28 Nov 2020  

KBH: Overskyet, tåge, -3 °C

Tak, Chile – next stop Venezuela

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 28. oktober, 2020, 06:55:28

Tak, Chile – next stop Venezuela

Det smukke resultat af søndagens folkeafstemning om en ny forfatning i Chile bekræfter, at der blæser nye politiske vinde over Latinamerika.

Efter 'fem magre år' hvor venstrekræfterne og folkene i Latinamerika har lidt det ene nederlag og tilbageslag efter det andet, blev kravet om en ny forfatning i Chile fra næsten 80 procent af vælgerne den tredje sejr på stribe for demokratiet samt for politisk og social fremgang.

De fjendtlige kræfter kan kun stoppes som i Bolivia med et svidende nederlag og en styrkedemonstration af enhed og handlekraft.

Chilenerne er så færdige med dén forfatning, som diktatoren og torturbødlen Augusto Pinochet satte sit navn under, at de fejer reaktion og modstand mod forandring af banen.

Den 27. oktober 2019 vandt "Fronten for Alle" i Argentina valget, og frontens kandidat Alberto Fernández kunne 10. december rykke ind i præsidentpaladset i Buenos Aires og så småt tage fat på at rulle den nyliberale forgænger Mauricio Macris skadelige politik tilbage.

>>LÆS OGSÅ: Argentina rykkede mod venstre

Den 18. oktober i år vandt Bevægelsen for Socialisme (MAS) præsidentposten og flertallet i begge kongressens kamre i Bolivia. Denne enestående sejr til Evo Morales' arvtager Luis Arce var så massiv, at selv den voldelige højreopposition både i Bolivia og i Washington har måttet tage deres nederlag til efterretning.

>>LÆS OGSÅ: Bevægelsen for socialisme har genvundet magten i Bolivia

Og nu sejren for demokratiet i Chile som åbner for et nyt Chile med social fremgang og et opgør med den systematiske racisme, som har ramt Chiles mange oprindelige folk. Ja, håbet er et opgør med hele den nyliberale politik, som har ramt arbejderklassen og den fattige befolkning og ført til ekstrem ulighed og nød for rigtig mange chilenere.

>>LÆS OGSÅ: 78 procent stemmer for, at Chile skal have en ny forfatning

Latinamerikas næste parlamentariske kamp udspiller sig i Venezuela, som den 6. december holder parlamentsvalg. De tre sejre i Argentina, Bolivia og Chile kan forhåbentlig nære kampmodet, enheden og troen på, at sejr er mulig.

En stærk valgsejr til de bolivarianske kræfter i Venezuela vil være af umådelig vigtighed for Venezuelas befolkning, som har lidt meget de seneste fem-seks år under højrefløjens og USA-imperialismen offensiv. Disse fjendtlige kræfter kan kun stoppes som i Bolivia med et svidende nederlag og en styrkedemonstration af enhed og handlekraft.

Så tak til Argentina. Tak til Bolivia. Og tak til Chile. Next stop Venezuela!

Nyeste artikler

Fagligt
27. nov. 2020 - 13:22
BUPL sætter fokus på kamp for udsultet fritidsområdeBedre forhold i fritidsinstitutionerne, fortsat kamp for minimumsnormeringer og kravet om højere løn var emner, der stod centralt i beretningsdebatten på BUPL's kongres.
27. novBUPL sætter fokus på kamp for udsulte...
Fagligt
27. nov. 2020 - 10:35
Virksomheder på grønttorv går i dialog med 3F om overenskomstKonflikten mod virksomheder på Copenhagen Markets virker, lyder det fra 3F Høje Taastrup. Foreløbig er 10 virksomheder uden overenskomst i dialog med fagforeningen, der stod for en demonstration i dag med opbakning fra andre brancher.
27. novVirksomheder på grønttorv går i dialo...
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Uden Engels – ingen MarxI vurderingen af Marx og Engels må man gøre sig klart, at de to hverken var siamesiske tvillinger, eller at den ene frit kunne udveksles med den anden. Der var tale om to selvstændige personer, der begge på afgørende vis har bidraget til udviklingen af en kritisk teori.
27. novUden Engels – ingen Marx
Historie
27. nov. 2020 - 07:00
Friedrich Engels og dansk arbejderbevægelseI 1872 overtog Engels hvervet som kontaktperson til Den Internationale Arbejderforening for Danmark. Han havde den fordel at kunne læse og til en vis grad også skrive på dansk.
27. novFriedrich Engels og dansk arbejderbev...
Udland
27. nov. 2020 - 06:05
Sundhedsarbejdere strejker for flere penge til sektorenMandag den 23. november gik tusinder af ansatte i Chiles sundhedsvæsen i strejke på ubestemt tid. De kræver øgede bevillinger fra regeringen i finansloven for 2021 – både i almindelighed og til coronaindsatsen.
27. novSundhedsarbejdere strejker for flere...
Navne
26. nov. 2020 - 13:13
Maradona – fodboldidol og socialistDiego Armando Maradona, antiimperialist, socialist og uden tvivl den største fodboldspiller nogensinde, er død i en alder af 60 år. Han hyldede både Che Guevara, Fidel Castro og Hugo Chavez og støttede palæstinenserne.
26. novMaradona – fodboldidol og socialist
Kommentar
26. nov. 2020 - 09:00
EU skal respektere valget i Venezuela den 6. decemberEn bred international kreds af personligheder og aktivister har rettet en indtrængende appel til EU om at respektere det forestående valg i Venezuela. 1257 har skrevet under på listen, som stadig er åben.
26. novEU skal respektere valget i Venezuela...

< nov 2020 >

29
29. nov. 2020 - 14:00 til 16:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00
30
30. nov. 2020 - 19:00 til 21:00

< dec 2020 >

01
01. dec. 2020 (Hele dagen) til 22. dec. 2020 (Hele dagen)