28 Feb 2021  

KBH: Ingen skyer af betydning, dis, 2 °C

Techgiganternes magt skal tøjles

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 20. januar, 2021, 11:04:45

Techgiganternes magt skal tøjles

Med Bidens indsættelse får USA igen en præsident, som kan kommunikere på Twitter – efter at Trump har været forment adgang siden stormen på Capitol Hill.

Trump blev ikke kun udelukket fra Twitter, men også fra Facebook og en række andre sociale medier, så han til sidst var henvist til en kanal på Youtube. Det skete angiveligt, fordi han ophidsede til vold.

Techgiganternes magt hænger uløseligt sammen med kapitalismens ejerformer, den private ejendomsret til produktionsmidlerne.

Kan vi så se frem til, at præsident Biden vil blive udelukket, hvis han i nær fremtid sender USA i krig? Næppe!

Og selv om det er fristende at godte sig over, at munden blev lukket på Trump, så er det ikke udtryk for techgiganterne demokratiske sindelag, men snarere at det er tid at skifte hest.

De samme techgiganter har indtil nu tjent tykt på Trumps brug af de sociale medier, og de har velvilligt været med til at sprede hans løgne.

Forløbet sætter en tyk streg under den uindskrænkede monopolmagt, som nogle få techgiganter har i dag. En lille gruppe superrige milliardærer, som ejer både medier, banker, medicinalindustri og våbenfabrikker, kan nu lukke munden på præsidenten for verdens største supermagt.

Det er en magt, som de allerede i stor stil bruger. De kontrollerer de platforme og tjenester, hvor kommunikation, informationssøgning og offentlig debat udfolder sig. De opererer og styrer på måder, som de fleste mennesker kun forstår en brøkdel af. De har algoritmer, der styrer vores forbrug af nyheder, underholdning og reklamer.

Her tjenes penge på ethvert synspunkt – indtil man rammer muren. Opfordrer man til boykot af israelske varer, betragtes det som antisemitisme og bliver "banned".

Spørgsmålet er, hvordan denne magt skal tøjles? Mange forslag er allerede fremsat, såsom at techgiganterne skal have en licens for at operere i et land. Og licensen skal være bundet op på et åbent og gennemskueligt regelsæt, demokratiske kontrolmekanismer og transparens i beslutningerne.

Andre går mere radikalt til værks og kræver tvangsnedbrydning af de store monopoler, opbygning af statsejede alternativer og et uafhængigt og ukommercielt internet. 

Det er alt sammen gode forslag, som der bør kæmpes for. Men ingen af dem tager fat i den grundlæggende problemstilling, at techgiganternes magt hænger uløseligt sammen med kapitalismens ejerformer, den private ejendomsret til produktionsmidlerne.

Under kapitalismen er ytringsfriheden deponeret hos private virksomheder. "Der er ytringsfrihed i Danmark. Alle har ret til at købe aktiemajoriteten i A/S Politiken", sagde forfatteren og kommunisten Hans Scherfig.

I dag handler det ikke kun om Politiken, men om Google, Facebook, Twitter... Så længe det er virkeligheden, vil der være behov for alternative medier.

Det er blot én af mange grunde til at støtte Arbejderen.

Nyeste artikler

Indland
26. feb. 2021 - 17:01
Klimaråd dumper regeringen: Leverer kun én tredjedel af nødvendig CO2-reduktionDe initiativer, som regeringen foreløbig har vedtaget, leverer kun én tredjedel af den CO2-reduktion, der er nødvendig, for at Danmark lever op til sin egen klimalov og når målet om at skære 70 procent af sit CO2-udslip inden år 2030.
26. febKlimaråd dumper regeringen: Leverer k...
Idekamp
26. feb. 2021 - 15:02
Social boligøkonomi – en almennyttig realitetMed tanke på ghettoplanens problemstillinger efterspørger Kai Jensen og Irrenne Peier en ny økonomisk tænkning.
26. febSocial boligøkonomi – en almennyttig...
Navne
26. feb. 2021 - 13:45
Kristian Plougmann Nielsen er dødKristian Plougmann Nielsen døde den 19. februar, 93 år gammel.
26. febKristian Plougmann Nielsen er død
Kultur
26. feb. 2021 - 13:40
Tegneren Worm hudfletter magtens mænd og kvinderSom tegner har Anders Worm altid skitseblokken med sig. Der er altid et ansigt, en magthaver eller en bus, der skal sættes i spil på forsiden af Chaufførnyt eller i en tegnefilm.
26. febTegneren Worm hudfletter magtens mænd...
Fagligt
26. feb. 2021 - 07:07
Wolt-bude strejker i protest mod lønnedgangFredag strejker københavnske Wolt-bude. De er utilfredse med, at Wolt vil ændre betalingsmodel, som betyder dårligere løn. Budene kræver forringelserne fjernet.
26. febWolt-bude strejker i protest mod lønn...
Indland
26. feb. 2021 - 07:00
Ny epidemilov sikrer mere parlamentarisk kontrolMulighederne for at anvende tvang er fortsat en del af Danmarks epidemilov, som bliver suppleret med nye muligheder for registrering, men også med mere demokratisk kontrol og inddragelse af sundhedsfaglige eksperter.
26. febNy epidemilov sikrer mere parlamentar...
Idekamp
25. feb. 2021 - 17:12
Busteaktion og kolonimuseumOgså Danmark bør have et kolonimuseum, mener Helle Bolther og betegner "hærværket" på Kunstakademiet som en del af en global aktiveren mod slavegørelse, kolonimagt og racisme.
25. febBusteaktion og kolonimuseum

< feb 2021 >

28
28. feb. 2021 - 17:00 til 17:45

< mar 2021 >

01
01. mar. 2021 - 17:00
04
04. mar. 2021 - 11:00 til 05. mar. 2021 - 19:00