20 Sep 2020  

KBH: Overskyet, 13 °C

Tak til Jonas Eika

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 31. oktober, 2019, 15:00:00

Tak til Jonas Eika

Da den unge danske forfatter Jonas Eika tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris, skete det med en velgørende kras takketale, der hudflettede det politiske parnas og den førte politik overfor flygtninge, børn og fattige lejere, mens våbenindustrien favoriseres.

En ung politisk generation er på vej efter alt for mange års tavshed fra store dele af kulturstanden. Det lover godt for fremtiden.

Det var også en smuk tale, der fremhævede de "mennesker, som bruger deres kræfter, ikke for at tjene den herskende orden, eller for at indtage en lukrativ position i den, men fordi de tror og håber på en anden".

Men også en tale, der ikke kun kritiserede, men også henvendte sig til dem, der ønsker en anden samfundsorden. "Uanset om vi er privilegerede eller undertrykte af de her samfund – og mange af os er begge dele – så er vi fælles om ikke at have valgt dem. Ingen af os har valgt at leve i undertrykkende samfund. De har ikke krav på vores troskab. Men det kræver noget af os at desertere fra dem".

Jonas Eikas tale er blevet omfattende dækket af den borgerlige presse, men forudsigeligt har der været mere fokus på, hvordan Mette Frederiksen og andre politikere reagerede, end på indholdet i talen. Debatten er hurtigt gjort simpel. Var forfatteren uopdragen, var han en klovn, er Mette Frederiksen racist?

Mindre opmærksomhed har det fået, at Jonas Eika faktisk peger på det samme, som FN’s komité for økonomiske, kulturelle og sociale rettigheder (CESCR) også gør i sin sidste rapport. Nemlig at regeringens flygtningepolitik og "ghettopolitik" er diskriminerende og ekskluderende. Rapporten har indtil nu fået meget lidt opmærksomhed.

>> LÆS OGSÅ: FN retter kras kritik af ghettopakken

Endnu mindre opmærksomhed har det fået, at Jonas Eika gør sig til fortaler for at gøre oprør og sige fra. At vi skal lære "at handle sammen igen, på tværs og i kraft af vores forskelle". Også et vigtigt budskab.

Det er velgørende og modigt, at en forfatter valgte at bruge sin adgang til talerstol og medier til at udtrykke sin protest. En ung politisk generation er på vej efter alt for mange års tavshed fra store dele af kulturstanden. Tak for det. Det lover godt for fremtiden.

Læs hele Jonas Eikas tale her

Nyeste artikler

Kultur
18. sep. 2020 - 11:38
Kvindemuseet overvejer at skifte navn – og det vækker store følelserEt af verdens få kvindemuseer ligger i Aarhus. Nu har museets ledelse besluttet at iværksætte en "undersøgelse" af, om museet fortsat skal hedde "Kvindemuseet". Det har skabt stor debat.
18. sepKvindemuseet overvejer at skifte navn...
Idekamp
18. sep. 2020 - 10:27
Salg af HorsevængetHvordan kan man dog lægge en sag frem for byrådet, som ikke er ordentligt belyst? spørger Tue Tortzen.
18. sepSalg af Horsevænget
Historie
18. sep. 2020 - 07:00
En tidlig diskussion om borgfred og klassekampFra 1887 til 1893 foregik en diskussion i den tidlige danske arbejderbevægelse om vejen frem. Hvor meget skulle der satses på reformer, og hvad var målet? En ny afhandling samler en række historiske kilder om emnet.
18. sepEn tidlig diskussion om borgfred og k...
Fagligt
18. sep. 2020 - 06:24
Byggefag vil forhindre udenlandske firmaer i at rende fra løn- og erstatningskravByggefagenes Samvirke opfordrer politikerne til at give Arbejdstilsynet flere muligheder for at undersøge, om mistænkelige udenlandske firmaer har reel aktivitet i hjemlandet. Det vil hjælpe både fagforeningerne, danske firmaer og staten.
18. sepByggefag vil forhindre udenlandske fi...
Fagligt
17. sep. 2020 - 14:00
Direktiv om EU-mindsteløn på vej til oktoberEU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, har nu bebudet, at Kommissionen i næste måned vil fremlægge et forslag til en lovbestemt mindsteløn for hele EU. Det vil true den danske model, påpeger både fagbevægelse og arbejdsgivere.
17. sepDirektiv om EU-mindsteløn på vej til...
Indland
17. sep. 2020 - 13:27
Regeringens klimaaftale med Aalborg Portland møder skarp kritikRådet for Grøn Omstilling og interesseorganisationen for landets små og mellemstore virksomheder kritiserer samarbejdsaftalen med Aalborg Portland for at give virksomheden særbehandling og spænde ben for nødvendige klimatiltag.
17. sepRegeringens klimaaftale med Aalborg P...
Indland
17. sep. 2020 - 13:23
Mange kommuner overvejer at spare på rengøringFOA retter en skarp kritik af landets kommuner for at spare på rengøringen, på trods af at det er et af de vigtigste våben i kampen mod corona.
17. sepMange kommuner overvejer at spare på...