23 Feb 2020  

KBH: Overskyet, regn, 4 °C

Tak til Jonas Eika

SENESTE LEDERE

fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020
ons. 05. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 31. oktober, 2019, 15:00:00

Tak til Jonas Eika

Da den unge danske forfatter Jonas Eika tirsdag aften modtog Nordisk Råds Litteraturpris, skete det med en velgørende kras takketale, der hudflettede det politiske parnas og den førte politik overfor flygtninge, børn og fattige lejere, mens våbenindustrien favoriseres.

En ung politisk generation er på vej efter alt for mange års tavshed fra store dele af kulturstanden. Det lover godt for fremtiden.

Det var også en smuk tale, der fremhævede de "mennesker, som bruger deres kræfter, ikke for at tjene den herskende orden, eller for at indtage en lukrativ position i den, men fordi de tror og håber på en anden".

Men også en tale, der ikke kun kritiserede, men også henvendte sig til dem, der ønsker en anden samfundsorden. "Uanset om vi er privilegerede eller undertrykte af de her samfund – og mange af os er begge dele – så er vi fælles om ikke at have valgt dem. Ingen af os har valgt at leve i undertrykkende samfund. De har ikke krav på vores troskab. Men det kræver noget af os at desertere fra dem".

Jonas Eikas tale er blevet omfattende dækket af den borgerlige presse, men forudsigeligt har der været mere fokus på, hvordan Mette Frederiksen og andre politikere reagerede, end på indholdet i talen. Debatten er hurtigt gjort simpel. Var forfatteren uopdragen, var han en klovn, er Mette Frederiksen racist?

Mindre opmærksomhed har det fået, at Jonas Eika faktisk peger på det samme, som FN’s komité for økonomiske, kulturelle og sociale rettigheder (CESCR) også gør i sin sidste rapport. Nemlig at regeringens flygtningepolitik og "ghettopolitik" er diskriminerende og ekskluderende. Rapporten har indtil nu fået meget lidt opmærksomhed.

>> LÆS OGSÅ: FN retter kras kritik af ghettopakken

Endnu mindre opmærksomhed har det fået, at Jonas Eika gør sig til fortaler for at gøre oprør og sige fra. At vi skal lære "at handle sammen igen, på tværs og i kraft af vores forskelle". Også et vigtigt budskab.

Det er velgørende og modigt, at en forfatter valgte at bruge sin adgang til talerstol og medier til at udtrykke sin protest. En ung politisk generation er på vej efter alt for mange års tavshed fra store dele af kulturstanden. Tak for det. Det lover godt for fremtiden.

Læs hele Jonas Eikas tale her

Nyeste artikler

Indland
21. feb. 2020 - 15:17
Folketinget retter i udtalelse – men mangler fortsat dokumentationSelvom Folketinget har rettet i en fælles udtalelse om antisemitisme, kan partierne bag fortsat ikke dokumentere deres påstand om, at der skulle være en stigende antisemitisme i islamistiske kredse. Det viser en rundringning til partiernes ordførere, som Arbejderen har foretaget.
21. febFolketinget retter i udtalelse – men...
Idekamp
21. feb. 2020 - 14:25
Er Ørsteds grønne garantier troværdige?En af verdens mest anerkendte klimaforskere kritiserer Ørsteds brug af biomasse. Selskabets svar har fået bestyrelsesmedlem i Verdens Skove Andreas Petersen til tasterne.
21. febEr Ørsteds grønne garantier troværdig...
Idekamp
21. feb. 2020 - 12:51
Ideernes brydning i RomerrigetLars Ulrik Thomsen skriver denne kronik i anledning af udgivelsen af hans bog: Spartacus – i slavernes fodspor. (Udkommer 1. marts på Forlaget Populi).
21. febIdeernes brydning i Romerriget
Indland
21. feb. 2020 - 11:51
Regeringen sparer fortsat på ulandsbistand og prioriterer erhvervslivet Den socialdemokratiske regering bruger få bistandskroner og projekter, som er drevet af danske virksomheder, og multinationale koncerner prioriteres fortsat højt
21. febRegeringen sparer fortsat på ulandsbi...
Indland
21. feb. 2020 - 10:28
Pensionister fortsætter kampen for mimrekortetEfter torsdagens store demonstration foran Christiansborg mod afskaffelse af mimrekortet er initiativtagerne parat til flere aktiviteter.
21. febPensionister fortsætter kampen for mi...
Kultur
21. feb. 2020 - 09:50
Berlinalen er i gang for 70. gangI jubilæumsåret har Berlin Film Festival fået ny ledelse, og programmet er blevet udvidet med en helt ny konkurrence, der vil vise særligt innovative film. Det mest spændende jubilæum i år er dog ikke hovedfestivalens, men den uafhængige festival, Forum, der fylder 50 i år.
21. febBerlinalen er i gang for 70. gang
Fagligt
21. feb. 2020 - 07:28
Stigende pres på regeringen for at ændre budgetlovOnsdag var der høring om budgetloven i Folketinget. Talere fra fagbevægelsen og kommunerne advarede om, at budgetloven er en trussel mod det danske velfærdssystem.
21. febStigende pres på regeringen for at æn...

Nyeste: Kultur