27 Feb 2020  

KBH: Spredte skyer, 2 °C

Tak, Bitten!

SENESTE LEDERE

tir. 25. feb - 2020
fre. 14. feb - 2020
ons. 12. feb - 2020
tor. 06. feb - 2020

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Torsdag, 06. februar, 2020, 15:00:00

Tak, Bitten!

Onsdag i denne uge blev whistlebloweren Bitten Vivi Jensen idømt 10 dagbøder a 500 kroner ved byretten på Frederiksberg.

Hendes "forbrydelse" er, at hun har dokumenteret ulovlig og umenneskelig sagsbehandling i Frederiksberg Kommune, hvor hun har været ansat.

Det har store personlige omkostninger at sige fra. Netop derfor er der så mange, som tier. Men verden forandres ikke ved at tie og bøje nakken. 

Bitten Vivi Jensen er stået frem og har fortalt om en række sager, hvor mennesker, der efter hendes mening var klare kandidater til en førtidspension, blev sendt ud i groteske ressourceforløb og arbejdsprøvninger.

Hun forsøgte først at rejse sin kritik internt i systemet. Da det ikke gav resultat, tog hun det drastiske skridt at kopiere 90 syge borgeres sager for at vise dem til en journalist. Information skrev på baggrund af dokumenterne en artikel, hvor Bitten Vivi Jensen i kraftige vendinger kritiserer Frederiksberg Kommunes behandling af borgere, der søger førtidspension.

>> LÆS OGSÅ: Whistleblower vil bruge retssag til at udstille kommunal sagsmishandling

Kommunens svar var at melde hende til politiet for at bryde sin tavshedspligt. Og nu er dommen så faldet – under maksimal opmærksomhed, må man sige. Ingen kan forsvare de hårrejsende sager, som hun har fortalt om. Alligevel er de sket.

Og alligevel valgte dommerne at lade tavshedspligten stå over pligten til at sige fra, når der sker lovbrud. Offentligt ansatte har nemlig ret til at stå frem, hvis de oplever forhold, som har en åbenbar offentlig interesse.

Men som advokat Mads Pramming siger til Arbejderen: "Vi har ikke eksempler på retssager, hvor den vurdering er faldet ud til den offentligt ansattes fordel, selvom man ifølge både straffeloven og menneskerettighedskonventionen har ret til at stå frem, når man oplever noget, der er helt galt".

>> LÆS OGSÅ: Advokat: En dårlig dag for offentligt ansattes ytringsfrihed

Så meget desto mere grund er der til at sige tak til Bitten Vivi Jensen. Det har store personlige omkostninger at sige fra. Netop derfor er der så mange, som tier. Men verden forandres ikke ved at tie og bøje nakken. 

Vi skal dog ikke undlade at pege på det politiske system, som uden skelen til konsekvenserne har gennemført en rigid lovgivning og stram økonomisk styring af kommunerne. For kommunerne er det blevet dyrt at tilkende førtidspension – og det har ført til den ene mere groteske sag efter den anden. Også kommunalpolitikerne tier og administrerer alt for villigt.

Så selv om beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard nu siger, at jobcentrene skal give borgerne en værdig behandling undervejs, så er det lidt en gratis omgang, så længe lovgivningen modarbejder en ordentlig behandling af udsatte mennesker. 

"Jeg kan ikke leve i et samfund, hvis retssikkerheden ikke gælder for alle, også de mest udsatte," siger Bitten Vivi Jensen. Det er så sandt, som det er sagt. Videre siger hun:

"Jeg håber, at nogle flere vil komme ind i kampen. Det her handler ikke bare om jobcentrene. Det handler om alt fra vuggestue til graven. Over hele linjen skal vi have genoprettet velfærdssystemet."

Tak, Bitten!

>> LÆS OGSÅ: Massiv støtte til Bitten Vivi Jensen

Nyeste artikler

Indland
27. feb. 2020 - 16:02
Minister afviser fortsat afskaffelse af gensidig forsørgerpligtNye tal viser, at det vil koste 460 millioner kroner at fjerne den modregning, der sker af førtidspension og folkepension, hvis samleveren har en indtægt over en vis størrelse. Altså langt mindre end de 12,3 milliarder, der blev nævnt gang på gang under førstebehandlingen af borgerforslag.
27. febMinister afviser fortsat afskaffelse...
Udland
27. feb. 2020 - 15:00
Julian Assange risikerer 175 års fængsel i USAUSA kræver WikiLeaks-stifteren Julian Assange udleveret til USA, hvor han risikerer 175 års fængsel for brud på landets spionagelovgivning. Retssagen om udlevering blev indledt i mandags og slutter foreløbig fredag ved retten i London.
27. febJulian Assange risikerer 175 års fæng...
Indland
27. feb. 2020 - 14:06
Ingen plan for udsmidte beboere i SlagelseSlagelse almene Boligselskab har ingen plan for, hvad der skal ske med 17 opsagte beboere, der per 1. juni skal være ude af deres lejlighed. Beboernes fremtid er højst usikker: De risikerer både at skulle flytte til en helt anden kommune samt at skulle betale mere i husleje.
27. febIngen plan for udsmidte beboere i Sla...
Kultur
27. feb. 2020 - 13:20
Brechtfestivalen samlede kunstnere og publikum til skub, knubs og håbEn velbesøgt Brechtfestival i Svendborg kunne markere digteren Bertolt Brecht som en, der stadig kan rykke i folk og inspirere til kritik og kamp i en tid, hvor det rumler med krigstrusler og syndebukke.
27. febBrechtfestivalen samlede kunstnere og...
Fagligt
26. feb. 2020 - 18:14
Lærlinge kæmper for lønstigninger og pension fra dag étDansk El-Forbund Ungdom gennemfører OK20 aktionsdag, hvor de sætter spot på lærlingenes krav ved de afsluttende forhandlinger om ny overenskomst: Markante lønstigninger og pension fra dag ét.
26. febLærlinge kæmper for lønstigninger og...
Indland
26. feb. 2020 - 15:27
Udlejningschef i Slagelse: Vi kan ikke tvinge beboere udDe opsagte beboere i Schackenborgvænge i Ringparken i Slagelse kan ikke blive tvunget til at flytte. De kan blive boende og afvente rettens ord for, om deres opsigelse er lovlig. Det indrømmer boligselskabet. Den nye investor er også klar over problemstillingen og lover at respektere rettens afgørelse.
26. febUdlejningschef i Slagelse: Vi kan ikk...
Udland
26. feb. 2020 - 14:15
Den sidste kamp om Syrien nærmer sigSyriens regeringshær er ved at omringe de islamistiske jihadisters sidste bastioner i Syrien i provinsen Idlib. Men NATO-landet Tyrkiet sender tropper til området for at støtte nogle af de islamistiske jihadister, der holder civilbefolkningen som gidsler ved ikke at lade dem komme ud af kampzonerne.
26. febDen sidste kamp om Syrien nærmer sig