28 Nov 2020  

KBH: Overskyet, -3 °C

Tillykke, Bolivia

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 21. oktober, 2020, 08:02:40

Tillykke, Bolivia

Der er rigtig god grund til at ønske befolkningen i Bolivia et stort tillykke med valget i søndags. Den overbevisende valgsejr til kandidaten fra MAS – Bevægelsen for Socialisme – har ikke efterladt nogen tvivl. Selv den tabende højrefløj og det fjendtlige USA holder sig på måtten og anerkender sejren til Luis Arce og hans kandidat til posten som vicepræsident David Choquehuanca.

Sejren er markant større, end meningsmålinger forudsagde, og valgdeltagelsen var historisk høj. Bolivias fattige bønder, arbejdere og oprindelige folk, som udgør det store flertal af befolkningen, har ikke glemt den fremgang, som de oplevede med MAS og den tidligere præsident Evo Morales ved magten i 15 år fra 2005 til 2019. Analfabetisme blev udryddet, ekstrem fattigdom og sult blev stærkt reduceret, flere fik arbejde og en løn til at leve af, og ældre fik pension.

Menneske-rettighederne i deres fulde bredde får befolkningen i Bolivia bedst og mest af med MAS i spidsen.

Valgets hovedbudskab er, at befolkningen ønsker at komme tilbage på dette spor efter 11 måneder under en kupregering. 11 måneder med fortvivlende usikkerhed og blodig vold, med økonomiske tilbagegang, stærkt voksende arbejdsløshed, beskårede sociale ordninger, privatisering og andre af de onder, som følger med en nyliberal politik.

Denne valgsejr er også tillykke for folkene i hele Latinamerika. Sejren kan opmuntre latinamerikanerne, der med rette må se med nogen håbløshed på, at højrekræfter kommer til magten i land efter land og ruller tidligere vundne fremskridt tilbage, som det sker i blandt andet Brasilien og Ecuador. Og sejren i Bolivia kan ikke mindst styrke venstrekræfterne i nabolandet Venezuela, der skal til et afgørende valg i december.

Vælgerne i Bolivia har denne gang vist, at en massiv valgdeltagelse og en overbevisende sejr, der viser enheden og styrken, endog kan sætte USA-imperialismen 'skak' en stund. USA's viceudenrigsminister Michael Kozak har på Twitter lykønsket valgets vindere i Bolivia og skriver, at USA "ser frem til at arbejde sammen med den netop valgte regering for at fremme økonomisk fremgang, menneskerettigheder og pressefrihed."

Shame on you – USA! Hykleri fra ende til anden. USA støttede kuppet mod Evo Morales og indsættelsen af Jeanine Añez' USA-tro regime. USA bærer et stort ansvar for et forfærdeligt år i Bolivia med politisk vold, brud på menneskerettigheder og økonomisk nedtur.

Og shame on you – EU, der under og efter kuppet i Bolivia i november 2019 blot optrådte som et "USA-light" og anerkendte kupmagerne.

Menneskerettigheder er ikke kun de borgerlige friheder, som hyldes så snævert af Vesten. I et land som Bolivia er menneskerettigheder ikke mindst mad, uddannelse, bolig, arbejde og sundhed. Så menneskerettighederne i deres fulde bredde får befolkningen i Bolivia bedst og mest af med MAS i spidsen.

Nyeste artikler

Fagligt
27. nov. 2020 - 13:22
BUPL sætter fokus på kamp for udsultet fritidsområdeBedre forhold i fritidsinstitutionerne, fortsat kamp for minimumsnormeringer og kravet om højere løn var emner, der stod centralt i beretningsdebatten på BUPL's kongres.
27. novBUPL sætter fokus på kamp for udsulte...
Fagligt
27. nov. 2020 - 10:35
Virksomheder på grønttorv går i dialog med 3F om overenskomstKonflikten mod virksomheder på Copenhagen Markets virker, lyder det fra 3F Høje Taastrup. Foreløbig er 10 virksomheder uden overenskomst i dialog med fagforeningen, der stod for en demonstration i dag med opbakning fra andre brancher.
27. novVirksomheder på grønttorv går i dialo...
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Uden Engels – ingen MarxI vurderingen af Marx og Engels må man gøre sig klart, at de to hverken var siamesiske tvillinger, eller at den ene frit kunne udveksles med den anden. Der var tale om to selvstændige personer, der begge på afgørende vis har bidraget til udviklingen af en kritisk teori.
27. novUden Engels – ingen Marx
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Friedrich Engels og dansk arbejderbevægelseI 1872 overtog Engels hvervet som kontaktperson til Den Internationale Arbejderforening for Danmark. Han havde den fordel at kunne læse og til en vis grad også skrive på dansk.
27. novFriedrich Engels og dansk arbejderbev...
Udland
27. nov. 2020 - 06:05
Sundhedsarbejdere strejker for flere penge til sektorenMandag den 23. november gik tusinder af ansatte i Chiles sundhedsvæsen i strejke på ubestemt tid. De kræver øgede bevillinger fra regeringen i finansloven for 2021 – både i almindelighed og til coronaindsatsen.
27. novSundhedsarbejdere strejker for flere...
Navne
26. nov. 2020 - 13:13
Maradona – fodboldidol og socialistDiego Armando Maradona, antiimperialist, socialist og uden tvivl den største fodboldspiller nogensinde, er død i en alder af 60 år. Han hyldede både Che Guevara, Fidel Castro og Hugo Chavez og støttede palæstinenserne.
26. novMaradona – fodboldidol og socialist
Kommentar
26. nov. 2020 - 09:00
EU skal respektere valget i Venezuela den 6. decemberEn bred international kreds af personligheder og aktivister har rettet en indtrængende appel til EU om at respektere det forestående valg i Venezuela. 1257 har skrevet under på listen, som stadig er åben.
26. novEU skal respektere valget i Venezuela...

< nov 2020 >

29
29. nov. 2020 - 14:00 til 16:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00

< dec 2020 >

01
01. dec. 2020 (Hele dagen) til 22. dec. 2020 (Hele dagen)