30 Oct 2020  

KBH: Overskyet, let støvregn, dis, 10 °C

Tak, Bitten!

SENESTE LEDERE

tor. 29. okt - 2020
tor. 22. okt - 2020
ons. 21. okt - 2020
fre. 16. okt - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 06. februar, 2020, 15:00:00

Tak, Bitten!

Onsdag i denne uge blev whistlebloweren Bitten Vivi Jensen idømt 10 dagbøder a 500 kroner ved byretten på Frederiksberg.

Hendes "forbrydelse" er, at hun har dokumenteret ulovlig og umenneskelig sagsbehandling i Frederiksberg Kommune, hvor hun har været ansat.

Det har store personlige omkostninger at sige fra. Netop derfor er der så mange, som tier. Men verden forandres ikke ved at tie og bøje nakken. 

Bitten Vivi Jensen er stået frem og har fortalt om en række sager, hvor mennesker, der efter hendes mening var klare kandidater til en førtidspension, blev sendt ud i groteske ressourceforløb og arbejdsprøvninger.

Hun forsøgte først at rejse sin kritik internt i systemet. Da det ikke gav resultat, tog hun det drastiske skridt at kopiere 90 syge borgeres sager for at vise dem til en journalist. Information skrev på baggrund af dokumenterne en artikel, hvor Bitten Vivi Jensen i kraftige vendinger kritiserer Frederiksberg Kommunes behandling af borgere, der søger førtidspension.

>> LÆS OGSÅ: Whistleblower vil bruge retssag til at udstille kommunal sagsmishandling

Kommunens svar var at melde hende til politiet for at bryde sin tavshedspligt. Og nu er dommen så faldet – under maksimal opmærksomhed, må man sige. Ingen kan forsvare de hårrejsende sager, som hun har fortalt om. Alligevel er de sket.

Og alligevel valgte dommerne at lade tavshedspligten stå over pligten til at sige fra, når der sker lovbrud. Offentligt ansatte har nemlig ret til at stå frem, hvis de oplever forhold, som har en åbenbar offentlig interesse.

Men som advokat Mads Pramming siger til Arbejderen: "Vi har ikke eksempler på retssager, hvor den vurdering er faldet ud til den offentligt ansattes fordel, selvom man ifølge både straffeloven og menneskerettighedskonventionen har ret til at stå frem, når man oplever noget, der er helt galt".

>> LÆS OGSÅ: Advokat: En dårlig dag for offentligt ansattes ytringsfrihed

Så meget desto mere grund er der til at sige tak til Bitten Vivi Jensen. Det har store personlige omkostninger at sige fra. Netop derfor er der så mange, som tier. Men verden forandres ikke ved at tie og bøje nakken. 

Vi skal dog ikke undlade at pege på det politiske system, som uden skelen til konsekvenserne har gennemført en rigid lovgivning og stram økonomisk styring af kommunerne. For kommunerne er det blevet dyrt at tilkende førtidspension – og det har ført til den ene mere groteske sag efter den anden. Også kommunalpolitikerne tier og administrerer alt for villigt.

Så selv om beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nu siger, at jobcentrene skal give borgerne en værdig behandling undervejs, så er det lidt en gratis omgang, så længe lovgivningen modarbejder en ordentlig behandling af udsatte mennesker. 

"Jeg kan ikke leve i et samfund, hvis retssikkerheden ikke gælder for alle, også de mest udsatte," siger Bitten Vivi Jensen. Det er så sandt, som det er sagt. Videre siger hun:

"Jeg håber, at nogle flere vil komme ind i kampen. Det her handler ikke bare om jobcentrene. Det handler om alt fra vuggestue til graven. Over hele linjen skal vi have genoprettet velfærdssystemet."

Tak, Bitten!

>> LÆS OGSÅ: Massiv støtte til Bitten Vivi Jensen

Nyeste artikler

Udland
30. okt. 2020 - 11:44
Først i år 2104 vil mænd og kvinder tjene det samme i hele EUHvis ikke EU's medlemslande optrapper indsatsen, vil lønforskellen mellem mænd og kvinder først blive tilintetgjort i år 2104, viser ny forskning. Lønforskellen stammer fra "en kedelig fortid med et hæsligt kvindesyn", siger sektorformand i fagforbundet FOA.
30. oktFørst i år 2104 vil mænd og kvinder t...
Udland
30. okt. 2020 - 06:47
70 organisationer i 20 lande kræver stop for USA's blokade mod CubaEn europæisk kampagne mod USA's blokade er skudt i gang under den fælles overskift #UnblockCuba. I Danmark deltager allerede Dansk-Cubansk Forening, Arbejderen og Kommunistisk Parti. Flere danske organisationer ventes at slutte sig til i den kommende tid.
30. okt70 organisationer i 20 lande kræver s...
Indland
29. okt. 2020 - 17:17
Tillidsfolk, aktive og ansatte i fagbevægelsen kræver opgør med sexistisk kulturNæsten 300 aktive og ansatte i fagbevægelsen sætter nu fokus på problemer med seksuelle krænkelser i fagbevægelsen selv og kræver konkret handling.
29. oktTillidsfolk, aktive og ansatte i fagb...
Indland
29. okt. 2020 - 14:23
Flertal i København vil smide op mod 35 ældre ud af deres lejlighedOp mod 35 ældre på Hothers Plads står til at blive tvangsudsmidt af deres lejligheder. Deres små lejligheder skal omdannes til store og dyre familieboliger og gøre plads til et ældrekollektiv fra Mjølnerparken, der bliver smidt ud, fordi deres boligområde er blevet stemplet som en "hård ghetto".
29. oktFlertal i København vil smide op mod...
Idekamp
29. okt. 2020 - 11:42
Epidemilov – nu har jeg fået nok!I et åbent brev til landets læger skriver speciallæge Lars Vibe-Hansen: “Jeg håber, at flere og flere af mine lægekolleger vil få øjnene op for, at den officielle “coronafortælling” er fyldt med løgn og misinformation.”
29. oktEpidemilov – nu har jeg fået nok!
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Verdens rigeste skaber klimakrisenDen rigeste ene procent forurener dobbelt så meget som den fattigste halvdel af Jordens befolkning, viser ny rapport. Rapporten anfægter, at det er "overbefolkning" og almindelige borgeres forbrugsvaner, som driver klimakrisen.
29. oktVerdens rigeste skaber klimakrisen
Udland
29. okt. 2020 - 06:45
Bag om Indiens anholdelser af aktivisterIndiens højreradikale regering anholder aktivister, der kæmper for stammefolks rettigheder. Indiens kommunistiske stammefolk er i konflikt med regeringens jagt på naturlige ressourcer, der har ført til drab og undertrykkelse af stammefolk og andre bønder.
29. oktBag om Indiens anholdelser af aktivis...

< okt 2020 >

30
30. okt. 2020 - 15:00 til 17:30

< nov 2020 >

04
04. nov. 2020 - 19:00 til 20:00
04
04. nov. 2020 - 19:00 til 22:00
05
05. nov. 2020 - 14:00 til 15:00