20 Oct 2020  

KBH: Spredte skyer, 9 °C

Trump er et klimasvin – men det er EU også!

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 06. november, 2019, 14:51:59

Trump er et klimasvin – men det er EU også!

Det er på sin plads at pege fingre ad præsident Trump og USA, der er verdenshistoriens største klimasynder.

USA er det land i verden, der har udledt mest CO2 til atmosfæren, og mandag trak Trump USA ud af Parisaftalen, hvis mål er at holde den globale temperaturstigning under 2 grader – helst under 1,5 grader – for at undgå den definitive globale klimakatastrofe.

Trump kan løbe fra Parisaftalen, men han kan ikke skjule sig for klimakrisen.

Sammenholdt med USA under Trump har EU og EU-tilhængerne let spil, når de påstår, at Unionen kan være en effektiv ramme om løsningen af klimaproblemerne, som selvsagt er et grænseoverskridende problem og derfor skal løses i et forpligtende internationalt samarbejde.

Imidlertid er EU – som USA – en del af problemet og ikke en del af løsningen. Fundamentalt set fordi EU er storkapitalens redskab til at sikre fortsat kapitalistisk og ikke-bæredygtig vækst.

EU-kommissionens helt aktuelle beslutning om at afsætte milliarder i støtte til investeringer i fossile energianlæg er et sørgeligt bevis herpå.

Trumps meddelelse til FN mandag den 4. november om, at USA nu indleder den formelle proces for at udtræde af Parisaftalen, vækker vrede i brede kredse i USA og internationalt.

Mest præcist er kritikken blevet udtrykt af Jean Su, der er leder af Centeret for Biologisk Diversitet i USA:

"Trump kan løbe fra Parisaftalen, men han kan ikke skjule sig for klimakrisen". Der er bare det ved det, at det er de rige, der udleder langt det meste CO2, mens det er verdens fattige, der lider og betaler regningen.

>> LÆS OGSÅ: De rige udleder CO2 ... vi andre betaler.

Der er brug for, at vreden over EU's forræderi mod klimaet bliver udtrykt. Det seneste valg til EU-parlamentet betegnes som et 'klimavalg', hvor mange partier kappedes om at love vælgerne, at EU ville redde klimaet.

Men næppe har de nyvalgte medlemmer af EU-parlamentet sat sig, før EU-kommissionen brutalt afslører, at EU stadig og i årtier fremover satser på fossil energi.

Kommissionen har lige udsendt en lang liste over energiprojekter, som kan søge økonomisk støtte fra EU. Og listen domineres af naturgasprojekter.

EU søger at retfærdiggøre skandalen med, at antallet af naturgasprojekter på listen trods alt er faldet fra 53 til 32, men kritiske klimaorganisationer påpeger, at det lavere antal blot dækker over, at en del projekter er samlet i puljer, der kun tæller én gang. 

Organisationen Friends of the Earth, som danske NOAH er del af, har beregnet, at der reelt er 55 gasprojekter, der kan stikke sugerøret ned i EU-kassen, der rummer 30 milliarder euro.

Og EU's medlemslande lever heller ikke op til al talen om at satse på investeringerne på energianlæg, der ikke udleder CO2. Mellem 2014 og 2016 har EU-landene således hvert år i gennemsnit støttet energianlæg til kul, olie og gas med 55 milliarder euro.

Det er ikke pengene eller teknologien til en hurtig og nødvendig omstilling, der mangler, det er viljen.

Nyeste artikler

Udland
20. okt. 2020 - 06:57
Hemmeligheden bag Kerala og VietnamKerala og Vietnam er to fattige lande, som på imponerende vis har formået at kontrollere coronaepidemien. Det vigtigste element er kvaliteten af sundhedssystemet. I begge lande er forebyggelse og primær sundhedspleje helt centrale komponenter.
20. oktHemmeligheden bag Kerala og Vietnam
Indland
20. okt. 2020 - 06:50
Partier går til forhandlinger om fremtiden for dansk olieudvindingPartierne bag Nordsøaftalen er blevet indkaldt til forhandlinger om fremtiden for olien i Nordsøen. Støttepartierne går til forhandlingerne med krav om, at olien skal blive liggende.
20. oktPartier går til forhandlinger om frem...
Indland
20. okt. 2020 - 06:47
Landmænd går imod EU-Mercosur-handelsaftaleHvis EU åbner op for endnu flere landbrugsvarer fra Mercosur-lande som eksempelvis Brasilien, vil det føre til øget industriel, eksportorienteret produktion i det sydamerikanske land. Og det vil gå ud over Amazonas-skoven og dermed klimaet og biodiversiteten, advarer landbrugsorganisationer.
20. oktLandmænd går imod EU-Mercosur-handels...
Indland
19. okt. 2020 - 13:35
Med Frank Jensens afgang vokser kravet om grundlæggende kulturændringerDer skal gøres op med en sexistisk og magtfuldkommen kultur på Københavns Rådhus, mener blandt andre DSU, Enhedslisten og Kommunistisk Parti.
19. oktMed Frank Jensens afgang vokser krave...
Udland
19. okt. 2020 - 12:29
Bevægelsen for Socialisme genvinder magten i BoliviaSøndagens parlaments- og præsidentvalg endte med en stor sejr til Bevægelsen for Socialisme (MAS), knapt et år efter et højreorienteret kup imod MAS og Bolivias præsident Evo Morales.
19. oktBevægelsen for Socialisme genvinder m...
Idekamp
19. okt. 2020 - 11:46
Sammenkædning er en kæde om benetDen Danske Model med de nuværende sammenkædningsregler er en tyk kæde om benet på os arbejdere, understreger David Vedersø.
19. oktSammenkædning er en kæde om benet
Indland
19. okt. 2020 - 11:34
Spaniensfrivillige mindet ved stemningsfyldt højtidelighed Fremmødet ved årets mindehøjtidelighed for de danskere, som faldt i kampen mod fascismen under Franco-styret i Spanien, var stort. I år var der særlig fokus på de danske søfolk, der mistede livet.
19. oktSpaniensfrivillige mindet ved stemnin...

< okt 2020 >

21
21. okt. 2020 - 17:00 til 19:00
22
22. okt. 2020 - 13:30 til 15:00
22
22. okt. 2020 - 15:00 til 16:00
23
23. okt. 2020 - 11:30 til 14:00

Nyeste: Idekamp