22 Jan 2021  

KBH: Spredte skyer, 5 °C

Stormen på Capitol Hill var en tragedie

SENESTE LEDERE

DEL ARBEJDERENS MENING

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
Fredag, 08. januar, 2021, 14:08:26

Stormen på Capitol Hill var en tragedie

Onsdagens storm på Capitol Hill var en tragedie og viser en bekymrende selvsikkerhed hos det voldsparate højre i USA.

En tragedie fordi det viser, hvor farlig den højreekstreme fare kan blive, når den får frit spillerum og tilmed gødes med fækalier fra magtens tinde.

Det vi så udfolde sig onsdag, var ikke en kamp mellem klasser, men en kamp i den herskende klasse, udkæmpet per stedfortræder.

Også en tragedie fordi episoden er et tydeligt billede på et splittet land – og vel at mærke ikke en splittelse mellem klasser! Arbejderklassen står foruroligende splittet, hvilket stemmefordelingen ved det seneste valg også er et udtryk for.

At højreterroristerne nåede så langt, som de gjorde, har fået flere til at pege på dele af etatens direkte og indirekte støtte til terroristerne. Én ting står i hvert fald klar: En årrække med opbakning fra den nu afgående præsident har givet racister, nynazister og højreekstreme over en bred kam blod på tanden til at gå i direkte aktion.

Trump udstilles ofte som en klovn, som ikke kan og skal tages seriøst. Men med stormen på Capitol Hill må det efterhånden stå klart for enhver, at det ikke er lige meget, hvem der sidder på præsidentposten i imperialismens centrum.

Episoden i onsdags kommer ikke til at rykke ved det forhold, at USA i de kommende år vil være imperialismens vigtigste støttepille.

Uanset borgerlige kommentatoreres udfald er der i dag ikke noget andet land i verden, som med USA's styrke kan sikre imperialismens fortsatte herredømme, som USA kan det – og kigger man i krystalkuglen, er der ikke udsigt til en rival i den nærmeste fremtid.

USA kommer altså i en overskuelig fremtid til fortsat at sætte dagsordenen for dansk og international politik. Desværre. Derfor er det værd for enhver, som gerne vil forandre verden, at holde øje med udviklingen "over there".

Og en bemærkelsesværdig kendsgerning, som stormen på Capitol har tydeliggjort, er splittelsen i den herskende klasse i imperialismens centrum. For det, vi så udfolde sig onsdag, var ikke en kamp mellem klasser, men en kamp i den herskende klasse, udkæmpet per stedfortræder.

Efter i årevis at have hvilet i smuk enighed om den neoliberale sandheds lyksaligheder ser vi i disse år stadigt tydeligere den herskende klasse optræde dybt splittet. Det er interessant og farligt.

Interessant fordi en splittelse blandt herskerne kan udnyttes til arbejderklassens og folkene i Det Globale Syds fordel. Farligt fordi arbejderklassen i USA ikke viser tegn på at være i stand til at udnytte splittelsen for indeværende – og fordi den herskende klasse i USA sidder på et uoverskueligt arsenal af død og ødelæggelse...

Nyeste artikler


22. jan. 2021 - 07:54
Bøder og skærpet tilsyn skal sikre arbejdsmiljøet på StorstrømsbroenS-ministre har tillid til, at bøder og skærpet tilsyn får entreprenører til at rette op på de farlige arbejdsforhold på det statslige milliardprojekt. Bøderne er alt for lave, mener Enhedslisten.
22. janBøder og skærpet tilsyn skal sikre ar...
Indland
22. jan. 2021 - 06:47
Dansk militær vil slå en klo i grønlandske ungeMed store annoncer i uddannelsesaviser, workshops på uddannelsesmesser og session i de fire gymnasiebyer i Grønland har dansk militær iværksat en offensiv, der skal hverve grønlandske unge til at tage til Danmark og uddanne sig til soldat.
22. janDansk militær vil slå en klo i grønla...
Indland
21. jan. 2021 - 14:44
Nødråb fra gaden: Coronasmitten breder sig med voldsom hast blandt hjemløseOrganisationer og institutioner, der hjælper hjemløse, slår alarm og efterlyser hurtig handling fra regeringens side.
21. janNødråb fra gaden: Coronasmitten brede...

21. jan. 2021 - 13:40
Nødråb fra hjemløse: Covid-situationen er desperatÅbent brev fra en række organisationer til statsminister Mette Frederiksen, social- og indenrigsminister Astrid Kragh, sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke.
21. janNødråb fra hjemløse: Covid-situatione...
Indland
21. jan. 2021 - 12:37
Partier modtog først høringssvar få timer før debat om epidemilovFolketinget førstebehandlede tirsdag aften udkastet til en ny epidemilov, der fastlægger rammerne for, hvordan Danmark skal bekæmpe fremtidige epidemier. Debatten foregik stort set uden eksempler og input fra de mange høringssvar fra eksperter og organisationer.
21. janPartier modtog først høringssvar få t...
Udland
21. jan. 2021 - 06:51
Norsk Nei til EU har trukket staten i retten for brud på grundlovenNei til EU i Norge kræver, den norske stat retsforfølges for at bryde grundloven, da Stortinget vedtog at sige ja til EU's energipakke 3. Nu skal højesteret tage stilling til, om Nei til EU overhovedet kan føre en sag mod staten.
21. janNorsk Nei til EU har trukket staten i...
Udland
21. jan. 2021 - 06:33
Et vanskeligt år i Cuba – men med fortsat tillid til socialismenUSA's blokade og coronapandemi rammer Cubas økonomi hårdt. Kampen mod disse problemer ser imidlertid ud til at styrke samfundsmodellen.
21. janEt vanskeligt år i Cuba – men med for...

Nyeste: Idekamp

20. jan. 2021 - 13:40
18. jan. 2021 - 15:06
18. jan. 2021 - 14:53
18. jan. 2021 - 11:47
18. jan. 2021 - 11:39