18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Trump er et klimasvin – men det er EU også!

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 06. november, 2019, 14:51:59

Trump er et klimasvin – men det er EU også!

Det er på sin plads at pege fingre ad præsident Trump og USA, der er verdenshistoriens største klimasynder.

USA er det land i verden, der har udledt mest CO2 til atmosfæren, og mandag trak Trump USA ud af Parisaftalen, hvis mål er at holde den globale temperaturstigning under 2 grader – helst under 1,5 grader – for at undgå den definitive globale klimakatastrofe.

Trump kan løbe fra Parisaftalen, men han kan ikke skjule sig for klimakrisen.

Sammenholdt med USA under Trump har EU og EU-tilhængerne let spil, når de påstår, at Unionen kan være en effektiv ramme om løsningen af klimaproblemerne, som selvsagt er et grænseoverskridende problem og derfor skal løses i et forpligtende internationalt samarbejde.

Imidlertid er EU – som USA – en del af problemet og ikke en del af løsningen. Fundamentalt set fordi EU er storkapitalens redskab til at sikre fortsat kapitalistisk og ikke-bæredygtig vækst.

EU-kommissionens helt aktuelle beslutning om at afsætte milliarder i støtte til investeringer i fossile energianlæg er et sørgeligt bevis herpå.

Trumps meddelelse til FN mandag den 4. november om, at USA nu indleder den formelle proces for at udtræde af Parisaftalen, vækker vrede i brede kredse i USA og internationalt.

Mest præcist er kritikken blevet udtrykt af Jean Su, der er leder af Centeret for Biologisk Diversitet i USA:

"Trump kan løbe fra Parisaftalen, men han kan ikke skjule sig for klimakrisen". Der er bare det ved det, at det er de rige, der udleder langt det meste CO2, mens det er verdens fattige, der lider og betaler regningen.

>> LÆS OGSÅ: De rige udleder CO2 ... vi andre betaler.

Der er brug for, at vreden over EU's forræderi mod klimaet bliver udtrykt. Det seneste valg til EU-parlamentet betegnes som et 'klimavalg', hvor mange partier kappedes om at love vælgerne, at EU ville redde klimaet.

Men næppe har de nyvalgte medlemmer af EU-parlamentet sat sig, før EU-kommissionen brutalt afslører, at EU stadig og i årtier fremover satser på fossil energi.

Kommissionen har lige udsendt en lang liste over energiprojekter, som kan søge økonomisk støtte fra EU. Og listen domineres af naturgasprojekter.

EU søger at retfærdiggøre skandalen med, at antallet af naturgasprojekter på listen trods alt er faldet fra 53 til 32, men kritiske klimaorganisationer påpeger, at det lavere antal blot dækker over, at en del projekter er samlet i puljer, der kun tæller én gang. 

Organisationen Friends of the Earth, som danske NOAH er del af, har beregnet, at der reelt er 55 gasprojekter, der kan stikke sugerøret ned i EU-kassen, der rummer 30 milliarder euro.

Og EU's medlemslande lever heller ikke op til al talen om at satse på investeringerne på energianlæg, der ikke udleder CO2. Mellem 2014 og 2016 har EU-landene således hvert år i gennemsnit støttet energianlæg til kul, olie og gas med 55 milliarder euro.

Det er ikke pengene eller teknologien til en hurtig og nødvendig omstilling, der mangler, det er viljen.

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...