18 Nov 2019  

KBH: Overskyet, dis, 9 °C

Tak til Jonas Eika

SENESTE LEDERE

man. 18. nov - 2019
tor. 14. nov - 2019
ons. 13. nov - 2019
tir. 12. nov - 2019
man. 11. nov - 2019
fre. 08. nov - 2019

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 31. oktober, 2019, 15:00:00

Tak til Jonas Eika

Da den unge danske forfatter Jonas Eika tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris, skete det med en velgørende kras takketale, der hudflettede det politiske parnas og den førte politik overfor flygtninge, børn og fattige lejere, mens våbenindustrien favoriseres.

En ung politisk generation er på vej efter alt for mange års tavshed fra store dele af kulturstanden. Det lover godt for fremtiden.

Det var også en smuk tale, der fremhævede de "mennesker, som bruger deres kræfter, ikke for at tjene den herskende orden, eller for at indtage en lukrativ position i den, men fordi de tror og håber på en anden".

Men også en tale, der ikke kun kritiserede, men også henvendte sig til dem, der ønsker en anden samfundsorden. "Uanset om vi er privilegerede eller undertrykte af de her samfund – og mange af os er begge dele – så er vi fælles om ikke at have valgt dem. Ingen af os har valgt at leve i undertrykkende samfund. De har ikke krav på vores troskab. Men det kræver noget af os at desertere fra dem".

Jonas Eikas tale er blevet omfattende dækket af den borgerlige presse, men forudsigeligt har der været mere fokus på, hvordan Mette Frederiksen og andre politikere reagerede, end på indholdet i talen. Debatten er hurtigt gjort simpel. Var forfatteren uopdragen, var han en klovn, er Mette Frederiksen racist?

Mindre opmærksomhed har det fået, at Jonas Eika faktisk peger på det samme, som FN’s komité for økonomiske, kulturelle og sociale rettigheder (CESCR) også gør i sin sidste rapport. Nemlig at regeringens flygtningepolitik og "ghettopolitik" er diskriminerende og ekskluderende. Rapporten har indtil nu fået meget lidt opmærksomhed.

>> LÆS OGSÅ: FN retter kras kritik af ghettopakken

Endnu mindre opmærksomhed har det fået, at Jonas Eika gør sig til fortaler for at gøre oprør og sige fra. At vi skal lære "at handle sammen igen, på tværs og i kraft af vores forskelle". Også et vigtigt budskab.

Det er velgørende og modigt, at en forfatter valgte at bruge sin adgang til talerstol og medier til at udtrykke sin protest. En ung politisk generation er på vej efter alt for mange års tavshed fra store dele af kulturstanden. Tak for det. Det lover godt for fremtiden.

Læs hele Jonas Eikas tale her

Nyeste artikler

Udland
18. nov. 2019 - 14:44
Israel udviser menneskerettighedslederIsraels højesteret holder fast i, at lederen af den USA-baserede menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch, Omar Shakir, skal udvises af landet for sin påståede støtte til boykot af Israel.
18. novIsrael udviser menneskerettighedslede...
Idekamp
18. nov. 2019 - 13:59
HK: Vanvittigt at kommuner skal administrere seniorpension midlertidigtAt lade kommunerne vikariere, indtil den private aktør ATP er klar til at lege myndighed, er dårligt politisk håndværk, lyder det fra HK Kommunal.
18. novHK: Vanvittigt at kommuner skal admin...
Indland
18. nov. 2019 - 12:06
Fredsforsker Jan Øberg fik fredsprisEn ny verden er på vej op i øst – og i vest går den gamle verden ned. Hvordan forbereder Danmark sig bedst på det, spurgte freds- og konfliktforsker Jan Øberg, da han søndag modtog en fredsdue fra Kunstnere for Fred.
18. novFredsforsker Jan Øberg fik fredspris
Idekamp
18. nov. 2019 - 11:54
Daginstitutioner: Handling nu!Jeg ved godt, hvad det fagligt dygtige personale i mit barns institution mangler – de mangler flere fagligt dygtige kollegaer. Mange andre sager kan hastebehandles i Folketinget – men det kan vores fremtid ikke? Er vores børn ligegyldige?
 Er det vigtigere, at tidligere politikere kan få eftervederlag i op til to år efter, de ikke længere sidder i Folketinget? Eller en lukrativ pensionsordning ...? Der skal handling til – ikke først i 2025, skriver Majken Hall Høst.
18. novDaginstitutioner: Handling nu!
Arbejde & Kapital
16. nov. 2019 - 07:00
Septemberforliget gennem 120 årSeptemberforliget er grundstenen i den danske model. Det fik som klassekompromis en afgørende betydning for den faglige og politiske udvikling i Danmark. For borgerskabet var formålet at fastholde sin ejendomsret, at inddæmme arbejderklassens aktive kamp og sikre sig ro på arbejdsmarked.
16. novSeptemberforliget gennem 120 år
Kultur
16. nov. 2019 - 07:00
Forfatter vil huske afrikanerne på deres glemte historieAyi Kwei Armah er en af Afrikas mest læste forfattere. Han bruger sit forfatterskab til at skabe en øget bevidsthed om Afrikas historie og sætte fokus på, hvad der skal til for reelt at befri Afrika fra kolonialismens åg.
16. novForfatter vil huske afrikanerne på de...
Indland
16. nov. 2019 - 06:46
Studerende i kamp for det faglige niveau De studerende på Humanistisk Fakultet i København har besat dekanens kontor på tredje uge. De er utilfredse med ledelsens målplan, som efter deres mening betyder ringere undervisning og tab af specialviden.
16. novStuderende i kamp for det faglige niv...