin rolle som supermagt i kraft af sin militære styrke.

Samtidig bliver modsætningerne i NATO stadigt mere markante. Senest i lyset af USA's nederlag i Syrien, som har bragt USA på kant med Tyrkiet og en række EU-lande, og som fik den franske præsident Macron til at erklære NATO for hjernedød. Imens er EU i fuld gang med at realisere egne militære ambitioner.

Officielt bekender NATO sig som forsvarer af folkeretten og FN's charter. Men man har utallige gange krænket dem begge – i land efter land. Skiftende danske regeringer er med på vognen.

Den internationale terrorisme, som NATO erklærer som en trussel, er skabt i kølvandet på de blodige krige, man selv har startet. En endeløs vifte af terrorgrupper er blevet finansieret, udrustet og trænet af USA og dets allierede.

Mette Frederiksen tog til London med ønsket om, at Danmark skal forblive et af NATO's kernelande, på trods af at Danmark på den korte bane ikke vil opruste i den takt, som Trump kræver. Til gengæld lover regeringen en større deltagelse i USA's krige. Det seneste løfte i rækken er, at Danmark vil spille en mere central rolle i Irak og sende hundredvis af danske soldater til landet.

Alle NATO-partierne i Folketinget støtter aktivt NATO's militære opmarch mod Rusland, som igen udpeges som hovedfjende, på trods af at Rusland sænker sine krigsbudgetter. Det er NATO, der truer freden, også i Europa. Oprustningen og krigsforberedelserne er et historisk spild af ressourcer, som kun gavner våbenindustrien.

For milliarderne man kaster bort på krigsbudgetterne, kunne man løfte den kollektive velfærd, sikre både minimumsnormeringer, stoppe stigningen af pensionsalderen, sikre bedre ældrepleje og billigere boliger. Men nedrustning var slet ikke et tema i debatten om årets finanslov.

NATO's 70-årsdag er en anledning til at stoppe magthavernes knæfald for USA og forstærke kampen for nedrustning, demokrati og selvbestemmelse og kræve en dansk udmeldelse.

Nyeste artikler

Indland
23. jan. 2020 - 14:34
Ingen nye danske soldater til Irak – foreløbigtDet nye hold danske soldater, der skulle have afløst de danske soldater, der blev evakueret fra Irak til Kuwait tidligere på måneden, skal ikke afsted foreløbigt, har regeringen besluttet. Beslutningen er en konsekvens af krisen mellem USA og Iran.
23. janIngen nye danske soldater til Irak –...
Indland
23. jan. 2020 - 14:32
Ministre tavse om fortsat militær tilstedeværelse i IrakArbejderen har i to uger forgæves forsøgt at få statsministeren, forsvarsministeren og udenrigsministeren til at svare på, hvordan regeringen forholder sig til situationen i Irak, krisen mellem USA og Iran og Danmarks fortsatte militære tilstedeværelse i Irak.
23. janMinistre tavse om fortsat militær til...
Fagligt
23. jan. 2020 - 12:02
Nyt center skal hjælpe migrantarbejdereFagbevægelsen har sammen med flere NGO'er taget initiativ til at oprette et center i København, der skal hjælpe migranter, som bliver behandlet dårligt på det danske arbejdsmarked.
23. janNyt center skal hjælpe migrantarbejde...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:50
De svageste er ikke noget værd i AarhusJesper Park van der Schaft kan ikke stå model til 140 millioner kroners besparelse på socialområdet.
23. janDe svageste er ikke noget værd i Aarh...
Idekamp
23. jan. 2020 - 11:22
Grønvasket investering på Amager Fælled?PensionDanmark trækker i trådene på det ny byggeprojekt på Amager Fælled, skriver Anders Morten Christoffersen, formand for Verdens Skove.
23. janGrønvasket investering på Amager Fæll...
Udland
23. jan. 2020 - 11:06
Lille flertal i Belgiens parlament siger ja til USA's atombomberTorsdag vedtog et snævert flertal i Belgiens parlament, at USA fortsat kan opbevare atombomber på en base i den nordøstlige del af landet.
23. janLille flertal i Belgiens parlament si...
Fagligt
23. jan. 2020 - 10:27
Højere mindsteløn bliver et centralt krav i byggebranchenSocial dumping er den vigtigste årsag til, at kravet om højere mindsteløn er blevet et af de vigtige krav ved dette års overenskomstforhandlinger.
23. janHøjere mindsteløn bliver et centralt...