26 Aug 2019  

KBH: Overskyet, 19 °C

Straf der ikke virker

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Onsdag, 19. december, 2018, 07:00:35

Straf der ikke virker

Hvordan man bedst hjælper børn og unge, som menes at have begået gentagen eller grov kriminialitet, det mener et stort flertal af Folketinget at vide alt om. Justitsminister Søren Pape har således sikret sig et flertal sammen med Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet bag en lovpakke, som angiveligt skal give kampen mod ungdomskriminalitet både "retning og konsekvens".

Det er et sort menneskesyn fra fortiden, der igen breder sig.

Inden lovens vedtagelse i Folketinget i går blev den sendt i høring hos de relevante organisationer, som arbejder med problemerne med ungdomskriminalitet i det daglige. Men deres høringssvar valgte regeringen i det store og hele at ignorere.

Den nuværende lovgivning har som sit afsæt, at de unge gribes af fagpersoner, som kender den unges baggrund, netværk og opvækst. Når der skal træffes beslutninger i en sag i en kommunes børne- og ungdomsudvalg, vil den unges tarv blive forsvaret af to børnesagkyndige med en konkret og faglig indsigt.

Den nye lov betyder, at ansvaret fremover flyttes fra de sociale myndigheder til et ungdomskriminalitetsnævn, som består af en dommer, en repræsentant for politiet og en fra barnets kommune. I stedet for at styrke rehabilitering og den sociale indsats i kommunerne mener politikerne, at "kæft trit og retning" er i disse børn og unges tarv. 

Partierne bag stramningen begrunder den nye lov med omsorg for børnene. Virkeligheden er, at lovstramningen betyder, at børn og unge nu kan idømmes op til fire års tvangsophold på en lukket institution, hvor de både kan videoovervåges og kropsvisiteres. Symptomatisk for et sort menneskesyn fra fortiden, der i disse år igen breder sig til stadigt flere af Folketingets partier, mener justitsminister Søren Pape, at loven er en styrkelse af børnenes retssikkerhed.

Det er signalpolitik op til et folketingsvalg, hvor fagkundskab og medmenneskelighed endnu engang må vige for magtpartiernes uendelige behov for at vise, hvad de opfatter som fasthed og handlekraft. Men det afspejler også, at vores samfund i raketfart er på vej i en helt forkert retning, når der igen trampes på de dårligst stillede.

Nyeste artikler

Udland
23. aug. 2019 - 15:27
Her er USA's plan for Grønland og Arktis I takt med at isen smelter i Arktis, bliver hele området en vigtig brik i den nye kolde krig. USA ønsker at inddæmme Rusland. Derfor er det nødvendigt med amerikansk tilstedeværelse i Arktis, lyder det.
23. augHer er USA's plan for Grønland o...
Udland
23. aug. 2019 - 14:12
Fodboldspillere i Gaza må ikke spille på VestbreddenSelv om det palæstinensiske mesterskab i fodbold er anerkendt af det internationale fodboldforbund, FIFA, forbyder Israel spillere fra Gaza at deltage.
23. augFodboldspillere i Gaza må ikke spille...
Indland
23. aug. 2019 - 12:59
Forsker advarer: Krigsskib vil blande Danmark ind i USA-Iran-konfliktIran udgør ikke en trussel mod danske handelsskibe, og Danmark har ingen interesse i USA's og Storbritanniens militære optrapning mod Iran i Hormuzstrædet, mener lektor ved Institut for Kultur og Globale Studier på Aalborg Universitet.
23. augForsker advarer: Krigsskib vil blande...
Indland
23. aug. 2019 - 11:13
Natarbejde bliver stående på kræftlisteNatarbejde og skifteholdsarbejde forbliver på WHO's liste over påvirkninger, der sandsynligvis er kræftfremkaldende. Ny viden underbygger eksperters konklusion.
23. augNatarbejde bliver stående på kræftlis...
Udland
23. aug. 2019 - 08:02
USA's militær udledte 1.212 tons CO2 fra 2001-2017Den amerikanske professor Neta Crawford fra Brown University har målt USA's militærs CO2-udledning, og den er gigantisk. Fra 2001 til og med 2017 har militæret udledt 1.212 millioner tons CO2.
23. augUSA's militær udledte 1.212 tons...
Indland
22. aug. 2019 - 13:50
Vrede pårørende: København overtræder handicapkonventionDen barske virkelighed på handicapområdet blev afdækket, da der tirsdag aften var borgermøde i København. Socialborgmester Mia Nyegaard blev lagt under massivt pres for at sikre forbedringer.
22. augVrede pårørende: København overtræder...
Idekamp
22. aug. 2019 - 12:44
IncitamentDet er ikke lykkedes at påvise en synlig beskæftigelseseffekt af at forringe menneskers sociale sikkerhedsnet, påpeger Kim Nielsen.
22. augIncitament