12 Aug 2020  

KBH: Spredte skyer, 18 °C

Truslen fra NATO

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Tirsdag, 03. december, 2019, 16:07:19

Truslen fra NATO

I dag startede NATO's topmøde i London, som markerer organisationens 70 års jubilæum. Op til mødet har NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg forsøgt at italesætte NATO som stærkere og mere nødvendig end nogensinde.

Trump og hans generalsekretær i NATO jubler over, at medlemslandenes samlede militærudgifter er steget for femte år i træk, og at stadig flere medlemslande lever op til USA's krav om at bruge mindst 2 procent af BNP på oprustning og krig.

USA har ikke vundet en eneste krig siden nederlaget i Vietnam.

NATO er et imperialistisk monster fra Den Kolde Krig. NATO er skabt af USA for at bekæmpe det socialistiske Sovjet. I dag er NATO et centralt redskab til at dominere og kontrollere medlemslandene.

Den store fælles løgn, som spredes af magthaverne i NATO-landene, er, at NATO er en garant for medlemslandenes sikkerhed, hvis bare vi ruster op og ruster op og ruster op. Trusselsbillederne skifter med årene. Men oprustningen er den uforandrede kur mod al truende ondskab.

Virkeligheden er, at USA ikke har vundet en eneste krig siden nederlaget i Vietnam. Krigene mod lande som Libyen, Afghanistan, Irak og Syrien har ikke skabt fred, demokrati eller nogen af de mange andre løfter man gav, da krigene startede.

USA er igennem en årrække blevet stadigt mere svækket og bevarer kun sin rolle som supermagt i kraft af sin militære styrke.

Samtidig bliver modsætningerne i NATO stadigt mere markante. Senest i lyset af USA's nederlag i Syrien, som har bragt USA på kant med Tyrkiet og en række EU-lande, og som fik den franske præsident Macron til at erklære NATO for hjernedød. Imens er EU i fuld gang med at realisere egne militære ambitioner.

Officielt bekender NATO sig som forsvarer af folkeretten og FN's charter. Men man har utallige gange krænket dem begge – i land efter land. Skiftende danske regeringer er med på vognen.

Den internationale terrorisme, som NATO erklærer som en trussel, er skabt i kølvandet på de blodige krige, man selv har startet. En endeløs vifte af terrorgrupper er blevet finansieret, udrustet og trænet af USA og dets allierede.

Mette Frederiksen tog til London med ønsket om, at Danmark skal forblive et af NATO's kernelande, på trods af at Danmark på den korte bane ikke vil opruste i den takt, som Trump kræver. Til gengæld lover regeringen en større deltagelse i USA's krige. Det seneste løfte i rækken er, at Danmark vil spille en mere central rolle i Irak og sende hundredvis af danske soldater til landet.

Alle NATO-partierne i Folketinget støtter aktivt NATO's militære opmarch mod Rusland, som igen udpeges som hovedfjende, på trods af at Rusland sænker sine krigsbudgetter. Det er NATO, der truer freden, også i Europa. Oprustningen og krigsforberedelserne er et historisk spild af ressourcer, som kun gavner våbenindustrien.

For milliarderne man kaster bort på krigsbudgetterne, kunne man løfte den kollektive velfærd, sikre både minimumsnormeringer, stoppe stigningen af pensionsalderen, sikre bedre ældrepleje og billigere boliger. Men nedrustning var slet ikke et tema i debatten om årets finanslov.

NATO's 70-årsdag er en anledning til at stoppe magthavernes knæfald for USA og forstærke kampen for nedrustning, demokrati og selvbestemmelse og kræve en dansk udmeldelse.

Nyeste artikler

Indland
12. aug. 2020 - 07:24
Kvoteflygtninge får kun midlertidig beskyttelse i DanmarkSelvom de er flygtet fra krig, og er blevet nøje udvalgt af FN som særligt sårbare flygtninge, skal de 200 kvoteflygtninge, som regeringen vil modtage, kun regne med at opholdet i Danmark er midlertidigt.
12. augKvoteflygtninge får kun midlertidig b...
Udland
12. aug. 2020 - 07:01
5-års fødselsdagfest i Varadero trods vækst i coronaI denne 14. reportage beretter Henrik Thejl om Cubas aktuelle udfordringer med flere coronasmittede. Trods vanskeligheder med transport er han og familien kommet på ferie i Varadero, hvor lille Linets 5-års fødselsdag fejres med kage og en tur i poolen.
12. aug5-års fødselsdagfest i Varadero trods...
Kultur
11. aug. 2020 - 11:32
Torben Chris: "Ja, gu' er jeg da rød"Den 43-årige standupper fra Give, Torben Chris, har altid stemt rødt. Han mener, at det "langt- hen-ad-vejen" er umuligt at lave højreorienteret comedy.
11. augTorben Chris: "Ja, gu' er j...
Udland
11. aug. 2020 - 08:58
Kurdere anklages for at sælge Syriens olie til USA-selskabRojava i det nordlige Syrien indgår aftale med det amerikanske olieselskab Delta Crescent Energy, der snart kan begynde at pumpe syrisk olie op af undergrunden.
11. augKurdere anklages for at sælge Syriens...
Indland
10. aug. 2020 - 13:55
Sociale organisationer kræver gratis mundbindRådet for Socialt Udsatte, Dansk Socialrådgiverforening og Jobcentrets Ofre kræver gratis mundbind til udsatte grupper og fattige. Flere partier er enige i kravet.
10. augSociale organisationer kræver gratis...
Fagligt
10. aug. 2020 - 13:29
Litauere i Hedehusene får overenskomstEn halv times blokade var det, der skulle til, for at hive en overenskomst hjem til seks litauere, der for tiden pudser facader på byggeri i Hedehusene.
10. augLitauere i Hedehusene får overenskoms...
Navne
10. aug. 2020 - 12:26
Sven Broe er dødKommunisten Sven Broe er ikke mere. Efter lang tids kamp mod sygdommen sagde kroppen nej den 6. august 2020.
10. augSven Broe er død

< aug 2020 >

13
13. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
15
15. aug. 2020 - 17:00
20
20. aug. 2020 - 17:00 til 18:00
27
27. aug. 2020 - 17:00 til 18:00

Nyeste: Idekamp