18 Sep 2020  

KBH: Ingen skyer af betydning, 13 °C

Trump vil tabe handelskrigen

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 26. september, 2018, 08:04:18

Trump vil tabe handelskrigen

I mandags skærpede præsident Trump handelskrigen mod Kina. Den nye told vil fordyre hovedparten af alle varer, som Kina eksporterer til USA. Som svar indførte Kina samtidigt told mod USA's eksport til Kina. Det vil skade begge lande og dæmpe verdenshandlen.

Trumps handelskrig møder stor modstand i USA selv. Landets største detailkæde Wallmart har direkte opfordret Trump til at undgå handelskrig. Beregninger fra Oxford Economics viser, at en amerikansk familie årligt sparer 850 dollars på at købe billige varer produceret i Kina. Når den kinesiske eksport til USA fordyres af told, vil regningen blive sendt til den amerikanske forbruger. Samtidig er millioner af amerikanske jobs afhængige af eksporten til Kina.

Handelskrigen kan være med til at fremskynde USA's nedtur.

Siden Anden Verdenskrig har USA i høj grad kunnet diktere verdensøkonomiens rammer og sikre den amerikanske monopolkapital lukrativ adgang til markeder, råstoffer og billig energi. Dollarens særlige rolle i verdensøkonomien har sikret stor efterspørgsel på dollars. Sådan har USA hidtil været i stand til at finansiere et svimlende underskud på statsbudgettet, som er nødvendigt for at finansiere den amerikanske krigsmaskine.

Det er først og fremmest Kina, som har opkøbt amerikanske statsobligationer for 1100 milliarder dollars. Sættes de til salg, trækkes tæppet væk under USA's økonomi.

Kina, Rusland og mange andre lande ændrer betalingen for olie og gas fra dollars til de involverede landes egen valuta. EU har lignende overvejelser. Det kan få grundlaget for den såkaldte petrodollar til at kollapse. 

Trump fører handelskrige for at sikre USA's globale overmagt. Men USA forbereder sig også til nye krige. Pentagon har i årevis udarbejdet krigsplaner imod både Kina og Rusland, fordi krig er den eneste mulighed for at sikre USA's globale førerstilling på bare lidt længere sigt. 

Styrkeforholdet mellem stormagterne forskydes dramatisk i disse år. USA's økonomiske magt undergraves, og Trumps globale økonomiske magtspil udfordres. Trump har ikke udsigt til at vinde handelskrigen. Tværtimod kan den være med til at fremskynde USA's nedtur.

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...

< sep 2020 >

18
18. sep. 2020 - 18:00 til 22:00
19
19. sep. 2020 (Hele dagen)
22
22. sep. 2020 - 08:00 til 10:00