16 Jul 2020  

KBH: Spredte skyer, 17 °C

Tak, Bitten!

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 06. februar, 2020, 15:00:00

Tak, Bitten!

Onsdag i denne uge blev whistlebloweren Bitten Vivi Jensen idømt 10 dagbøder a 500 kroner ved byretten på Frederiksberg.

Hendes "forbrydelse" er, at hun har dokumenteret ulovlig og umenneskelig sagsbehandling i Frederiksberg Kommune, hvor hun har været ansat.

Det har store personlige omkostninger at sige fra. Netop derfor er der så mange, som tier. Men verden forandres ikke ved at tie og bøje nakken. 

Bitten Vivi Jensen er stået frem og har fortalt om en række sager, hvor mennesker, der efter hendes mening var klare kandidater til en førtidspension, blev sendt ud i groteske ressourceforløb og arbejdsprøvninger.

Hun forsøgte først at rejse sin kritik internt i systemet. Da det ikke gav resultat, tog hun det drastiske skridt at kopiere 90 syge borgeres sager for at vise dem til en journalist. Information skrev på baggrund af dokumenterne en artikel, hvor Bitten Vivi Jensen i kraftige vendinger kritiserer Frederiksberg Kommunes behandling af borgere, der søger førtidspension.

>> LÆS OGSÅ: Whistleblower vil bruge retssag til at udstille kommunal sagsmishandling

Kommunens svar var at melde hende til politiet for at bryde sin tavshedspligt. Og nu er dommen så faldet – under maksimal opmærksomhed, må man sige. Ingen kan forsvare de hårrejsende sager, som hun har fortalt om. Alligevel er de sket.

Og alligevel valgte dommerne at lade tavshedspligten stå over pligten til at sige fra, når der sker lovbrud. Offentligt ansatte har nemlig ret til at stå frem, hvis de oplever forhold, som har en åbenbar offentlig interesse.

Men som advokat Mads Pramming siger til Arbejderen: "Vi har ikke eksempler på retssager, hvor den vurdering er faldet ud til den offentligt ansattes fordel, selvom man ifølge både straffeloven og menneskerettighedskonventionen har ret til at stå frem, når man oplever noget, der er helt galt".

>> LÆS OGSÅ: Advokat: En dårlig dag for offentligt ansattes ytringsfrihed

Så meget desto mere grund er der til at sige tak til Bitten Vivi Jensen. Det har store personlige omkostninger at sige fra. Netop derfor er der så mange, som tier. Men verden forandres ikke ved at tie og bøje nakken. 

Vi skal dog ikke undlade at pege på det politiske system, som uden skelen til konsekvenserne har gennemført en rigid lovgivning og stram økonomisk styring af kommunerne. For kommunerne er det blevet dyrt at tilkende førtidspension – og det har ført til den ene mere groteske sag efter den anden. Også kommunalpolitikerne tier og administrerer alt for villigt.

Så selv om beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nu siger, at jobcentrene skal give borgerne en værdig behandling undervejs, så er det lidt en gratis omgang, så længe lovgivningen modarbejder en ordentlig behandling af udsatte mennesker. 

"Jeg kan ikke leve i et samfund, hvis retssikkerheden ikke gælder for alle, også de mest udsatte," siger Bitten Vivi Jensen. Det er så sandt, som det er sagt. Videre siger hun:

"Jeg håber, at nogle flere vil komme ind i kampen. Det her handler ikke bare om jobcentrene. Det handler om alt fra vuggestue til graven. Over hele linjen skal vi have genoprettet velfærdssystemet."

Tak, Bitten!

>> LÆS OGSÅ: Massiv støtte til Bitten Vivi Jensen

Nyeste artikler

Indland
15. jul. 2020 - 09:02
Cementgigant får millioner til at lagre CO2For første gang nogensinde bliver der nu søsat et forsøg med at indfange og lagre CO2 i Danmark. En af Danmarks største CO2-udledere – cementfabrikken Aalborg Portland – har fået 6,7 millioner i offentlig støtte til at prøve at "fange" CO2, så den kan dumpes i Nordsøen.
15. julCementgigant får millioner til at lag...
Indland
13. jul. 2020 - 14:09
Uber betaler bøde på 25 millioner kronerDet hollandske selskab Uber betaler nu en bøde på 25 millioner kroner for at have overtrådt adskillige paragraffer i den danske taxalov.
13. julUber betaler bøde på 25 millioner kro...
Udland
11. jul. 2020 - 15:00
Imperialismen i den antropocæne tidsalderMan kan ikke forholde sig realistisk til vor planets problemer uden at forholde sig til det imperialistiske verdenssystem, den globaliserede kapitalisme. Det rejser i dag spørgsmålet om imperialismen i den antropocæne tidsalder.
11. julImperialismen i den antropocæne tidsa...
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Kapitalen har en plan – en klimaplanMed DI's plan rulles det store grønne røgtæppe ud: Et grønt og mere bæredygtigt Danmark, hvor grøn eksport giver stigende velstand til alle, og hvor BNP vokser med hele 20 procent frem til 2030, skriver Anders Bjerre Mikkelsen.
11. julKapitalen har en plan – en klimaplan
Idekamp
11. jul. 2020 - 15:00
Antikapitalistisk politik i en covid-19-tidMed covid-19 er grundlaget dannet for et altomfattende sammenbrud lige i hjertet af den form for forbrugerisme, som er dominerende i de fleste rige lande.
11. julAntikapitalistisk politik i en covid-...
Historie
11. jul. 2020 - 15:00
Lenin var med til at ændre historienI år er det 150 år siden, Lenin blev født i den russiske by Simbirsk. Han indså som ganske ung, at omvæltninger i samfundet kun kan ske gennem arbejdernes og bøndernes revolutionære kamp. Dette blev bestemmende for hele hans liv.
11. julLenin var med til at ændre historien
Arbejderen
11. jul. 2020 - 15:00
Nyt nummer: Os og planetenDe eskalerende klimaforandringer og covid-19-pandemien er på hver deres måde eksempler på ubalancen i forholdet mellem menneske og natur. Det er temaet for det nye nummer af Magasinet Arbejderen.
11. julNyt nummer: Os og planeten

< jul 2020 >

16
16. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
23
23. jul. 2020 - 17:00 til 18:00
30
30. jul. 2020 - 17:00 til 18:00

< aug 2020 >

06
06. aug. 2020 - 17:00 til 18:00